In judetul Bacau exista 723 de unitati de invatamant. La nivelul celui rural, doar 55 la suta dintre scoli sunt autorizate sanitar, ceea ce inseamna 406 scoli. 103 scoli se afla in diferite stadii cu lucrarile. Poate incepe anul scolar in judetul Bacau?
Putini directori de scoli s-au interesat sa obtina avizul sanitar de functionare. In judet exista aproximativ 300 de scoli care nu au aviz sanitar de functionare. Acest lucru nu pare a-l surprinde pe Inspectorul general Ovidiu Cojocaru. El este convins ca vor fi scoli care nu vor primi avizul Directiei de Sanatate Publica pana la inceperea anului scolar. Cojocaru a declarat ca are cunostinta de primari care din rea vointa nu au cheltuit banii alocati lucrarilor la unitatile scolare si ca nu numai directorii de scoli trebuie trasi la raspundere pentru situatia existenta in momentul de fata.
Sunt primarii incompetenti sau rau intentionati? Pentru a completa tabloul, sa mai spunem ca scolile din 13 comune bacauane au informat Prefectura ca nu sunt sigure ca se poate incepe anul scolar in bune conditii si ca primarii altor 18 n-au prezentat situatia lucrarilor din comuna. Insa cel mai grav este faptul ca elevii din multe comune vor invata pe unde da Domnul, numai in conditii civilizate nu. Prefectul Gabriel Berca a facut o declaratie socanta: „Am trimis o adresa primarilor prin care-i rugam sa raporteze situatia din scoli. Nu au raspuns 18 Primarii, 27 au spus ca nu au probleme, iar alte 13 au probleme majore. Restul de pana la 93 se afla in diferite stadii cu lucrarile de igienizare”. N-au dat nici un semn de viata primarii din Agas, Beresti – Tazlau, Blagesti, Brusturoasa, Corbasca, Cotofanesti, Faraoani, Filipeni, Hemeius, Huruiesti, Livezi, Rosiori, Podu Turcului, Vultureni si Moinesti.
Fara apa si grup sanitar
Principalele motive pentru care scolile n-au obtinut avizul sanitar sunt legate de cladirile necorespunzatoare, grupurile sanitare insalubre, lipsa apei si mobilierul scolar vechi, care pune in pericol sanatatea elevilor. Scolile din comunele Solont, Itesti, Stanisesti, Tamasi, Traian, Magura, Rachitoasa, Bogdanesti, Parjol si orasul Comanesti risca sa nu primeasca avizul pana in prima zi de scoala.
Guvernul a pus la bataie pentru judetul Bacau 44, 8 milioane de lei, dar s-au cheltuit abia 6,5 milioane de lei. Fondurile au fost alocate pentru 231 de unitati de invatamant din judet, care ar trebui sa arate la fel ca scolile din Uniunea Europeana.
Comuna Buhoci, departe de UE!
Desi se afla situata la doar 15 kilometri de Bacau, comuna Buhoci pare a fi din Evul Mediu, cel putin in ceea ce priveste scolile. In satul Bijghir, directorul scolii, Nicolae Florea, are noroc de faptul ca il cunoaste lumea. „Faptul ca am jucat fotbal si sunt cunoscut de atati oameni a facut sa ma pot lipi si eu la diferite sponsorizari. Nu pot spune ca nu m-a ajuat Primaria, dar a fost un ajutor minim. Ne-au dat niste vopsea si lemne. N-avem gard in spatele scolii, n-am reusit sa punem in functiune centrala termica ce sade de vreo patru ani intr-o magsazie. Am adus ceva mobilier, cat de cat la nivelul standardelor europene”, spune cu amaraciune in glas fostul fotbalist al Bacaului, ajuns directorul scolii din Bijghir. In satul de resedinta, si mai grav. Desi a fost renovata cancelaria, grupurile sanitare se afla la mama dracului in lanul cu porumb, la fel ca si la gradinta.
Gardul este format din…stiuleti, mobilierul e de pe vremea regretatului profesor de limba romana Ciubotaru! Niciun semn ca Romania a intrat in UE si ca Buhoci este, totusi, o lcalitatate din aceasta tara! „Pai daca primarul, care este de loc din Bijghir, n-are grija mici macar de scoala din satul sau, ce mai vreti de la Buhoci?”, spune un parinte. Chiar asa. La Buhocel, gardurile sunt „naturale”, „ecologice” am putea spune, din porumb si balarii, iar firma de-abia poti s-o citesti. La Coteni, o poarta din fier din care a mai ramas doar scheletul este totusi ferecata cu un lant si un lacat! Pazeste, probabil, antena de telefonie mobila din curtea scoilii! S-o fi incasat ceva bani pe inchirierea spatiului, dar de ce nu s-a construit cu ei un grup sanitar ca lumea si se pastreaza tot acela de acum 20 de ani? In fundul curtii, fara gard, in papusoi! Halal gospodari! Scolile din comuna au autorizatii de functionare valabile pana in noiembrie, dupa aceea, Dumnezeu cu mila!
Mana de femeie la Tamasi
„De cand am fost ales primar, comuna este un adevarat santier. Si in primul si primul rand m-au interesat scolile”, spune primarul Veronica Dontu. Oricum, mana de femeie se cunoaste de la o posta, de cum intri in Primarie, cu tablouri pe pereti apatinand unei localnice, cu o scoala moderna la Racova sau cu cea aflata in plin proces de finisare din Tamasi. O scoala amenintata cu demolarea, pentru ca era veche de prin 1900, a fost renovata. Dupa cum si grajdurile in care haladuia taurul comunal au ajuns sala de protocol si sediu de biblioteca comunala! In satul Chetris, aceeasi situatie. S-a renovat totul, iar vechea cladire a gradintei se afla in plin proces de amenajare. Faptul ca scoala din Furnicari se recladeste din temelii, ca scoala Tamasi 2 nu este inca gata va face ca multi elevi sa fie nevoiti sa parcurga kilometri pe jos. „Am avea nevoie de un microbuz scolar. Am facut demersuri si asteptam”, spune Veronica Dontu. Scoala din Racova are autorizatie de functionare.
La Gioseni, mai e de munca
Desi la scoala din Geoseni lucrarile s-au terminat, clasele arata foarte dezordonate. S-a terminat vacanta, caderele didactice s-au intors la scoala, dar nu se cunoaste niumic. „Noi am terminat lucrarile. Am vopsit, am varuit, am adus mobilier. Ramane ca profesorii si invatatorii sa orneze clasele”, spune viceprimarul comunei, Anton Jitaru. Singurul incovenient ramane grupul sanitar, aflat in afara scolii si veci si el de cand lumea. „O sa incercam sa facem altul”, promite viceprimarul.
La Gradinta din Geoseni, clasele arata impecabuil. „Avem mobilier modern. Grupele de prescolari sunt frecventate de 150 copii in trei puncte, aici, in Gioseni Nord si la Manastirea „Carol Baroreu”, spune Svetlana Paraschivescu, directoarea gradinitei. Nota discordanta o face curtea gradinitei, plina de lemne. Copiii nu vor avea unde sa se joace, toate toboganele, scranciobele si balansoarele fiind trase pe dreapta. „Pana la incepe anul scolar, totul va fi ok, lemnele vor disparea”, se angajeaza din nou viceprimarul.
Nicolae TURCU
atentie, cei 39 de vizitatori ai articolului sunt de la mari publicatii occidentale, dar si din rusia si china. vor sa va fure articolul si sa-l publice la ei pe prima pagina, netinand cont ca nu le dati voie! sunteti ridicoli! :))
ochila in 4, esti inspector pe probleme rurale la isj bacau?!