Incepe scoala – mic ghid practic

Elevii agata „uniforma de vacanta” in cui * www. hai la ghiozdane. ro * Structura noului an de invatamant * Burse pentru studenti de la Raiffeisen Bank * Pofesorii se pot muta oriunde in Europa

Elevii agata „uniforma de vacanta” in cui

Mai sunt cateva zile pana ce incepe scoala, iar viitorii „boboci de Bacau” sunt purtati prin magazine pentru aprovizionarea cu cele necesare. Tinand cont de cele spuse de parinti, „pretul la uniforma scolara este foarte ridicat, costa enorm de mult comparativ calitatea ei. O vesta, o fusta si un pantalon pentru copilul meu ma ajunge la peste 100 RON. Va trebui sa ii cumpar, desi pe mine nu m-a intrebat nimeni daca sunt sau nu de acord. Nu agreez ideea ca toti copiii sa fie imbracati la fel, pentru ca nu li se dezvolta gustul estetic”, ne spune o mamica aflata cu fetita la cumparaturi.

„Blugii ce au, nu inteleg?”, intreaba cu seriozitate micuta. Din blugi sau de pe role, adica din „uniforma de vacanta”, cei mici vor trece in curand la uniformele scolare, rechizite, ghiozdane, marci ale inceputului de an scolar. Librariile sunt asaltate, rechizitele atentand destul de tare la buzunare. La acest capitol, parintii trebuie sa scoata din buzunare cel putin 100 de RON. Pretul celui mai ieftin ghiozdan este de 20 RON.

www. hai la ghiozdane. ro

Comertul de ghiozdane se face si pe internet, pe site-uri cu anunturi ochioase: „vand ghiozdan pentru fetite, roz, cu caluti. e in stare foarte buna. celor interesati le trimit poze”; „cumpar ghiozdan de oras, nu neaparat foarte mic. Astept oferte. Cei care veniti cu oferte veniti si cu poze”; „vand rucsac original, cumparat din State.

Se poate folosi ca si ghiozdan scolar. Este foarte incapator, are trei sectiuni”. Parinti, atentie la astfel de oferte si la ce achizitionati! Sfatul specialistului: dincolo de esteticul variat, cand cumparati un ghiozdan trebuie sa va ganditi ce materii va avea prevazute copilul in curricula scolara, cate carti si caiete va purta in functie de cate ore va avea zilnic.

Asta pentru a face un calcul estimativ al volumului pe care trebuie sã il aiba ghiozdanul. Pentru 6-10 ani, optati pentru un ghiozdan clasic, de maxim un kilogram, usor rigid, cu barete reglabile, cu bureti, . Ghiozdanul nu trebuie sa depaseasca cu mult in lungime si latime umerii copilului pentru a nu-i afecta vizibilitatea. Nu sunt recomandate gentile de umar.

Dupa 10 ani, copilul poate purta un ghiozdan tip rucsac, cu pozitia pe diagonala. Este important sa urmariti permanent greutatea medie a rucsacului, fie gol, fie plin cu caiete si manuale. Aida P.

Structura noului an de invatamant

Anul de invatamant 2007-2008 se va deschide oficial luni, 17 septembrie, cu festivitatile de rigoare, desi pentru marea majoritate a cadrelor didactice el a inceput, teoretic, din 1 septembrie.

Anul scolar are 35 de saptamani de cursuri, structurat pe doua semestre, insumand 175 de zile lucratoare, cu exceptia clasei a VIII-a, la care durata este de 34 de saptamani, care insumeaza 170 de zile lucratoare. Ultima zi de cursuri pentru clasa a VIII-a este vineri, 6 iunie 2008, in timp ce pentru celelalte clase este vineri, 13 iunie 2008.

Clasele de liceu, filiera tehnologica, vor avea 36-37 de saptamani de studiu, una sau doua fiind de practica.

Pentru invatamantul postliceal sanitar, durata cursurilor este de 42 de saptamani, cu exceptia anului II, care are 36 de saptamani. Semestrul I cuprinde cursuri din 17 septembrie pana in 21 decembrie 2007.

In perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2007, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta. Cursurile semestrului I se reiau luni, 7 ianuarie 2008 si se incheie vineri, 1 februarie 2008. Al doilea semestru cuprinde cursuri in perioada 11 februarie – 13 iunie 2008, cursurile fiind intrerupte de vacanta de Pasti, in perioada 26 aprilie – 4 mai 2008.

Burse pentru studenti de la Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank lanseaza editia 2007-2008 pentru programele Raiffeisen Trainee si Bursa Raifeisen. Aflata la a IV-a editie, Bursa Raiffeisen acorda sprijin financiar studentilor cu rezultate universitare de exceptie din orice centru universitar din Romania. Este vorba despre tineri care au fost selectionati pentru a-si finaliza studiile la universitati de prestigiu din strainatate.

Dupa finalizarea studiilor, banca faciliteaza angajarea bursierilor pe un loc de munca in cadrul Raiffeisen Bank in Bucuresti sau in alt oras. Programul are acoperire nationala si se primesc aplicatii din toate marile centre universitare ale tarii. Bursierii pot alege sa continue cariera in cadrul bancii.

Raiffeisen Trainee se adreseaza tinerilor cu rezultate deosebite, dornici de pregatire profesionala de exceptie si de un loc de munca. La editia a V-a editie, au fost selectati 14 trainee din peste 1500 de candidaturi. Finalistilor se ofera posibilitatea sa cunoasca banca in detraliu, sa participe la stagii de pregatire in diferite directii din banca. Tinerii interesati pentru detalii pot accesa site-ul bancii www.raiffeisen.ro, sectiunea Cariera. A.P.

Pofesorii se pot muta oriunde in Europa

Profesorii care viseaza la un loc de munca sau sa castige experienta in strainatate printr-un program de studiu sau de formare profesionala, pot apela la Europass – portofoliul personal de documente care poate fi folosit pentru a-si face cunoscute calificarile si competentele in Europa.

Le este facilitat astfel accesul pe piata muncii europene sau la programe de educatie si formare. Cadrele didactice au posibilitatea sa se mute oriunde in Europa si, tot in strainatate, sa isi faca usor de inteles abilitatile si calificarile dobandite (Uniunea Europeana, AELS/SEE, tarile candidate) „Noua carte de vizita a oricarui tanar european care a primit denumirea de „EUROPASS” cuprinde urmatoarele 5 piese: CV-ul european, pasaportul lingvistic (nivelul de stapanire a unei limbi straine), mobilitatea Europass (stagiile practice in UE), suplimentul de diploma, suplimentul de certificat profesional. Aceste documente si multe altele sunt disponibile la www.europass. cedefop. europa.eu.

Tot aici pot gasi informatii complete despre alte documente eliberate de organizatii relevante, universitati, centre de formare etc.”, precizeaza inspectorul scolar pe probleme europene Angela Sterpu, adaugand ca la Inspectoratul Scolar Bacau va exista un Centru Europass al carui promotor va oferi consultanta tinerilor romani care isi vor intocmi Europass-ul.

„Promotorii au rolul de a disemina informatiile cu privire la Europass la nivel local sau regional, de a oferi asistenta persoanelor sau institutiilor interesate si de a organiza cu sprijinul Centrului National Europass sesiuni de informare sau seminarii la nivel local pentru grupuri tinta specifice”.
Aida P.

Adauga un comentariu

*