Senatorii au aprobat miercuri propunerea legislativă pentru instituirea Programului de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare. Potrivit acestui program, statul va aloca în fiecare an 21 de milioane de lei pentru înlocuirea tractoarelor mai vechi de 12 ani.
Fostul lider de sindicat al uzinei Tractorul Braşov, Gheorghe Apostu, este încântat de faptul că proiectul a reuşit să treacă şi de Senat, după ce fusese aprobat de deputaţi.
„Este foarte bine că s-a reuÅŸit să se ajungă aici, dar este păcat că nu s-a emis atunci când noi, ca Tractorul SA, eram încă în viaţă. Oricum, sper ca la primăvară să reluăm producÅ£ia de tractoare ÅŸi să fim incluÅŸi ÅŸi noi în program”, a arătat Apostu.
Acesta a adăugat că „dacă aveam destule tractoare anul acesta, altfel am fi reuÅŸit să recoltăm floarea-soarelui, de exemplu, ÅŸi nu am fi cumpărat ulei cu 6 lei pe litruâ€.
Iniţiativa prevede acordarea, o singură dată, a sumei de 17.000 de lei pentru casarea tractoarelor mai vechi de 12 ani ale celor care se înscriu în program. Iniţiatorii proiectului ceruseră chiar acordarea sumei de 51 de milioane de lei pe an acestui program, banii urmând să provină din Fondul Naţional de Mediu, preşedintele Administraţiei acestui fond, Mihai Toti, arătând însă că acest lucru este imposibil.
Pentru a primi cei 17.000 de lei, proprietarii tractoarelor uzate care se înscriu în program trebuie să întrunească mai multe condiţii cumulativ. Astfel, ei trebuie să se înscrie şa un producător validat pentru achiziţionarea unui tractor nou, să predea tractorul uzat spre casare unui operator economic, să obţină un certificat de distrugere, să radieze tractorul uzat şi să achiziţioneze tractorul nou de la un producător validat.
Potrivit proiectului legislativ, suma de 17.000 de lei va putea fi obţinută o singură dată şi se va scădea din preţul de achiziţie al unui tractor nou. Iniţiatorii proiectului au prevăzut că introducerea pe orice cale spre reutilizare a caroseriei, şasiului ori a motorului sau comercializarea ulterioară a tractoarelor uzate complet de către operatorii economici autorizaţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei.