Vizita lui Traian Băsescu în Norvegia ar trebui să fie una istorică. În primul rând pentru că naţia română s-ar putea lămuri definitiv asupra a două chestiuni controversate: este sau nu Norvegia republică? Face sau nu parte din Uniunea Europeană?La ambele întrebări a dat răspunsuri afirmative reprezentantul cel mai competent al Preşedinţiei – cel care se ocupa la vremea respectivă de alcătuirea programului vizitelor pe care noul preşedinte urma să le întreprindă de-a lungul şi de-a latul lumii. Din păcate, dna Udrea – căci despre dânsa este vorba – nu a supravieţuit prea mult afirmaţiilor sale nonşalante, făcute într-o emisiune de televiziune, prin care a pus o etichetă aproape definitivă asupra calităţii şi competenţei staff-ului pe care şi-l alesese Traian Băsescu.
La aproape trei ani de la „evenimentâ€, preÅŸedintele se încumetă să viziteze regatul Norvegiei ÅŸi să vadă cum se descurcă această Å£ară care nu face parte din Uniunea Europeană, încât a ajuns să aibă cel mai ridicat nivel de trai din Europa. Poate că una dintre primele concluzii pe care le-a tras Traian Băsescu a fost aceea că Norvegia, datorită climei sale, a avut ÅŸansa de a nu atrage cohortele migratoare de Å£igani care au preferat temperaturile sudului însorit.
Este, dealtfel, o realitate istorică, ba chiar aş spune geopolitică, aceea că ereditatea zămislită sub soarele torid al Indiei i-a purtat pe ţigani mai ales spre sudul continentului, unde viaţa e mai uşoară şi cheltuielile de încălzire mai mici.
Mi se pare o potriveală plină de tâlc faptul că în aceste zile, cei doi „şefi†aflaţi într-o aproape perpetuă râcă, au ales direcţii diferite de deplasare: în timp ce Tăriceanu a luat drumul istoric al Romei, încercând să-i convingă pe romani că romii nu sunt români, Băsescu s-a deplasat spre nordul plin de fiorduri, unde le-a explicat urmaşilor vikingilor că el se trage direct de la Roma – dovada şi numele „ocupantului†Daciei, pe care-l poartă cu mândrie. La Roma Tăriceanu a vorbit cu Prodi şi a încercat să îl sensibilizeze în ideea că ţiganii nu sunt o problemă românească, ci una europeană şi că, deci, Uniunea este cea care trebuie să o rezolve. La Oslo, Băsescu a încercat să-i facă pe norvegieni să înţeleagă că dacă cineva luptă pentru reforma clasei politice din România, acela e el şi nimeni altul, continuând să-şi bombardeze adversarii, de la mii de kilometri distanţă, cu de-acum cunoscutele argumente în defavoarea „tagmei jefuitorilor†din cealaltă tabără.
Nu m-aÅŸ mira deloc, ca în stilul său inconfundabil, să se ofere să-i ajute pe norvegieni să intre în Uniunea Europeană. Åži, la nevoie, să-i sfătuiască cum şă-ÅŸi aleagă un preÅŸedinte…
informatia.ro