Ordinul 301 al ANSVSA, prin care se interzice micilor producatori sa-si vanda produsele in piete, mai asteapta o luna. Odata intrat in vigoare, ordinul va permite micilor producatori sa-si vanda produsele doar in propria ferma sau in targuri speciale. Ordinul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) privind vanzarea directa a produselor alimentare realizate de micii producatori va intra in vigoare numai dupa stabilirea regulilor de aplicare si informarea corecta a producatorilor asupra normelor de igiena pe care trebuie sa le respecte.
ANSVSA a publicat pe site-ul autoritatii proiectul care prevede modificarea ordinului 301/2006, extrem de contestat de micii producatori, si care se afla in prezent in dezbatere publica. Conform proiectului ANSVSA, numai producatorii si rudele lor apropiate vor putea sa vanda produsele alimentare in piete. Autoritatea vrea ca micii producatori de lapte sau smantana sa nu-si mai prezinte marfa decat in ferma proprie sau in targuri speciale. in aceste conditii, ei vor trebui sa respecte anumite norme de igiena legate de trasabilitatea produsului si de etichetare.
Vanzarea in afara judeţului interzisa!
Micii producatori pot sa vanda lapte crud direct catre consumatorul final numai in incintele fermei sau gospodariei in care sunt tinute animalele de la care a fost obtinut laptele. Ordinul ANSVSA, prin care se interzice producatorilor agricoli sa-si vanda marfa in afara judetului de provenienta, ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 iulie 2007, insa Autoritatea a decis, de comun acord cu CE, prelungirea termenului cu inca sase luni, pana la 1 ianuarie 2008, in vederea modificarii unor prevederi din ordin, dar si pentru a da posibilitatea micilor producatori sa isi inregistreze activitatea la ANSVSA. La jumatatea acestui an erau inregistrati doar 10 la suta din producatorii cu vanzare directa si 20 la suta din cei care vand cu amanuntul.Tarifele de inregistrare sanitara veterinara a activitatilor de vanzare directa (producatorii de lapte, miere sau alte produse animale) vor fi de 10 lei, iar pentru vanzarea cu amanuntul (carmangerii, macelării, centre de prelucrare lapte, stupine) producatorii vor plati intre 100 – 300 lei. in Romania exista la ora actuala aproximativ 200.000 – 350.000 de mici producatori particulari care fac vanzari directe daca luam in calcul ca avem in jur de 3,5 milioane de gospodarii ale populatiei.
Cine vinde produsele?
Produsele de origine animala obtinute de micii producatori pot fi vandute la targuri, in piete si expozitii speciale doar de catre producatori si de rude de gradul I si II si numai insotite de o serie de documente. De asemenea, marfa trebuie corect etichetata. Proiectul mai prevede si faptul ca producatorii vor putea livra marfa direct catre unitati autorizate de procesare si ca responsabilii din unitatile de vanzare cu amanuntul trebuie sa se asigure ca bunurile respective nu pun in pericol sanatatea publică. Micii producatori pot sa vanda lapte crud direct catre consumatorul final numai in incintele fermei sau gospodariei in care sunt tinute animalele de la care a fost obtinut laptele.
Nicolae TURCU