Peste 200 mii de porci vor fi sacrificati de Craciun

porci_4884.jpgIncepand cu acest an, porcii romanesti se vor supune legislatiei europene privind bunul tratament al animalelor in momentul sacrificarii. Autoritatile romane anunta obligativitatea asomarii inainte de sacrificare, dar nu amintesc de aplicarea unor eventuale amenzi in cazul nerespectarii legislatiei. Nici Comisia Europeana nu a are o pozitie transanta.

Pentru sarbatorile de Craciun, cererea pietei ar putea depasi 200.000 de capete, fara sa se produca o crestere a pretului la furnizori. Pretul carnii de porc in carcasa nu va depasi 6 lei pe kilogram. Pe baza cererilor de pe piata inregistrate pana la sfarsitul acestei luni, reprezentantii Patronatului Carnii de Porc apreciaza ca pentru Craciun vor fi sacrificati circa 200.000 de porci. Sacrificarea insa va avea loc in abatoare dotate conform normelor Uniunii Europene si se vor aplica procedurile din Uniunea Europeana. Directiva europeana privind bunul tratament al animalelor cere ca atat procesatorii industriali, cat si crescatorii din gospodariile particulare, sa aplice procedura de asomare la sacrificarea porcului, care face ca animalul sa nu mai simta pericolul si nici durerea la aceeasi intensitate.

Taranii sunt obligati sa respecte directiva Uniunii Europene privind bunastarea animalelor, care prevede asomarea porcilor inainte de sacrificare. Asomarea presupune amortirea functiilor vitale ale animalului, nu uciderea lui, si acest lucru se poate face cu glont captiv. Dupa aceea, ei vor putea sa-si sacrifice porcul in mod traditional. Asomarea porcilor va fi efectuata de medicul veterinar in curtea taranului care si-a crescut doi, trei porci pentru consumul propiu, dar si in sali de sacrificare sau locuri special amenajate langa piete pentru cei care au crescut porci pentru comercializare.

Sumele pe care acestia le vor plati sunt incluse in pachetele de servicii din contractul incheiat de medicul veterinar cu fermierii. Se pare insa ca si anul acesta porcul va fi taiat de Ignat in gospodarii, iar reactiile vor fi destul de slabe, pentru ca desi anestezierea porcilor este acum obligatorie, guvernul abia a inceput sa discute despre modul de aplicare a acestei norme europene.

Peste 6,5 milioane de porci inregistrati in octombrie

La 30 octombrie, erau inregistrate peste 6, 5 milioane de capete, aproape 77 la suta (5,146 milioane de capete) aflandu-se in gospodariile populatiei si 23 la suta(1,539 milioane de porci) in societati si asociatii cu capital privat. „In judetul Bacau se vor taia, dupa aprecierile noastre, in jur de 30.000 porci. Oricum, mai putini ca in alti ani. Explicatia e simpla. Un kilogram de furaj costa 10.000 lei, iar omul are nevoie de patru.

Cum sa-l vanda el cu 25.000 kg viu? Prefera sa-l pastreze pana la primavara si il taie atunci, cand iese la munca”, spune Vasile Zaharia, directorul Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor Bacau. Cat despre centrele de asomare sau pistoale, directorul Zaharia le considera o himera. „De unde bani pentru pistoale? Peste cateva zile va avea loc o instruire, sa vedem atunci ce ni se va spune. Chestia asta cu asomarea e, undeva, la orizont. Si stiti cum e cu orizontul, o linie imaginara de care, cu cat te apropii, cu atat se indeparteaza…”, a comentat Vasile Zaharia asomarea porcilor in preajma sarbatorilor de iarna din acest an.
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*