Un Inspectorat Scolar neinspirat, un primar nepriceput si un constructor istet sunt gata-gata sa faca praf cinci miliarde lei vechi, ingropandu-i in cele zece cabine ale unui w.c. care ar trebui sa „deserveasca” 51 de elevi ai scolii din satul Marasti, comuna Filipeni! Cu alte cuvinte, cinci elevi la o cabina!
Comuna Filipeni nu se bucura de faima uneia dintre cele mai bogate asezari din judetul Bacau. Din contra, este cunoscuta ca o vale a saraciei. Pe vremuri, prin aceste locuri circula o vorba, „Marasti, vale vestita, saracie impodobita” si se pare ca „traditia” se mai mentine si astazi.
Ei bine, in aceste conditii, cand comuna are nevoie de foarte multe lucruri, in satul Marasti s-a ridicat pe nevazute un grup sanitar care, potrivit devizului intocmit de constructor, depaseste cu putin cinci miliarde lei vechi!
Cum de a fost posibila o asemenea „realizare”? Din cauza lipsei de informare, a dorintei de a bifa inca o realizare mareata a fostei conduceri a Inspectoratului Scolar, a neglijentei manifestate de conducerea comunei Filipeni si a iutelii de mana a constructorului si nebagarii de seama a beneficiarilor!
Un proiect nascut mort
In 2006, la scoala, pe atunci, cu clasele I – VIII, din satul Marasti, comuna Filipeni, invatau 84 elevi. Multi, putini, aceasta era situatia. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean, Radu Ababei, are „inspiratia” nefasta, sustinut si de primarul „pedist” al comunei Filipeni, Vasile Banu, sa valorifice banii Bancii Mondiale sau ai Inspectoratului – pentru ca nici in ziua de azi nimeni nu poate spune ai cui sunt – intr-o investitie la Marasti, sa faca un grup sanitar modern.
Si astfel, conform avizului 1218, din 3.02.2006, semnat de o comisie al carei presedinte era insusi seful ISJ Bacau, conf. univ. dr. Radu Ababei, se decide ca la Scoala cu clasele I – VIII, Marasti se vor desfasura lucrari pentru „Grupuri sanitare, instalatii electrice si instalatii de incalzire”, dupa proiectul intocmit de SC PROREXIM SRL Bacau.
Din capul locului trebuie spus ca proiectantul a gresit, pentru ca a fixat locul viitorului grup sanitar la vreo suta de metri departare de scoala, pe un delusor, departe de orice sursa de incalzire. Fapt care, pana la urma, se va dovedi fatal. De ce nu l-o fi sfatuit cineva din conducerea Primariei?
Din 84 au mai ramas 51
Nu putem sti ce-o fi fost in capul primarului Vasile Banu, a viceprimarului Dumitru Iacobeanu si a conducerii scolii coordonatoare, cand au ales scoala din satul Marasti drept beneficiara unei aemenea investitii.
Lucrurile se petreceau la inceputul lui 2006, ori, conform planului de invatamant si a perspectivei populatiei scolare, scoala din Marasti urma ca, din anul scolar 2006 – 2007, sa devina scoala cu clasele I – IV, iar din 84 de elevi mai ramaneau sa frecventeze cursurile 31 elevi la I – IV si 20 la gradinita! Iar pentru acesti 51 de elevi, s-au gandit Inspectoratul Scolar si primarul Vasile Banu sa amenajeze cate zece cabine moderne la cinci copii! Si una pentru cadrele didactice! Grijulii nevoie mare.
Polul Nord la Marasti
Cu tot respectul pentru invatatorul Nicolae Nastase, om cu ani buni de vechime in invatamant, ajuns acum „responsabil de structura” (a se citi director!), in scoala din Marasti este frig. Frig in cancelarie, frig in cele trei sali de clasa, doua pentru „simultane” si una pentru gradinita!
Si copiii si invatatoarele stau cu caciulile pe cap, infofoliti. Ce legatiura are acest lucru cu grupul sanitar despre care discutam? Are, pentru ca proiectul prevedea si o instalatie care ar fi trebuit sa incalzeasca toata scoala. Insa la ce ar fi folosit o centrala pentru incalzirea a numai trei incaperi, dintr-o scoala in care urmau sa invete doar 51 elevi? Acest lucru a contat mai putin pentru primarul Vasile Banu, a contat doar faptul ca vor veni bani si vor trebui cheltuiti. Cum? S-a vazut.
W.C. frigider si derdelus
„Grupul sanitar este nefunctionabil. Apa a inghetat in conducte, peretii sunt plini de gheata. Trebuia facuta o soba, trebuia incalzit”, spune Nicolae Nastase, „responsabilul de structura”. Vizitam si noi aceasta constructie. Zece cabine moderne, plus una pentru cadrele didactice. Peretii au un strat gros de aproape un centimetru de gheata. Conductele bocna.
Pentru ca nu poate fi folosit si mai ales de teama ca s-ar putea sa dispara ceva din el, grupul sanitar este incuiat. Unde isi fac eleviio nevoile? Alaturi, in vechiul closet construit din scanduri chiar de Nicolae Nastase. Si totusi, la ceva este folosit acest grup sanitar, mai precis o „utilitate” de-a lui. Este vorba despre acea rampa pentru persoanele cu handicap, transformata in partie si derdelus de cei cativa copii care au mai ramas in scoala!
Angajament nerespectat
Pentru punerea in practica a proiectului s-a organizat o licitatie, castigata de SC TITICONSTRUCT SRL Bacau. Apoi s-a incheiat contractul de executie nr. 225 din 23.11.2006 intre Primaria Filipeni, prin Vasile Banu, primar, si SC TITICONST SRL, prin Traian Breahna, director general.
Executantul se obliga sa execute „Lucrari de invetstitii grupuri sanitare, instalatii de incalzire si alimentare cu apa”, pentru care urma sa primeasca suma de 305.257, 19 RON si sa finalizeze lucrarile pe 23.11. 2007, „daca nu sunt modificari din cauza finantarii”. Ne aflam la mijlocul lui ianuarie 2008 si nici nu a fost facuta receptia. In schimb, instalatia de incalzire nu exista, iar cea de apa este bocna.
Constructorul promite ca… va dezgheta conductele
„Cum sa le fac instalatie de incalzire domnule cand nu mi-au dat bani? Mi-au achitat vreun miliard si jumatate si atat. Au spus ca vor aduce centrala. N-au facut-o. Spun ca nu au bani. Daca le-au inghetat conductele, luni ma prezint acoloo si remediez situatia. Aduc calorifere si dezghet toate conductele. Le-am spus sa opreasca apa, dar omul de serviciu a apasat pe un buton care nu trebuia si in loc sa o opreasca, a provocat inundatii”, spune Traian Breahna, directorul general al SC TITICONSTRUCT SRL Bacau.
Primarul Vasile Banu spune ca ii lipseste…banu’
„Domnule, nu noi am cerut sa ni se construiasca acel grup sanitar. Ni s-a impus de catre Inspectoiratul scolar. Conform proiectului trebuia facuta si instalatia de incalzire, noi urmand sa cumparam centrala, dar n-avem bani. I-am platit societatiii TITICONSTRUCT peste doua miliarde lei pentru lucrarile efectuate, dar nu am facut inca receptia. Cand o vom face, ii vom cere sa respecte proiectul.
Daca nu, nu-i dam banii, are si garantie la noi. Ce vina avem noi ca n-au terminat lucrarea?”, spune primarul comunei Filipeni, Vasile Banu. Da’ chiar, cum sa fie el vinovat de faptul ca n-a mai trecut pe la scoala sa vada in ce hal se afla constructia, sau daca elevii stau in frig. „Ii vom pune sa faca si instalatia de incalzire, ca asa scrie in proiect”, sare si viceprimarul Dumitru Iacobeanu.
Cam tarziu s-au sesizat pe ei cei doi mai mari ai comunei. „Am solicitat Consiliului Judetean bani sa terminam lucrarea, dar nu ne-a dat nimic”, arata Dumitru Iacobeanu vreo trei adrese catre institutia respectiva. N-au stiut insa sa dea un raspuns exact la intrebarea „la ce le-a trebuit asemenea investitie intr-un loc mort al comunei, unde pana si Caminul cultural cade pe el”?
„Facem sala de lectura, gasim noi ceva”
„Le-am dat lemne, de ce stau in frig?”, ne intreaba primarul, de parca noi am fi trebuit sa raspundem la o asemenea intrebare. „Vom face o sala de lectura in scoala, vom gasi noi ce sa facem cu salile de clasa daca se face instalatia de incalzire”, spune Vasile Banu care uita ca mai exista inca doua cladiri pe langa cea a scolii, un Camin cultural si un Corp numit B, care stau degeaba.
„Vom aduce copiii din satul Brad sa invete la Marasti”, se agata ca de un fir Vasile Banu. La Bradu invata 37 de copii, din care 17 la I – IV si 20 la gradinita. Chiar si in aceasta situatie, spatiul ar fi excedentar. Un lucru este clar, primarul putea sa se opuna acelui proiect pentru ca in comuna Filipeni numai de acest lucru nu era nevoie, de un grup sanitar si incalzire la scoala Marasti.
Devizul creste de la o zi la alta!
Avem, in fata mai multe devize si centralizatoare de lucrari la scoala Marasti. Unul este de 231.671, 40 RON. Apoi apar un „borderou note comanda supllimentare”, in valoare de 43.506, 69 RON, si un alt centralizator „stadii fizice” de 305.257, 19 RON. In sfarsit, ultimul, care pune capac, este de… 507.926,00 RON! Ce sa intelegem, daca ar fi sa ne luam dupa explicatiile balbite ale primarului?
Ca grupul sanitar al costa aproape trei miliarde, nu cinci, ca in acest pret intra si instalatia de apa, si cea electrica si cea inexistenta, adica de incalzire. Nu vi se pare ca v-ati cam batut joc de banii publici, dominilor?!
„Traditia” continua!
Continuand „traditia” mostenita de la vechea conducere a Inspectoratului Scolar care s-a legat la cap fara sa o doara, avizand un proiect inutil si aruncand niste bani in…”rahat”, actuala conducere a ISJ habar n-are ce se intampla cu banii lor sau ai Bancii Mondiale, pentru ca, din cate se pare, nici ei nu stiu de unde sunt banii!
Au aflat despre grupul sanitar de la scoala din Marasti de la redactorii nostri si au intrat in panica. Firesc, au urmat un raspuns, pe masura. Florin Lazar, inspector scolar de management, ne-a declarat: „Nu am primit o sesizare in legatura cu acest caz. Noi aici nu avem parghii ca Inspectorat”.
Apoi a sunat la Filipeni pentru a primi lamuriri din partea directorului scolii, dupa care a adaugat ca „din punctul de vedere al Inspectoratului, numarul de copii beneficiari este mic, adica 51, din care 31 la clasele I – IV, iar 20 la gradinita. In rest, receptia si tot ce s-a facut tine de Consiliul Local si nu avem niciun fel de parghie ca sa intervenim acolo, scolile nu au treaba cu inspectoratul pe linia asta, noi doar avizam, nu suntem beneficiari.
Toaleta nu este utilizabila pentru ca nu s-a terminat lucrarea si nu s-a facut receptia inca. Nu stim motivele, nu am fost nici anuntati ca s-au intarziat lucrarile, nici nu am stiut despre finantarea respectiva; e o zona noua pe care am preluat-o in toamna aceasta ca inspector scolar”.
Alo, domnu’ inspector, ce scrie pe avizul dat de Inspectoratul Scolar la capitolul „beneficiar”? Va amintim noi, „Inspectoratul Scolar al Judetului Bacau”. Si inca un lucru, prea se spala fiecare pe maini si se disculpa, de parca ar fi vorba despre un lucru minor si nu de o investitie ratata chiar din start, care, daca mai trece ceva timp, va depasi si sase miliarde lei! Numai ca atentie, apa este inghetata!
Aida PULPAN
Dan MINDIRIGIU
daca interioarele sunt asa cum e poza……
ATUNCI MA POT CANDI DIN PARTEA CELOR CE CUVANTA LA COMPORTAMENT RETROGRAD . VOI CE-ATI VREA CA ELEVII SA MEARGA LA O BUDA UNDE
SE POATE FACE ORICE BOALA VENERICA SI UNDE LA GAOZ TE STERGI CU CIOCALAI DUPA CE SAU CULES BOABELE DE PORUMB. ORI VREM SA FIE BINE ORI DAM CU BARDA IN TOT CE NE TRECE PRIN CAP.SA FIM SERIOSI IN SENSUL CA CU BANII DATI LA LAUTARI STAVARACHE AR FI FACUT IN SISTEMUL DE INVATAMAT 4-5 WC-URI MODERNE. MERGETI IN SCOLILE BACAUANE SI DUPA AIA MAI VORBIM.
trebuie sa te mai nasti o data sa ajungi pe acele vai sa fii mai atent la la lumea care traeste si munceste in acele locuri sa traesti cu ei si apoi poti comenta daca intradevar acolo este asa o saracie SA-TI FIE RUSINE CA VORBESTI FARA SA CUNOSTI OAMENII GOSPODARI DIN ACELE LOCURI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wc de 5 miliarde?….poi cu 5 miliarde imi fac 2-3 vile…nu un wc k ala?…ce-s cu preturile alea??? hotie de la stat fratillor…intelegearea patronului cu primaru…mafie p banii nostri…acolo se duc banii
Euroglet, dumneata înţelegi totuşi că vorbim de cinci bude care a costat cât vreo 17 – 18 Loganuri? Agricultura e la pământ, ca să-ţi are prin curte vreo 500 metri pătraţi plăteşti calu’ şi omu’ cu vreo 30-40 roni şi ai pretenţia să-ţi mai zică şi bogda-proste. Eu înţeleg că susţii progresul, dar dacă dumneata crezi că ăsta e progres, atunci să ne ia şi dracu’ dacă mai apucăm anul viitor!
Înţelege că banii ăia nu au intrat nici în faianţă, nici în bude din fildeş, nici în ţevi de aur şi nici sisteme revoluţionare de făcut masaj pe intestinul gros. Au intrat în banii unor diverşi care au profitat de naivitatea, bunăvoinţa sau neglijenţa altora. Sigur că vei da vina tocmai pe acea naivitate etc. Eşti convins că nu te-nşeli când arunci cu dreptatea şi cu vina?