Gabriel Vlase, presedinte executiv al PSD Bacau:“Nimeni nu mai are incredere in Stavarache”

vlase.jpgDeclaratia apartine presedintelui executiv al PSD Bacau, Gabriel Vlase. Despre relatia PSD-PNL, despre alegerile locale si necesitatea inlocuirii actualului primar, despre proiectele si sansele electorale ale PSD-ului in interviul urmator.

Reporter: Domnule Vlase, abordez din capul locului un subiect socotit arzator: relatia PSD cu PNL. De o bucata de timp incoace presa vuieste cum ca ar exista un acord tacit intre PSD si PNL. Un blat politic. O alta parte a mass-media sugereaza ca PSD a batut deja palma cu PD-L. In cele din urma nimeni nu mai intelege nimic. Care este, in fapt, istoria relatiei PSD – PNL, pornind de la nivel national si coborând pâna la cel local?

Gabriel Vlase: Relatia PSD-ului cu PNL-ul s-a construit pe o relatie de negociere dintre Adrian Nastase si Valeriu Stoica, seful PNL din perioada aceea. Existau discutii, a existat chiar un acord, iar pasul firesc – in plan local – a fost numirea lui Ioan Chiriac (n.r. – lider al PNL Bacau pâna la sosirea in partid a lui Romeo Stavarache) in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, institutie controlata de PSD in perioada 2000-2004. Mai mereu, cei de la Bucuresti ii atacau pe liberalii bacauani pe tema intelegerilor cu PSD. Sa vedem totusi ce a câstigat PNL in urma colaborarii cu PSD de atunci, care s-a concretizat in numirea lui Chiriac la vicepresedintia CJ Bacau. E simplu. Dupa mandatul lui Chiriac, liberalii controlau vreo 25 de primarii la nivelul judetului. Vorbim, desigur, de anul 2004. Sa nu uitam ca PNL aproape nu exista ca partid. Aveau putin peste 10% in sondaje. Cu toate astea, controlau peste 20 de primarii. Totul a tinut pâna la formarea celebrei “Aliante DNA”. Eu asa o numesc. Fac o paranteza acum: ma si intreb, oare câti politicieni ai PSD au ajuns la DNA si câti politicieni ai Aliantei DA sunt acum cu dosare de coruptie. Faceti un calcul. Veti vedea ca actuala guvernare e mai “penala” decât cea a PSD-ului. Revenind, toate intelegerile au fost rupte in 2003 la formarea Aliantei DA. Insa, datorita conducatorilor politici de la nivelul judetului, intelegerile si compromisurile politice in favoarea Bacaului s-au mentinut intr-o forma sau alta. Se discutau, se puneau probleme cu adevarat importante. Multe proiecte au fost facute impreuna, depasind coloratura politica a unor lideri sau altii. Lucrul in favoarea interesului judetean a continuat pâna la alegerile propriu-zise din 2004. PSD a ramas brusc singur. Dar asta nu deranja prea mult aici, la nivel local. Eu nu m-am “batut” nici cu Vasile Nistor, nici cu Valeriu Gheorghe. In 2004 i-am explicat noului primar, Romeo Stavarache, ca e nevoie sa gândeasca la ce se poate face in comun pentru acest oras. Aveam, prin urmare, doua functii batute in cuie: Benea la CJ Bacau, Stavarache la Primarie. De aici trebuia sa inceapa discutiile. Am zis: haide sa ne gândim cum putem face o echipa, dincolo de afinitatile politice inerente. Imediat dupa clarificarea pozitilor de forta la nivel local a existat o saptamâna in care am trait cu impresia ca se poate face ceva, ca se poate incepe ceva. Insa imediat au inceput mizeriile de culise. Ajunsesem sa sun la primar si sa-mi raspunda unul Chiriloi care ma anunta ca trebuie sa ma inscriu in audienta. Mi-am dat seama ca lucrurile nu vor functiona cu actualul primar si ca nu se putea face echipa cu el. Nu se putea: el ne spunea Da in fata, era de acord cu noi, iar pe la spate ne lucra pe toti. Era impotriva noastra. Sa nu uitam cum s-a rupt Alianta DA la Bacau. Tot Stavarache a fost groparul ei.

Urmeaza episodul trecerii lui Stavarache la PNL…

Da. Dupa alegeri, Stavarache trece la PNL. Acolo incepe scandalul. S-au facut alegeri de “n” ori ca sa iasa el presedintele organizatiei PNL de la Bacau. Tariceanu l-a numit. El nu a iesit niciodata presedinte in urma votului. Atunci s-a rupt echilibrul politic la nivel local. Atunci au inceput atacurile murdare, atacurile la persoana. Lucrurile au luat-o razna. In alianta PNL-PD era un echilibru fragil. Trebuia sa negocieze mereu cu PSD-ul trecerea proiectelor locale. Dar astazi vorbeai una cu primarul, iar mâine era pe dos. Te lucra pe la spate.

Si atunci, de unde aceste zvonuri cu privire la o intelegere intre PNL si PSD? Exista ceva concret, ceva palpabil? Sau pur si simplu ipoteza unui blat politico-electoral nu sta in picioare?

Acestea sunt supozitii ale presei. Cu maxima responsabilitate o spun ca din ianuarie 2005 n-am avut niciun fel de intelegere cu nimeni. Sa fim seriosi. Prin 2006 de abia ne mai vorbeam unii altora. Ne salutam când ne intâlneam si nimic mai mult. Incepuse acest razboi declansat de primarul Stavarache. Trebuie punctat acest lucru. In ianuarie 2005 au inceput sesizarile anonime la DNA din initiativa lui Stavarache. Stiu acum ca cei care sesizau organele de cercetare erau pusi de Stavarache s-o faca. S-a inceput o lupta pe parchete atunci. Iata, dupa ce am discutat atâta timp si l-am ajutat politic (ma ruga la un moment dat sa-i mai “dau” un viceprimar la Bârsanesti ca sa aiba cu ce se lauda in fata lui Dan Voiculescu) el declanseaza aceasta lupta prin instante. Evident ca toate acele sesizari anonime s-au incheiat cu NUP dupa numai o saptamâna de cercetari. Erau fantasmagorii. Repet, erau lucrari pe la spate, asa cum Stavarache a facut tot timpul. Eu chiar doream sa discutam cu noul primar, sa coalizam fortele politice la nivelul Bacaului. Pâna la urma ne-am ales toti cu dosare contrafacute. Personal, am inceput sa ma obisnuiesc cu o astfel de atitudine. Asa cum m-am obisnuit si cu nepotismele primarului, cu cumnatii sai bagati prin conducerea executivea de la CET, cu caietele de sarcini intocmite cu dedicatie pentru nu stiu ce firme de la Brasov.

La un moment dat Ioan Chiriac spunea ca fostul prefect, Gabriel Berca, le cerea primarilor liberali care doreau sa paraseasca barca pentru a trece la PD-L sa ramâna pentru ca urmatorul guvern va fi PSD-PNL…

Cred ca e destul de clar ca acestea sunt pure speculatii. Berca era prost informat: de unde stia el asa de bine cum va arata noul guvern care va veni, de fapt, pe un vot uninominal.?! N-ai cum sa vorbesti fara sa stii ce scor ai, care sunt cifrele. Nu ai nicio garantie ca lucrurile vor sta bine. Nu-ti cumperi Ferrari când financiar esti vai de mama ta. Uitati-va la PNL: au plecat la drum, in 2004, cu 20 de primari. Acum nu stiu daca mai au 10. Dar ei s-au obisnuit sa vina cu tot felul de utopii. Iar cu o luna inainte de alegerile locale dau de toate: terenuri, locuinte ANL, strazi proaspat facute etc. In patru ani de mandat de ce nu le-au facut? De ce totul e pe ultima suta de metri?

Nu a lasat PSD o grea mostenire la Primarie? Asa a afirmat primarul Stavarache. L-ati lasat cu buzunarele administrative goale…

Aceasta este o minciuna sfruntata. Datoria preluata de Stavarache era sub 200 de miliarde lei vechi. In conditiile unui buget de 2000 de miliarde, datoria era de aproximativ 10 la suta. De asemenea, existau lucrari in derulare sau finalizate. Sa ne amintim de asfaltarea de pe E 85 care rezista si acum. Sa ne amintim de strazile laterale. Dupa doua luni de la câstigarea primariei Stavarache s-a dus in audientala presedintele Iliescu sa se plânga ca nu poate, ca nu are cu ce administra Bacaul. Eu stiu ca daca nu ma pot sau nu ma pricep la ceva imi dau simplu demisia. La ce s-a bagat daca nu se pricepea sa faca administratie publica? A tot zis atunci ca reda Bacaul bacauanilor. Noi am avut doua proiecte lasate la cheie care trebuia sa intre in lucru: centrul expozitional si soseaua de centura. Acum e câmpul liber, nu exista niciun centru expozitional. De soseaua de centura nu mai spun nimic. E inexistenta in continuare.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a vizitat recent Bacaul unde a defilat cu harta soselei de centura. Spunea ca de abia acum proiectul e batut in cuie. Ca pâna acum zacuse prin nu stiu ce sertare pe la minister…

Stiu despre ce este vorba insa nimic nu este nou. Orban a venit la Bacau cu acelasi proiect pe care l-am pus noi la punct in 2003-2004. In 2003 am discutat la Prefectura cu cei de la minister pe marginea proiectului privind centura Bacaului. Intrebarea care se punea era cum era mai bine sa se construiasca soseaua: prin stânga sau prin dreapta orasului. S-au facut studiile necesare si s-a ajuns la concluzia ca prin dreapta orasului ar fi cel mai bine. Acum proiectul e la aceeasi faza in care l-am lasat noi. Prin vizita lui Orban liberalii au lansat o noua gogorita electorala. Cum sa spui ca abia acum s-a stabilit clar cum va arata centura? Sau ca exproprierile sunt in curs? Primarii comunelor prin care va trece soseaua habar n-au de exproprieri. Totul e o minciuna. O demagogie electorala marca Stavarache. Eu i-am si cerut demisia. Orasul e blocat, inchis economic. Se plimba sume de bani dintr-un buzunar in altul. Sa nu mai spuna Stavarache de ce fonduri europene a atras. Eu cred ca 250 de milioane de euro s-ar vedea in oras. Dar acesti bani nu au intrat. Corect ar fi fost sa spuna ca acestea sunt proiecte care se vor derula probabil in urmatorii ani. Dar una e sa spui ca ai proiecte si cu totul altceva sa vorbesti de sute de milioane de euro intrate in Bacau. Stavarache nu a facut un spital nou ci o groapa pentru fundatia viitorului Spital Municipal. Eu stiu ca spitalul e o cladire functionala: medici, aparatura, personal auxiliar, ca sa nu mai vorbesc de bolnavi. Pâna acum, in patru ani de mandat Stavarache, avem fundatia spitalului. Dar nu spitalul propriu-zis.

Stavarache are o istorie a lui in PSD. A fost si el membru in partid. Dupa care a schimbat macazul de mai multe ori

Asa este. Sa nu uite Romeo Stavarache ca a fost membru PSD. Deci, il avem membru in 1996. Pleaca din partid in 1997 la Alianta pentru România (ApR). Este un oportunist, sa fie foarte clar. La inceput am crezut cu totii in el. Ajunsese chiar secretar executiv al organizatiei judetene PSD. Nu era un membru frustrat care sa aleaga alt partid. Avea deja o pozitie. Nu ne-a spus niciodata ca si-ar dori mai mult, o pozitie mai importanta. A plecat dupa ce partidul a pierdut alegerile, in ianuarie 1997. Atunci s-a facut si ApR-ul. ApR obtine un scor bunicel la locale, dar un rezultat slab la generale. In consecinta, Stavarache pleaca la PUR, formatiunea politica a lui Dan Voiculescu. Oportunist, s-a dus la Voiculescu, la “antene”. A câstigat pentru PUR Primaria Bacau. PUR-ul n-a fost niciodata un mare partid, asa incât Stavarache pleaca din nou la PNL. Eu nu cred ca in acest moment cineva, vreun lider politic local, mai crede in acest Stavarache. Am inteles ca recent a avut o tentativa de a merge la PD-L. L-au respins cei de acolo. Ma intreb si eu de ce un partid refuza sa inregimenteze un primar de mare oras? Pur si simplu l-au refuzat. I-au trântit usa in nas.

La referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu se spune ca Stavarache a tradat PSD-ul. Ca nu a pus umarul la campania impotriva presedintelui desi exista un acord central intre cele doua partide politice

Eu nu spun ca actiunea de demitere a presedintelui Basescu a fost buna sau nu. Istoria va consemna acest lucru. Se prea poate ca noi sa ne fi pripit. Insa am pornit in aceasta actiune doua partide: PSD si PNL, plus partidele mici. PNL si-a dat votul atunci, s-a implicat. Dar Stavarache, aici la Bacau, nu a facut nimic din ce i s-a spus de la Bucuresti. Absolut nimic. Vorbeam la telefon cu Olteanu (n.r. – Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor) de trei ori pe zi. I-am zis ca Stavarache la Bacau nu a facut nimic pentru suspendarea presedintelui. Stavarache a si iesit prin presa cu declaratii ca el a fost tot timpul de partea Aliantei DA. Or, in saptamâna imediat urmatoare i-am anuntat pe liderii PNL-ului de ce declaratii da Stavarache prin presa bacauana. Ma intreb acum: daca acest primar nu s-a implicat in suspendarea lui Basescu de ce a fost respins de PD-L? De ce nu fost primit in acest partid? Stavarache nici nu are onoarea de a iesi la lupta politica. Imparte prin oras tot felul de mesaje. Sa nu uitam ca a ajuns dintr-un accident in primarie. Nici nu stia, si in continuare nu stie, ce e administratia. A inchis cladirea Primariei dupa ce a ajuns primar. Unii ziaristi s-au lasat de presa din aceasta cauza. Nu se mai putea lucra in conditiile date. Altii au si fost amenintati de Stavarache. Nu dau nume pentru ca nu pot proba amenintarile. Insa va spun ca acei oameni au fost amenintati. Aceasta inversunare n-am inteles-o niciodata. Dar el, dupa ce a fost ajutat, dupa ce am fost alaturi de el, a ajuns sa-si piarda mintile. Sa vedem ce va face si el si PNL-ul la alegerile locale. Vechii liberali erau oameni de cuvânt. El e un mincinos.

Apropo de alegeri, care sunt obiectivele electorale ale PSD-ului?

Vrem sa luam cel putin jumatate din cele 92 de primarii. Nici nu discut. Acesta e un obiectiv batut in cuie. Patru ani de zile ne-am tot gândit in partid cine ar fi bun pentru a ataca Primaria Bacaului. Am cazut cu totii de acord ca senatorul Catalin Mardare e cea mai valabila optiune. E un exponent al unei normalitati politice disparuta din România. Sunt satul de imaginea candidatului care da cu pumnul in masa. Am cautat un om moderat si sanatos la minte, care sa stea cu usa deschisa la birou când va ajunge primar. Eu nu cred in profilul primarului care are brate puternice si pune mâna pe lopata sau pe drujba. El are un intreg aparat cu care sa discute, sa faca proiecte, planuri de dezvoltare etc. Echipa administrativa e cea care face proiecte. E cea care administreaza orasul dat. Avem acel profi? Desigur, e Catalin Mardare. Mardare nu poate fi pus pe panouri pe care sa scrie ca a furat. Mardare nu poate fi improscat cu laturi si nici tinichelele nu-i atârna de coada. Catalin locuieste si acum unde a locuit pâna acum. Are aceeasi masina. Nu e un parvenit si un imbogatit al tranzitiei.

Care sunt liniile de forta ale platformei administrative pe care o propune PSD-ul prin candidatii sai, Mardare si Benea?

Strategia noastra graviteaza in jurul a trei proiecte. Formula de baza este ca orasul trebuie deschis din punct de vedere economic. Birocratia care exista acum, patronata si girata de liberali, face ca orasul sa stea pe loc. Avem nevoie de bani din afara orasului, avem nevoie sa atragem investitii de la nivelul economiei nationale si internationale. Nu doar locale. Banii se vor epuiza la un moment dat daca nu facem acest pas. De asemenea, institutiile trebuie sa functionize conjugat. E inadmisibil sa tot iei bani de la guvern si sa-i bagi tot in municipiu. Municipiul are putere. Sau, daca aveam un primar competent si puternic, ar fi trebuit sa aiba. Noi trebuie sa lucram la echilibrarea bugetelor, la Helegiu, la Buhusi, la Gaiceana si unde mai sunt probleme. Este o gândire macro de deschidere economica a urbei. Primul nostru obiectiv este Aeroportul din Bacau. Nici un guvern nu s-a interesat de aeroport. El a devenit interesant odata cu exodul fortei de munca spre Italia. In acest moment, exista un trafic semnificativ. Stavarache nu a cerut premierului bani de aeroport, desi sunt din acelasi partid. Aeroportul e facut numai din credite. Un alt obiectiv important e soseaua de centura care va fluidiza traficul auto si-l va descongestiona. Sa nu uitam de aducerea SMURD la Bacau. Ne dorim un asemenea serviciu de asistenta medicala de urgenta. E unul din obiectivele prioritare ale candidatului nostru la primarie. De asemenea, pârtia de ski de la Slanic Moldova e un obiectiv pe care ni-l dorim finalizat. Aici e vorba de o strategie in lant: ai pârtie, ai turisti, ai zboruri, vin bani in comunitate. Am avut doua proiecte majore lasate administratiei Stavarache: centrul expozitional si pârtia de ski de la Slanic. Centrul expozitional este tot teren viran desi, atunci când a ajuns primar, Stavarache a facut toate diligentele si proiectul centrului expozitional a fost impus pe lista in fata pârtiei de ski. Cu pârtia de ski s-ar fi revigorat turismul aici, in judet. Aeroportul ar fi mers si el. Dar ce sa facem? Când impui illogic un proiect in dauna altuia, doar pentru ca CJ Bacau e condus de un pesedist, nu poti decât sa gresesti. Un primar ar trebui sa faca ce a f’acut Videanu la un moment dat in Bucuresti, ce a facut Basescu, la un moment dat si chiar Dumitru Sechelariu, mai cu seama cât a fost independent politic. Adica, sa se sacrifice in folosul comunitatii. Nu a oligarhiei personale. Asa cum a facut si face Stavarache.

a consemnat
Lucian BOGDANEL

“ Un primar nu trebuie sa puna flori si sa faca curatenie dupa care sa se laude cu ce a realizat. Aceste obligatii se regasesc in fisa postului.

“Catalin Mardare locuieste si acum unde a locuit pâna acum. Are aceeasi masina. Nu e un parvenit si un imbogatit al tranzitiei.

“Vechii liberali erau oameni de cuvânt. El e un mincinos.

Sa nu uitam cum s-a rupt Alianta DA la Bacau. Tot Stavarache a fost groparul ei.

Adauga un comentariu

*