Desi a fost unul din caii de bataie electorala a liberalilor in campania pentru alegerile locale, desemnarea Bacaului ca “pol de dezvoltare economica” pe Regiunea Nord Est nu mai este asa de sigura. Potrivit unor dezvaluirii aparute in presa centrala, pe masa Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLP) se afla un proiect de hotarâre de Guvern in urma caruia sapte orase din tara vor fi nominalizate drept “locomotive economice” ale celor sapte regiuni de dezvoltare in care este impartita România. Pe Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, rolul de pol economic ar urma sa fie jucat de Iasi.
Initiativa Executivului vizeaza reducerea decalajelor dintre capitala Bucuresti si orasele socotite ca cele mai importante din tara, prin impulsionarea dezvoltarii economice a celor din urma. Potrivit unui proiect de hotarâre de Guvern aflat pe masa MDLP, un numar de sapte orase (Constanta, Timisoara, Ploiesti, Craiova, Cluj, Brasov si Iasi) vor putea egala in scurt timp, din punctul de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, capitala Bucuresti. Pentru implinirea dezideratului guvernamental, cele sapte orase vor primi o atentie speciala prin elaborarea de catre Executiv a Programului Operational Regional (POR) care prevede echilibrarea ratelor de dezvoltare economica intre cele sapte regiuni de dezvoltare ale tarii. Orasele sus-amintite ar urma sa fie desemnate “poli nationali de crestere economica” spre care vor fi dirijate, cu prioritate, o serie de investitii din programele cu finantare nationala sau europeana. Programul schitat la nivelul Executivului mai prevede ca grosul finantarilor sa mearga in dezvoltarea infrastructurii “polilor” economici, in timp ce mediul de afaceri si sfera proiectelor sociale ar urma sa-si traga si ele partea leului. De asemenea, terenurile adiacente fostelor zone industriale vor fi viabilizate pentru investitori, urmând ca pâna in anul 2015 in cele sapte orase sa fie create peste 15 mii de noi locuri de munca.
Un proiect politic
In campania electorala pentru locale liberalii bacauani au facut caz de faptul ca Guvernul hotarâse, la acea data, sa desemneze 11 poli nationali de crestere economica. Printre orasele incluse in respectivul proiect fusese nominalizat si Bacaul. Iata ca la doar câteva luni de la transarea localelor, Executivul vehiculeaza o noua lista cu “poli” din care Bacaul este omis. “Sa nu uitam ca o lunga perioada Bacaul a fost cel care a beneficiat de elemente ajutatoare. Multe lucruri tin si de politic, pentru alegerea unui oras ca pol de dezvoltare este si meritul politicienilor locali”, a declarat unui ziar local subprefectul iesean Vasile Etcu. Pentru presedintele Consiliului Judetean Bacau, desemnarea Iasiului ca pol de dezvoltare economica a Regiunii Nord-Est vine ca o confirmare a investitiilor realizate in ultimii ani de Guvern in acest oras. “Nu trebuie sa dam oamenilor foarte multe explicatii de natura economica. Nu vor intelege nimic. Pe scurt, dl. Vosganian si dl. Fenechiu au reusit sa aduca bani mai multi la Iasi. Acum 5 luni, când eram in campania electorala, eram pol de dezvoltare economica. Acum, dupa ce alegerile au trecut, nu mai suntem. E clar, se vor duce mai multi bani in alta parte, in alt oras si-n alte proiecte. Ar fi fost pentru toti un avantaj daca Bacaul isi reconfirma renumele de putere economica de altadata”, a declarat Dragos Benea.
“Ma mira ceea ce spuneti”
Prins cu problema inundatiilor, prefectul Claudiu Serban a declarat ca nu avea cunostinta de noua strategie a Executivului. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a precizat ca desi a fost omis din planurile guvernamentale, orasul lui Bacovia va fi luat, in cele din urma, in calcul. “Ma surprinde ceea ce spuneti. Chiar nu stiam nimic despre o initiativa de acest fel. Cred ca Bacaul ramâne un pol de dezvoltare economica. Cred ca se va reveni asupra acestei decizii, in eventualitatea in care lucrurile stau asa”, a spus Serban.
Focare de iradiere
Guvernul spune ca polii de crestere economica vor iradia bunastare in cele sapte regiuni de dezvoltare. Printre criteriile pe care s-a intemeiat decizia Executivului de desemnare a polilor economici se numara plasarea acestora pe artere de transport internationale, nivelul inalt de dezvoltare economica (comparativ cu celelalte orase din respectivele regiuni), potentialul ridicat de atragere a marilor investitori.
Lucian BOGDANEL