Elodia, mai tare ca Pacuraru si Seres

pacuraru-seres-copy.jpgParlamentarii băcăuani nu scapă niciun prilej la întâlnirile cu presa de a discuta pe marginea legii ministeriale, spun ei, depăşită prin evenimentele de ultim moment, şi au păreri diferite vizavi de ridicarea imunităţii parlamentare a senatorilor Paul Păcuraru(PNL) şi Codruţ Şereş(PC). Dacă senatorul PD-L, Cristian Cucuianu declară că este în favoarea eliminării imunităţii parlamentare pentru demnitarii de mai sus, colegul lui din PSD, Radu Cătălin Mardare, a dat dovadă de diplomaţie în declaraţii, mizând pe semnificaţia votului de luni 25.08.2008 în general, şi pe detaşarea politicului din actul de justiţie, în mod cu totul special. In schimb, bacauanii de rând habar nu au de „ridicarea imunitatii parlamentare” si afirma ca subiectul actual al României este disparitia avocatei Elodia Ghinescu.

După ce plenul Camerei Deputaţilor a votat împotriva avizului ridicării imunităţii parlamentare în cazul foştilor miniştri Adrian Năstase şi Miron Mitrea, luni este rândul Senatului să ia în dezbatere cazurile senatorilor Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş. Şi într-un caz, dar şi în celălalt, avizul de care discutăm este considerat de analiştii politici ca o frână în exercitarea actului de justiţie. Asta pentru că, spun ei, puterea parlamentară şi cea juridică trebuie să se întrepătrundă şi nicidecum să aibă tendinţe antagonice. Într-o conferinţă de presă ţinută miercuri la sediul PD-L Bacău, senatorul Cristian Cucuianu a dat dovadă de superficialitate vizavi de discuţiile şi acţiunile îndreptate împotriva parlamentarilor de mai sus. Cucuianu a precizat că „voi vota (în Senat- n.r.) pentru cei care au probleme legate de respectarea legii, adică pentru ridicarea imunităţii parlamentare a ministrului Paul Păcuraru şi a fostului ministru Codruţ Şereş”. Senatorul PD-L de Bacău a uitat probabil să precizeze că Senatul va vota doar un aviz de principiu şi nicidecum ridicarea imunităţii parlamentare a celor doi demnitari. Mult mai tranşantă a fost declaraţia dată de senatorul PSD, Radu Cătălin Mardare. De departe înscriindu-se pe linia trasată de preşedintele partidului, Mircea Geoană, Mardare a spus în legătură cu cazurile Păcuraru şi Şereş că « pe moment este foarte greu să mă pronunţ, cât timp de abia luni voi intra în posesia dosarelor celor doi. Dar consider că toată lumea ar trebui să se supună aceluiaşi regim judiciar. Este absurd să aşteptăm dinainte un vot concertat şi consider că justiţia ar trebui să fie lăsată să-şi facă datoria, fără a se mai recurge la un vot politizat ».

„Un demers inutil”

Nu lipsită de importanţă este iniţiativa PSD, a preşedintelui, Mircea Geoană, de a propune modificarea Constituţiei, în vederea eliminării imunităţii parlamentare a demnitarilor. Aceste amendamente ale Legii de căpătâi în statul românesc vor fi aduse în discuţie în sesiunea parlamentară din toamnă. „Nouă ni s-a cerut un aviz, s-a cerut să formulăm un punct de vedere, pentru că oricum procurorii puteau să-şi facă treaba nestingheriţi. Problema este că nu au avut ce să trimită în instanţă şi de aici tot acest demers, inutil aş spune eu”, a declarat deputatul PDS, Gabriel Vlase.

„Lasati-ma cu imunitatea parlamentara!”

Dincolo de declaraţiile parlamentarilor băcăuani, oamenii simpli s-au detaşat de multă vreme de problema imunităţii parlamentare, de modificarea Constituţiei şi de procesele intentate de DNA celor patru deputaţi şi senatori. « Am auzit ceva la televizor, dar nu am dat importanţă. Am multe treburi importante de făcut şi vă spun eu, tot cum o să vrea ei o să iasă », a spus instalatorul Neculai Vrânceanu, de 47 de ani. Băcăuanii nu se înghesuie să-şi dea cu părerea în legătură cu avizul Camerei Deputaţilor şi Senatului, legat de imunitatea parlamentară. „Speram sa o gaseasca pe Elodia! Lasati-ma cu imunitatea asta parlamentara”, a spus Ioana Voicu, o alta bacauanca de 65 de ani. Între două episoade la OTV despre avocata Elodia Ghinescu, majoritatea celor intervievaţi aduc în discuţie privilegiile funcţiei de parlamentar şi ministru, se aprind repede gândindu-se la problemele legate de coşul zilnic şi se transformă în justiţiari, când vine vorba despre „ce aţi face dumneavoastră dacă aţi fi în locul procurorilor DNA ?”. (Florin NISTORESCU)

Comentarii

  1. uitati-va la alesii locali cat de mult isi doresc ei sa nu-i contrazica nimeni.se
    si cred un parlament bastinas
    mioritic in frunte cu primul ministru autohton ST.AVARACHE RO-MEO.traiasca si infloreasca
    ginta bistriteana a primului tinut pe post de enclava politica. BAI CIUMPALACILOR CAND O SA FACETI CE A FACUT F.ENECHIU SI V.OSGANIAN LA IASI ATUNCI
    SA AVETI PRETENTII PENTRU NOIEMBRIE 2008 LA ALEGERI.
    AI AUZIT ST.AVARACHE

  2. F misto noul site! felicitari!

Adauga un comentariu

*