Bacalaureatul… interdictiilor!

bacalaureat-liceul-grivita-10vt.jpgBacalaureatul 2009 va avea loc intre 22 iunie si 2 iulie. Este unul dintre cele mai controversate examene de bacalaureat. Camere de supraveghere video in salile de examen, fara protocoale, fara telefoane mobile, controale in wc-uri, profesori amenintati cu desfacerea contractului de munca!

Saptamâna viitoare, peste 220.000 de absolventi de liceu vor intra in focurile bacalaureatului. Prima proba orala, cea de la limba româna, incepe pe 22 iunie. Se pare ca elevii vor avea parte numai de surprize la acest examen. Nu vor avea voie sa intre cu telefoane mobile, carti sau caiete in curtea scolii, in timpul examenului de bacalaureat. Cine isi ia cu el telefonul mobil, risca sa-i fie confiscat inaintea probei! Elevii vor avea voie sa intre in sala doar cu un pix si cu buletinul. Vor semna o declaratie prin care confirma ca vor respecta toate regulile, altfel vor fi eliminati direct! Dupa ce examenul a inceput, nu li se va mai permite sa mearga de doua, trei ori la grupurile sanitare, iar in scoli va functiona doar unul singur! Mai mult, in Bucuresti au fost montate aproximativ 700 de camere video in 35 de licee! Elevii sunt sfatuiti din acest motiv sa nu bea prea multa apa inainte de a intra in examen. Plimbarile din sala de examen la toaleta vor fi limitate. Sunt masuri luate pentru a preintâmpina propagarea fenomenului „copiat la BAC”.

Razboi…electronic!

Inspectorii scolari cauta in acest fel metode antifrauda, dar nici elevii nu se lasa mai prejos. Ei cred ca profesorii au putine sanse sa-i prinda cu telefonul daca il tin in ciorapi sau in chiloti, afirmând ca pot sa-si inregistreze de acasa subiectele pe telefon iar in sala de examen sa apeleze la hands-free-urile invizibile! Internetul este plin de sisteme de copiat, care de care mai sofisticate si mai scumpe, de la ceasuri, curele, pixuri cu bluetooth sau casti aproape invizibile, pentru care tinerii sunt dispusi sa scoata mii bune de lei. Iar profesorii realizeaza ca se vor afla intr-un razboi al nervilor.

Profesorii se simt amenintati

Cadrele didactice care, în perioada bacalaureatului, vor comite fapte cu caracter infractional, furnizând solutiile subiectelor, înlocuind sau falsificând lucrari, sau care sunt neglijenti, vor fi sancţionate conform Codului penal.
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovării (MECI) a transmis o nota inspectoratelor scolare prin care cere cadrelor didactice implicate în organziarea si desfasurarea examenului de bacalaureat sa respecte cu strictete prevederile Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului national din 2009, în scopul asigurarii legalitatii, obiectivitatii si corectitudinii lui. Mai mult, Comisia Nationala de Bacalaureat sau, dupa caz, Comisia Judeteana de Bacalaureat vor sesiza în scris organele de cercetare penala, în cazul în care se constata diferente mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între nota initiala si cea obtinuta la contestatii, iar inspectoratele scolare vor analiza situatia în termen de 30 de zile de la finalizarea contestatiilor. În situatii justificate, se va declansa procedura de cercetare disciplinara pentru sanctionarea celor vinovati de comiterea abaterilor. Sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, pornesc de la observatie scrisa, avertisment, diminuarea salariului de baza, cumulat, când este cazul, cu indemnizatia de conducere, de îndrumare si de control, cu pâna la 15 la suta, pe o perioada de 1 – 6 luni, neselectionarea cadrelor didactice respective pentru participarea la comisiile de examen în sesiunile urmatoare, destituirea din functia de conducere, de îndrumare si de control din învatamânt, respectiv desfacerea disciplinara a contractului de munca.

Ai nepoti la Bac, te ceri afara!

În vederea respectarii prevederilor din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat si pentru asigurarea corectitudinii desfasurării, conducerea MECI a cerut inspectoratelor scolare sa verifice daca presedintii comisiilor din centrele de bacalaureat vor solicita declaratii scrise de la fiecare membru al comisiei. MECI a mai cerut ca, în declaratia-tip, cadrul didactic sa precize ca nu are sot/ sotie, ruda sau afin, pâna la gradul al patrulea, printre candidatii din centrul de examen unde îsi desfasoara activitatea si îsi asuma responsabilitatea pentru respectarea întocmai a prevederilor legale. Declaratia cadrului didactic va cuprinde si mentiunea ca are cunostinta de faptul ca, în cazul constatarii unor nereguli în activitatea sa, vor fi luate masuri de sanctionare care pot ajunge pâna la excluderea din învatamânt, în functie de gravitatea abaterii. La examenul de bacalaureat vor fi prezente peste 40.000 de cadre didactice.

Bac fara protocol!

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca este impotriva protocolului la examenul de bacalaureat. Drept urmare, toti profesorii care vor strânge bani in acest scop vor fi sanctionati! Exista si un ordin in acest sens, care le interzice asemenea practici cadrelor didactice. Protocolul la Bac a devenit deja o traditie si nu credem ca anul acesta se va schimba ceva. Deja se vehiculeaza sume care variaza intre 500 si 100 de lei de elev! Din acesti bani ar urma sa fie cumparate fursecuri, apa si sucuri pentru supraveghetorii din timpul examenului. Parintii sunt de acord cu protocolul, dar au pretentia ca banii sa fie destinati acestui scop, invocând motivul ca si la sedintele de Guvern se afla pe mese apa minerala sau sucuri!

Ultimul Bac la cinci materii?

Acesta ar putea fi ultimul an in care bacalaureatul presupune probe la cinci materii si subiecte publicate pe internet. De anul viitor, examenul ar urma sa se dea la trei materii, iar subiectele vor ramâne secrete pâna in ziua examenului, potrivit unei declaratii a ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Oare de ce se uita ca cele mai mari fraude se fac la varf ,nu acolo unde se corecteaza si asta pentru un pahar cu apa ,un fursec expirat si eventual o cafea cu gust dubios.Cred ca este mai bine sa nu mai participe profesorii acestia corupti si sa aducem la evaluare analfabeti ca Basescu sau alte calfe si tinichigii.

  2. nu stiu de ce isi fac atatea probleme..oricum se va copia…dak vor sa dispara lucrul acesta sa faca si ei niste subiecte mai usoare…ca unele nici profesorii nu stiu sa le rezolve…sa ia toata lumea 5 si gata…oricum invatamantul romanesc este cel mai prost organizat si din toate pct de vedere…

Adauga un comentariu

*