Comunitatea Evreilor bacauani a reinaugurat ieri sinagoga din Buhusi – aici mai traiesc doar trei evrei
Comunitatea Evreilor bacauani a reinaugurat ieri sinagoga din Buhusi, renovata, impreuna cu cimitirul evreiesc din oras, cu ajutorul evreilor de origine româna emigrati in Israel. Evenimentul – destul de inedit pentru spatiul nostru cultural – a adus in Buhusi nume importante ale lumii ebraice legate de România: Paul Schwartz, vicepresedinte al Federatiei Comunitatilor Evreilor din România, Sorin Shlomo Rosen, prim rabin al României, Hary Culer, istoric, Baruch Tercatin, om de cultura, Asher Kenig, reprezentant al Curtii Rabinice originare din Buhusi – care astazi functioneaza in Israel.
Programul special a inceput la orele 13, când evreii s-au intâlnit la sinagoga cu viceprimarul Vasile Zaharia. Intr-o tacere solemna, Paul Schwartz a prezentat pe scurt istoria evreilor din oras. Potrivit spuselor sale, prima asezare evreiasca din Buhusi dateaza din jurul anului 1823. In 1831, aici traiau 32 de evrei, numarul lor crescând pâna in 1942 la 1705 suflete (aproape 20 la suta din populatia localitatii). Erau investitori in industria usoara, muncitori, tehnicieni, meseriasi sau negustori. In 1860, in Buhusi a aparut o Curte Hasidica (Rabinica) importanta, in cadrul careia o faima deosebita a avut rabinul Itele Friedman.In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cladirile comunitare au fost confiscate, iar casa rabinului si sinagoga au fost ocupate de armata, apoi ruinate. Ultimul rabin din familia Friedman a emigrat in 1951 in Israel, transferând Curtea Rabinica in Bnei Brak. Daca in 1947 (momentul instalarii regimului comunist in România) in Buhusi mai erau 2000 de evrei, la ora actuala aici mai traiesc doar trei. Paul Schwartz ne-a vorbit si despre renovarea sinagogii si cimitirului. „In România, din peste 1500 de sinagogi existente inainte de 1940, au mai ramas in picioare doar 107, multe fiind distruse de regimul comunist. De asemenea, din peste 800 de cimitire inregistrate in tara, mai sunt active in jur de 100. In colaborare cu noi si cu domnul Baruch Tercatin, Curtea Rabinica originara din Buhusi – condusa astazi, in Israel, de marele rabin David Friedman – a demarat anul trecut renovarea sfântului locas si a cimitirului”, a mai explicat oficialul. In incheiere, el a cerut autoritatilor locale sprijin pentru paza sinagogii si cimitirului.
La orele 14:30, grupul a vizitat cimitirul evreiesc, unde s-a rostit o rugaciune impresionanta pentru victimele Holocaustului nazist.
Alin LEANCA