Marti dupa amiaza, peste 30 de bacauani, marea lor majoritate pensionari cu venituri modeste au fost primiti in audienta de catre Costel Dunava, consilier local PSD. Cu totii s-au plns de faptul ca nu li se permite debransarea de la sistemul centralizat de furnizare energie termica chiar daca au avizul asociatiilor de proprietari si acordul vecinilor. Ei spun ca s-au prezentat la sediul CET Bacau pentru a depune cererea de debransare si alte documente dar ca nu li s-au inregistrat aceste solicitari. Octavian Popescu s-a decis din luna februarie sa renunte la serviciile furnizate de CET si a imprumutat de la banca o suma importanta de bani pentru achizitionarea si instalarea unei centrale termice. „Am facut proiectul solicitat, am obtinut avizul de la Gaze, acrodul vecinilor si de la asociatie. M-am dus la CET, la un maistru de acolo, mi-a cerut 1,5 milioane de lei sa ma debranseze. I-am dat banii, a venit si m-a debransat. Acum mi se cere sa ma debransez cu o firma specializata. M-am dus la CET si am cerut chitanta pentru cei 1,5 milioane de lei. De unde sa-mi dea chitanta daca el lucra pe cont propriu? Mi-a dat banii inapoi. Când m-am dus sa depun actele la CET nu au vrut sa mi le inregistreze”, spune Octavian Popescu. Omul este ingrijorat de faptul ca trebuie sa restituie imprumutul, pensia este insuficienta si problema in speta nerezolvata.
Un alt domn ne spune ca la inceput a fost multumit de serviciile CET. Isi montase si gigacalorimetre. Acum, ca sa umple o cada cu apa calda menajera trebuie aiba nervi de otel. „Umplu trei cazi cu apa rece si când incepe sa se incalzeasca, apa curge neagra. Apometrele se invârt si prostu’ plateste”, ne spune pensionarul. Vrea sa se debranseze in aceasta vara dar noul regulament emis de Consiliul Local nu-i da nici o speranta.
Instanta va decide cine are dreptate
Costel Dunava, consilier local PSD spune ca fiecare solicitare va fi analizata punctual. „O parte dintre persoanele primite in audienta s-au deb ransat deja, si-au montat centrale de apartament dar nu sunt lasati sa renunte la CET, atii doresc sa se debranseze si nu li se accepta cererile. Grupul consilierilor, locali PSD vom solicita Consiliului Local Bacau sa revina asupra deciziei deoarece regulamentul este ilegal deoarece este mai riguros decât litera lege. Vom prezenta si un punct de vedere prefectului judetului care verifica legalitatea actelor administrative. Nu in ultimul rând, luam in calcul o actiune in instanta pentru anularea hotarârii in baza careia s-a adoptat acest regulament”, ne-a declarat Costel Dunava, consilier local PSD.
La CET, liniste totala
Pâna in prezent, conducerea CET Bacau nu a comentat in nici un fel pe marginea regulamentului de debransare si nici nu a incercat sa aduca la cunostinta bacauanului, din timp, prevederile proiectului de regulament.. Mai concret, ar fi trebuit organizate dezbateri publice pe asociatiile de proprietari sau preznetarea acestor prevederi prin alte mijloace, inclusiv brosuri sau pliante. S-a ales varianta cea mai „meschina”, punerea bacauanului in fata lucrului implinit.
CET Bacau nu a reusit pâna in prezent sa incheie contracte individuale cu fiecare beneficiar de servicii prestat,e in schimb obliga beneficiarul sa-i accepte servicii de o calitate indoielnica.
O intetie a existat, cei drept. Nu pe vremea actualului director general, Ioan Olaru ci pe timpul lui Vasile Dragusanu. A fost editata o brusura intitulata „Platesti cât consumi” si care ar fi trebuit sa fie distribuita gratuit tuturor bacauanilor. Cetateanului de rând i se prezentau pe larg avantajele si dezavantajele celor doua sisteme de incalzire: distributia orizontala in scara de bloc si contorizarea individuala la nivel de apartament. Brosura a devenit istorie iar de distribuirea ei nimeni nu vrea sa comenteze. Florin C.
Nu vreau servicii de la CET ! De ce ma obligati ? Drepturile mele unde sunt ? CET-ul si administratia locala au avut destui ani la dispozitie sa ma convinga prin fapte ca serviciile sunt de calitate si au preturi suportabile ! Nu au convins pe nimeni decat de contrariu ! Nu ma intereseaza ca vecinul nu plateste , ca reteaua este veche , ca se fac revizii cate o luna pe timp de vara : vreau servicii promte si de calitate . Eu sunt client , tu furnizor . Unde este dreptul meu de a rezilia un contract atunci cand furnizorul nu-si indeplineste obligatiile ? Nici in momentul acesta obligatiile furnizorului nu sunt onorate pentru ca din motive care nu ma privesc (eu am platit toate facturile) , nu am apa calda !!!!
Intrebare pentru consilierii locali , primar , directorul CET : cati dintre dumneavostra mai beneficiati de “serviciile” CET-ului ??? SA VA FIE RUSINE !!!!
DEBRANSAREA DE LA SISTEMUL CENTRALIZAT DE INCALZIRE AL BLOCULUI
Incepand cu data de 21 Martie 2007 a intrat in vigoare Legea nr. 325/2006 – legea energiei termice – care simplifica foarte mult debransarea in sensul ca furnizorii de tip RADET nu mai pot sa impuna conditii dupa cum doresc ei.
Concret la Capitolul – Protectia utilizatorului de energie termica – la art. 30 alin. (1) se definesc foarte clar conditiile in care se poate face debransarea si anume:
1. Acordul scris al asociatiei de proprietari. In acest scop asociatia va hotari, o singura data, printr-o adunare generala conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca proprietarii care doresc sa se debranseze de la instalatia de caldura a blocului astfel incat interesele de proprietate ale celorlalti proprietari sa nu fie afectate.
2. Acordul vecinilor de apartament (sus, jos, stanga, dreapta). Acordul vecinilor se poate da direct pe cererea aprobata de presedintele asociatiei de proprietari.
3. Anuntarea, in scris, a furnizorului local de caldura inainte cu 30 de zile.
Conditiile pe care le poate impune asociatia si, in special, vecinii de apartament sunt:
a. Realizarea unei surse proprii de incalzire si preparare apa calda cu instalatii si echipamente reglementate legal pe piata romaneasca conform normelor I.S.C.I.R.
b. Contorizare proprie pentru consumul de gaze naturale utilizate pentru incalzirea apartamentului si pentru prepararea apei calde.
c. Contorizare proprie pentru consumul de apa rece pentru toate instalatiile aferente proprietatii.
d. Evacuarea corespunzatoare a reziduurilor toxice rezultate din arderea gazelor naturale.
Daca proprietarul isi asuma si respecta aceste conditii asociatia de proprietari si vecinii nu vor fi afectati si nu au nici un motiv obiectiv si legal sa refuze cererea proprietarului care doreste sa se debranseze.
Debransarea se face, in afara sezonului rece, pe baza de cerere-angajament scrisa catre presedinte cu asumarea, de proprietarul care se debranseaza, a raspunderii totale fata de respectarea conditiilor impuse de asociatie si de vecini de apartament.
Prin cererea aprobata asociatia de proprietari si vecinii nu isi asuma nici o responsabilitate cu privire la lucrarile care se executa (conducta de alimentare cu gaze naturale si instalatia de incalzire a apartamentului care se debranseaza).
In conditiile in care statul roman nu ofera alte conditii cetatenilor acestia au dreptul sa aleaga ceea ce considera ei ca este bun (si nu impus) si sa utilizeze instrumentele economiei de piata pentru a-si asigura in mod individual, la nivel de familie, o viata mai buna.
De cand o hotarare a Consiliului local este mai tare decat o LEGE?????? !!!!
niste redusi mintali domnii care au votat o asemenea aberatie !! am o singura intrebare :cati din cei care au ridicat manuta si au votat la comanda lui Spavarache mai sunt clientii muribundului CET !! cati ?? cati ???
CEi de la CET, incalca in mod flagrant drepturile cetateanului si doresc ca pierderile si salariile exagerate sa fie mentinute prin contributia celor care nu pot sa se debranseze din cauza ca nu au venituri!