Potrivit unui studiu al IGPR, peste 95 la suta dintre minorii declarati disparuti în 2008 au plecat de acasa sau din centrele de ocrotire din proprie initiativa! Cele mai frecvente motive care i-au determinat sa faca acest lucru au fost dorinta de libertate, de independenta sau tendinta spre vagabondaj. In judetul Bacau, in 2008, a fost anuntata disparitia a 29 de copii, toti fiind gasiti de politisti.
Institutul de Prevenire si Psihosociologie, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române(IGPR), a realizat un studiu privind disparitiile de minori înregistrate în 2008, in care a folosit analiza celor 3.409 cazuri înregistrate ca disparitii de minori în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2008. Potrivit datelor IGPR, dintre minorii disparuti, au fost gasiti 3.365, ceea ce reprezinta 98,7 la suta. În ceea ce priveste tipul disparitiei, studiul a identificat disparitii voluntare, în 94,7 la suta din cazuri, disparitii ca urmare a unor situatii accidentale 2,2 la suta, aici intrând minori care s-au ratacit, s-au înecat, s-au accidentat, si 1,2 la suta, disparitii cauzate de actiunile unor persoane (minori ucisi din diferite motive, în special în conditiile abuzului sexual, minori rapiti cu diferite scopuri sau luati de catre unul dintre parinti fara înstiintarea celuilalt). Dintre minorii declarati disparuti, 34 la suta au fost găsiti de catre politistii de la investigatii criminale, 33 la suta de lucratori ai altor formatiuni de politie si 8,8 la suta de membri ai familiei sau de alte persoane. Parasirea voluntara a domiciliului sau a centrelor de ocrotire este un prim pas în solutia imaginata de copii pentru a gasi un raspuns la problemele cu care se confrunta, potrivit studiului. Motivele care sustin decizia de parasire a domiciliului au la baza nevoia de detasare temporara de tensiunile cotidiene, ce se traduce în destinatii sau comportamente diverse în perioada lipsei de acasa sau din centre.
Motivele pentru care minorii pleaca de-acasa
Au fost identificate trei motive care determina minorul sa paraseasca în mod deliberat domiciliul familial. Acestea sunt tendinta spre vagabondaj, în 29,4 la suta din cazuri, intentia de casatorie sau concubinaj neagreata de parinti, în 18,2 la suta din cazuri, sau intentia de a locui la un prieten sau la o ruda, în 11 la suta din cazuri. În cazul plecarilor deliberate din centrele de ocrotire sau din alte institutii în care minorul era internat temporar, principalele doua motive care îl determina sa plece sunt tendinta spre vagabondaj, în 67,7 la suta din cazuri, si intentia de a pleca la parinti sau rude, în 10,9 la suta din cazurile înregistrate. Studiul a constatat o înclinatie mai mare spre vagabondaj a minorilor din centrele de ocrotire decât în cazul minorilor care au plecat deliberat de la domiciliul familiei. Dintre minorii disparuti, 62,8 la suta sunt fete, 62 la suta provin din mediul urban, iar cea mai mare proportie, 72,4 la suta, au vârste de peste 14 ani. Dintre minorii declarati disparuti în 2008, 30 la suta figurau deja în evidentele politiei pentru disparitii anterioare.
80 la suta din disparuti erau în grija familiilor
Aproximativ 80 la suta dintre minorii disparuti in 2008 se aflau în grija familiei, iar restul într-un centru de ocrotire a minorilor. Pe perioada disparitiei, 43 la suta dintre minori au vagabondat singuri sau cu alte persoane, 16 la suta au stat împreuna cu iubitul sau concubinul(în general fete de peste 14 ani), 13,6 la sute au mers la parinti sau alte rude, 7,7 la suta au cersit, 7,7 la suta au stat la prieteni sau colegi, 5 la suta au prestat diferite activitati sezoniere, 2,5 la suta au parasit teritoriul tarii si 1,6 la suta au practicat prostitutia. La momentul gasirii lor, 31,7 la suta dintre minori au refuzat, iar 15,6 la suta si-au exprimat reticenta de a se întoarce la domiciliu. În jumatate dintre cazurile înregistrate, minorii disparuti provenea din familii cu venituri apreciate ca fiind nesatisfacatoare, iar în 13 la suta din cazuri în mediul familial existau certuri sau abuzuri emotionale frecvente asupra copilului. Numarul unic pentru semnalarea disparitiilor de copii 116.000, a fost lansat cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, odata cu campania de promovare a acestui numar, care se va desfasura cu sprijinul IGPR, în perioada iunie – septembrie 2009. (D.M.)