Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii canadieni de la Universitatea din Toronto, la nivel mondial, unul din 25 de decese este provocat de consumul de alcool. Canadienii au precizat ca numarul deceselor provocate de consumul de alcool sunt mai numeroase în rândul oamenilor saraci. La nivel mondial, consumul mediu de alcool se situeaza în jurul valorii de 12 unitati(o unitate este echivalenta cu 10 ml de alcool pur) pe saptamâna, dar aceasta valoare ajunge în Europa la 21,5. Efectele nocive ale alcoolului asupra populatiei sunt similare cu cele provocate de fumat, în urma cu un deceniu. Potrivit acestui studiu, desi au fost evidentiate câteva aspecte benefice ale consumului moderat de alcool asupra maladiilor cardiovasculare, acestea sunt cu mult depasite de efectele negative ale alcoolului. În plus, în afara de maladiile asociate în mod direct cu consumul de alcool, precum cele hepatice, o serie întreaga de alte boli, precum cancerul bucal, cancerul la colon, cancerul mamar, depresiile si atacurile cerebrale, au fost asociate cu alcoolul.
Cantitatile de alcool consumate pe glob variaza de la o tara la alta, iar cercetatorii canadieni au declarat ca cele mai multe dintre persoanele adulte, 45 la suta dintre barbati si 66 la suta dintre femei, se abţin sa consume alcool, în cea mai mare parte a vietii lor. Consumul mediu de alcool este de 17 unitati pe saptamâna în America, iar cele mai mici valori se înregistreaza în Orientul Mijlociu – 1,3 unitati pe saptamâna.
Pentru 2004, cel mai recent an pentru care exista date comparabile pe atri, la nivel global, 3,8 la suta din totalul deceselor, unul din 25, au fost provocate de consumul excesiv de alcool. În total, numarul deceselor puse pe seama consumului de alcool a crescut în comparatie cu 2000, în principal pentru ca un numar din ce în ce mai mare de femei au început sa consume alcool. Cea mai mare rata a deceselor asociate cu alcoolul se înregistreaza în Europa, unde 10 la suta din totalul deceselor sunt provocate în mod direct de alcool. În Europa, cele mai mari valori se înregistreaza în fostele republici sovietice, unde 15 la suta din totalul deceselor, un deces din sapte, sunt provocate de alcool. Pe plan mondial, barbatii se confrunta cu un risc de deces provocat de consumul de alcool de cinci ori mai mare decât femeile. (D.M)