Ziua Internationala a Educatiei
Distinctia unui protest amar

greva-edu-1.jpgSindicatul Liber din Invatamânt – S.L.I. Bacau si Inspectoratul Scolar Judetean au convenit, in sedinta Comisiei paritare din 28 septembrie 2009, sa sarbatoreasca intr-un fel anume Ziua Internationala a Educatiei, in noul context social-politic in care se afla la ora actuala toti slujitorii scolii din România. Astfel, s-a decis ca luni, 5 octombrie a.c., personalul didactic de predare din unitatile de invatamânt preuniversitar din judetul Bacau sa participe la activitati specifice vizând semnificatia acestei zile, teme privind educatia contemporana, dimensiunile socio – umane ale acesteia, strategii moderne în dezvoltarea domeniilor educationale, impactul cultural al educatiei in epoca moderna si in epoca postmoderna, decalaje sociale în lumea educatiei etc.; expozitii de arta fotografica destinata evenimentului, concursuri, desfasurarea unor proiecte cu caracter educational, participarea la spectacole, actiuni legate de protejarea mediului, lansari de carte etc.
Ieri dimineata, in sala Teatrului Municipal „Bacovia”s-a desfasurat o foarte interesanta, instructiva si incitanta sesiune de comunicari si referate, la care au participat foarte multe cadre didactice, sala fiind arhiplina. Au fost reprezentate atât Sindicatul Liber din Invatamânt – S.L.I. Bacau (prin presedintele Gheorghe Manole Chiriac si vicepresedintii Iulian Oprisan si Ioan Ivanciu), cât si Inspectoratul Scolar Judetean, prin inspectorul scolar general adjunct Nicu Harasemciuc si inspectorul scolar Oana Cucu, aceasta fiind si principalul moderator al manifestarii. Lucrarile prezentate in cele patru sectiuni au fost marcate de scurte pauze muzicale, asigurate de elevii si profesorii Liceului de Arta „George Apostu”. Prezentarile video care au augmentat unele comunicari au fost asigurate de S.L.I. Bacau, prin Manuel Chiriac. Ar fi suficient sa enumeram doar titlurile celor patru sectiuni, pentru a va da seama care au fost principalele teme abordate: Sectiunea I – Statutul educatorului; Sectiunea II – Educatia minorului; Sectiunea III – Invatamântul, abordare sistemica si Sectiunea IV – Educatorul, artizanul invatarii.Vom mai adauga, totusi, câteva din subiectele abordate, pentru a intari ideea ca adevarata reforma trebuia pornita de la slujitorii catedrei spre „vârf” si nu invers. Iata doar câteva teme: „Reforma invatamántului si consilierea psihopedagogica”, „Invatamântul românesc si tranzitia”, „Educatorul in fata exigentelor sociale”, „Invatamântul românesc incotro?”, „Metode moderne de predare – invatare” s.a. Liderul S.L.I. Bacau, Gheorghe Manole Chiriac, a concluzionat: „A fost o forma de protest cu totul speciala, un protest demn si distins fata de o clasa politica total lipsita de respect pentru educatori si care si-a facut din minciuna un stil de guvernare. Politicienii au uitat educatia primita in scoala, pe care au inlocuit-o cu scoala de partid, din cursurile de vara.” Liderul S.L.I. a mai precizat ca toate comunicarile si referatele vor fi reunite intr-un volum ce va fi tiparit de S.L.I. Bacau. La rândul sau, inspectorul scolar general Adrian Fuioaga a precizat: „Apreciez aceasta distinsa si eficienta forma de protest, cu atât mai mult cu ct s-a dovedit deosebit de instructiva pentru cadrele didactic e participante. Apreciez, de asemenea, si faptul ca in foarte multe unitati scolare din judet au fost implicati si elevii in actiuni specifice, dedicate Zilei Educatiei”.

In institutiile muncii, greva si nu prea

In institutiile bacauane ale Ministerului Muncii, ieri a fost greva si nu prea. La Directia de Munca si Protectie Sociala si la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale, niciun salariat nu este membru de sindicat, astfel ca activitatea a decurs normal. La Inspectoratul Teritorial de Munca a fost in greva doar jumatate din personal (adica membrii de sindicat). La Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, oficial a fost greva, dar „se lucreaza, nu-i putem refuza pe beneficiari, unii vin cu treburi si de la zeci de kilometri distanta”, dupa cum a declarat Octavian Ticau, sef serviciu. Singura institutie din „cladirea muncii” unde toata lumea a facut greva a fost Casa Judeteana de Pensii: „Suntem toti la serviciu, dar nu lucram cu publicul, ghiseele sunt inchise. Protestul a fost anuntat prin afise inca de miercurea trecuta”, a precizat vicepresedintele de sindicat Teodora Toma. Din câte ne-au spus agentii de paza ai cladirii, „au mai venit beneficiari si au constatat ca azi nu au cum sa-si rezolve problemele aici, totusi s-au aratat solidari cu grevistii”.
La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, salariatii au intrat in greva, asigurând totusi continuitatea activitatii. Personalul Spitalului Judetean de Urgenta a facut greva de solidaritate (care nu a afectat activitatea unitatii). La Comisariatul Judetean de Protectia Consumatorilor nu a fost greva.
Alin LEANCA, Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. „…Sectiunea I – Statutul educatorului; Sectiunea II – Educatia minorului; Sectiunea III – Invatamântul, abordare sistemica si Sectiunea IV – Educatorul, artizanul invatarii.Vom mai adauga, totusi, câteva din subiectele abordate, pentru a intari ideea ca adevarata reforma trebuia pornita de la slujitorii catedrei spre “vârf” si nu invers. Iata doar câteva teme: “Reforma invatamántului si consilierea psihopedagogica”, “Invatamântul românesc si tranzitia”, “Educatorul in fata exigentelor sociale”, “Invatamântul românesc incotro?”, “Metode moderne de predare – invatare” ….” Multe vorbe fara continut si finalitate , la fel ca inainte de ’89 , astfel incat sa putem bifa o actiune si sa luam o adeverinta pe care sa o punem la portofoliul personal pentru gradatie …!!!
    Tagma asta a profesorilor, este din nefericire pentru societatea romaneasca , plina de servilism si oportunism !
    Cat despre protestul demn si distins despre care vorbeste nerusinatul si agramatul de Chiriac, daca n-ar fi de plans , zau ca ar trebui sa radem in hohote ! Adevarul este ca nu s-a stiut in scoli de greva decat de la televizor !!!!!

Adauga un comentariu

*