Printr-un ordin al fostului ministru al Educatiei, functia de diriginte devine obligatorie pentru personalul didactic investit de director cu aceasta responsabilitate. Potrivit legii, functia de diriginte devine obligatorie pentru personalul didactic investit de director cu aceasta responsabilitate. Activitatile specifice functiei de diriginte sunt prevazute inclusiv în fisa postului. Pentru activitatile educative, dirigintele se afla în subordinea directa a directorului sau a directorului adjunct care raspund de activitatea educativa scolara si extrascolara din unitatea de învatamânt.
Meseria de diriginte presupune activitati de suport educational, consiliere si orientare profesionala pentru elevii clasei pe care o coordoneaza. Activitatile cuprind teme stabilite de diriginte pe baza programelor scolare. Totodata, activitatile cuprind si teme privind educatia rutiera, educatia si pregatirea antiinfractionala a elevilor, protectia civila, educatia antiseismica, antidrog, împotriva traficului de persoane etc., în conformitate cu prevederile actelor normative si ale strategiilor nationale, precum si în baza parteneriatelor stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, în colaborare cu alte ministere, institutii si organizatii. Dirigintele desfasoara si activitati educative extrascolare, activitati pe care le stabileste dupa consultarea elevilor si în concordanta cu specificul vârstei si nevoilor identificate pentru colectivul respectiv de elevi.
Atributiile si obligatiile dirigintelui
Dirigintele are niste atributii bine delimitate, cum ar fi organizarea si coordonarea activitatii colectivului de elevi, activitatea consiliului clasei, sedintele cu parintii, semestrial si ori de câte ori este cazul, actiuni de orientare scolara si profesionala pentru elevii clasei, activitati educative si de consiliere, activitati extracurriculare, în scoala si în afara acesteia. In ceea ce priveste responsabilitatile dirigintelui, acesta raspunde de pastrarea bunurilor cu care este dotata sala de clasa, alaturi de elevi, parinti,consiliul clasei, completeaza catalogul clasei cu datele personale ale elevilor, motiveaza absentele elevilor, stabileste, împreuna cu consiliul clasei si cu consiliul profesoral, dupa caz, nota la purtare a fiecărui elev, aplica, daca este cazul, sanctiuni elevilor în conformitate cu legea etc.
Munca patriotica
Ordinul de ministru spune: „Activitatile specifice functiei de diriginte sunt salarizate conform prevederilor legale”, dar legea salarizarii abroga dreptul dascalilor de a mai primi sporul de dirigentie! „Daca acest ordin ramâne in picioare, si credem ca va ramâne, inseamna ca vom desfasura aceste activitati fara sa mai primim indemnizatia. Se uita ca, in primul rând, suntem profesori si trebuie sa ne pregatim pentru lectii, sa predam la clase. Pregatirea necesita si ea un timp destul de important in activitatea noastra”, spune Elena M., diriginta. „E bataie de joc. Efectiv muncim degeaba. Ati vazut câte atributii avem? Le vom indeplini, dar facem munca patriotica. Nici pe timpul lui Ceausescu nu era asa. Cum sa fii diriginte fara indemnizatie? Sa nu se creada ca umblam dupa bani, dar muncim in plus, in afara orelor de la catedra. Este una din ciudateniile invatamântului din România”, declara Mihai V., profesor diriginte la o scoala din Bacau. In aceste conditii, cu siguranta ca si activitatea dirigintelui va fi din ce in ce mai putin vizibila in procesul de invatamânt.
Dan MINDIRIGIU
Doar jumatate dintre profesori sunt diriginti ! Acestia vor avea sarcini si atributii in plus fata de cealalta jumatate ?! Atunci probabil ca va trebui sa mituim ca sa nu primim dirigentie care si asa chiar si atunci cand e platita foarte prost …!!!!!