Bacauanul Tudor E. a fost infectat in spital cu HIV. Medicii care au pus diagnosticul i-au dat sanse minime de supravietuire. Dragostea de viata a fost insa mai tare decât virusul – astazi, tânarul conduce o firma si planuieste sa-si intemeieze o familie.”Ori traiesti totul, ori nu traiesti nimic”, considera el
Dragostea de viata ne poate da puteri de poveste. O dovedeste destinul unui bacauan care a invins virusul HIV. E drept ca nu s-a vindecat complet (cel putin nu inca), dar nici nu a lasat boala sa-i invadeze sau sa-i distruga existenta. Un optimist incurabil, tânarul Tudor E., diagnosticat cu HIV acum peste un deceniu, este astazi patron si are de gând sa-si intemeieze o familie.
Raul ascuns
O legenda urbana din vremea când in România nu existau seringi si ace de unica folosinta spune ca Ceausescu ar fi incercat reducerea natalitatii prin infectarea discreta cu HIV a bebelusilor in spitale. Mama lui Tudor E. crede ca fiul ei a fost infectat din maternitate. Diagnosticul i-a fost pus insa abia dupa 12 ani, in 1998. „Desi am fost un copil foarte energic, neastâmparat si mâncacios, raceam cam des si aveam simptome ciudate. Atunci insa nu s-ar fi gândit nimeni la HIV. Abia in iarna lui ’97-’98, când mi-a fost foarte rau si am stat o luna in spital din cauza unei raceli, care pur si simplu nu ceda, un medic i-a sfatuit pe ai mei sa-mi faca testul HIV. Am iesit seropozitiv – dar aveam sa aflu despre asta mult mai târziu. Asa am ajuns la un spital din Bucuresti”, a povestit Tudor E. Dupa o luna de spitalizare in Capitala, medicii au ajuns la concluzia ca micutul, având HIV si, in plus, o tumoare la nivelul plamânului, nu mai avea de trait decât câteva saptamâni. A fost luat acasa si i s-au dat medicamente pentru plamâni – „cele pentru HIV nu prea se gaseau la noi pe atunci”.
Supravietuirea
Treptat, organismul puternic al lui Tudor E. a inregistrat o prima victorie impotriva bolii. Copilul a supravietuit, iar tumoarea s-a retras. Mai mult, „am cam ignorat boala, nu prea am tinut cont de recomandarile medicilor, in special de a evita efortul. Am avut o adolescenta absolut normala, am facut si sport, am pierdut si nopti, am avut si petreceri si baute”, a continuat Tudor E. Despre HIV a aflat la 15 ani, in mod accidental. „Ai mei au divortat din cauza patimii tatii pentru alcool. Dupa divort, intr-o zi eram cu totii la Politie pentru niste declaratii cu privire la pensia alimentara. Furios, tata mi-a spus deodata ca «maica-ta te minte, tu ai SIDA si nu vei trai»”, a explicat tânarul.
Dragoste cu protectie
Tudor E. a cunoscut pentru prima oara amorul la 18 ani. „O iubeam. Am facut si dragoste – evident cu prezervativ. Din teama ca m-ar putea respinge sau ca mi-ar putea face rau pentru ca m-am atins de ea in starea mea, am avut curajul sa-i spun ca sunt seropozitiv abia dupa sase luni. A fost un moment cumplit. A crezut mai intâi ca glumesc. Când a inteles, a plâns si m-a privit compatimitor si cu teama – teama mai ales fata de reactia parintilor ei, care o dominau. Avea si de ce: au aflat, au facut scandal si i-au interzis sa ma mai vada”, si-a amintit tânarul. Relatia a mai durat doi ani, cu intâlniri rare, in secret. Iubirea s-a stins insa, nu a rezistat in lupta cu virusul.
Cea de-a doua relatie sentimentala serioasa din viata lui Tudor E. a inceput in 2007. „I-am spus din primele zile de problema mea. Si ea a plâns si m-a privit cu mila si teama, iar doua saptamâni a fost ingândurata, absenta. A ramas insa lânga mine si a decis sa nu le spuna nimic parintilor”, a mai relatat el.
„Leacul tacerii”
De problema medicala a lui Tudor E. stiu doar familia, apropiatii si prietenii seropozitivi pe care si i-a facut in ultimii ani. „Am considerat ca leacul tacerii este cel mai bun, chiar cu pretul de a nu putea fi eu insumi uneori. Probabil ca mai exista persoane despre care nu stiu ca au aflat si care nu-mi spun nimic. Am evitat astfel sa ma lovesc de prejudecatile si reactiile nepotrivite ale celor din jur”, a explicat tânarul.
O viata aproape implinita
Tudor E. are astazi 23 de ani. A absolvit Stiinte Economice, urmeaza un master in domeniu, conduce o firma si, in paralel, lucreaza in regim part-time. Are o iubita si planuri de casatorie. E aproape un om implinit. „Doar sexul intotdeauna protejat, medicamentele zilnice si racelile ceva mai dese si mai puternice decât la cei de vârsta mea imi amintesc de HIV”, a declarat el. „In fiecare zi il am pe Dumnezeu in suflet. Imi doresc foarte mult sotie si copii, o casa cu livada si un atelier in care sa mesteresc tot felul de chestii, masina si bani cât sa ne fie bine. Sunt un om care merge pâna la ultima speranta si sunt constient ca, mai devreme sau mai târziu, toti plecam, asa ca ori traiesti totul, ori nu traiesti nimic. HIV ii face pe oameni sa se teama ca se vor imbolnavi, ca vor trai mai rau sau ca vor muri; dar eu am inteles ca sunt n motive – nu numai virusul asta – pentru care ne pot lovi asemenea nenorociri. Chiar daca la 12 ani am fost declarat seropozitiv, pot spune ca am avut o copilarie frumoasa”, iata câteva marturisiri ale lui Tudor E. in care se poate descoperi secretul victoriei sale impotriva bolii.
Sute de bacauani seropozitivi
Identificat in anii ’80, virusul HIV a devenit rapid la nivel global o sursa importanta de imbolnavire si deces. Potrivit specialistilor, la sfârsitul anului 2007 in lume erau inregistrate peste 33 de milioane de persoane infectate. In România, in perioada 1985-2008 s-au inregistrat peste 15.000 de cazuri cu HIV. In judetul Bacau, in acest moment peste 300 de persoane beneficiaza de indemnizatiile speciale acordate de stat pentru HIV.
Alin LEANCA
Week-endul sportiv bacauan pe http://bacaulsportiv.wordpress.com/.
ma bucur pentru tine,si eu am hiv pozitiv si am aflat acum un an, dar eu nu renunt,sunt optimista si am aceleasi vise k inainte si vreau sa le aduc la indeplinire,am 23 ani………nu s-a sfarsit lumea