Observator de Bacau: Cum vedeti evoluţia structurala si instituţionala a invaţamantului superior prin prima noii legi care se prefigureaza?
Gheorghe Epuran: Cred ca va urma o perioada extrem de dificila pentru multe universitaţi, mai ales pentru cele mici, care vor fi nevoite sa accepte o seire de restricţii, de fuziuni sau de absorbţii din partea universitaţilor mari, situate intr-o anumita regiune şi la o anumita distanţa. Cel mai dificil aspect va fi legat de faptul ca universitaţile mari vor fi extreme de selective in raport cu facultaţile şi specializarile din micile universitaţi, adicaa se vor orienta in primul rand catre specializarile rentabile şi care prezinta incredere pentru viitor din toate punctele de vedere (social, profesional etc)
Observator de Bacau: Credeţi ar putea exista cadre didactice universitare care sa ramana fara post?
Gheorghe Epuran: In contextul in care se va adopta noua lege, aceeaşi selectivitate va opera la toate nivelele; fie ca va fi vorba de o selecţie externa, despre care vorbeam anterior, fie de o autoselecţie. In opinia mea, daca vor fi afectate cadrele didactice universitare, primele care vor avea de suferit vor fi cele tinere, cu grade didactice mici şi cu incarcare mai mare pe norma didactica. Sper sa nu se intample acest lucru, dar daca se va intampla, va fi extrem de grav pentru viitorul invaţamantului superior.
Observator de Bacau: Credeţi in viitorul ştiinţei şi competenţelor profesionale romaneşti?
Gheorghe Epuran: Din pacate, deşi avem un mare potenţial intern, viitorul nostru se afla in afara ţarii; cei mai buni pleaca sau sunt atraşi de programele oferite de alte ţari, acolo gasind o veritabila recunoaştere sociala şi o implinire din punct de vedere material.
Observator de Bacau: Ce parere aveţi in legatura cu pregatirea abslovenţilor de facultate şi cu numarul acestora?
Gheorghe Epuran: Cred ca şi aici lucrurile nu stau foarte bine şi ca se prefigureaza o criza, daca ar fi sa analizam acest aspect prin similitudine cu actuala criza economica. Mai concret, exita multe domenii care specializeaza absovenţi, fara a fi in concordanţa cu nevoia reala de locuri de munca din sistemul economico-social. Este jenant, de exemplu, sa constaţi ca o persoana care a absolvit doua sau trei facultaţi din ţara, poate şi un masterat, pleaca in exterior pentru a face menaj sau pentru a accepta o alta munca, mult sub nivelul pregatirii sale formale. Fara a pune la indoiala buna credinţa a multor instituţii de invaţamant superior, te intrebi, totuşi, ce competenţe profesionale au acele personae care termina simultan doua sau trei facultaţi. Or fi excepţii, probabil, dar daca numarul lor este mare, ma refer la cei care termina mai multe facultaţi şi programe simultan, evident te indoieşti.
Observator de Bacau: Cum credeţi ca este, din punct de vedere calitativ, invaţamantul superior actual faţa de cel din urma cu 10 sau 15 ani?
Gheorghe Epuran: Personal consider ca s-a produs un process excesiv de formalizare, intalnit sub diferite denumiri: reforma curriculara, management al calitaţii etc., care, in multe cazuri au ajuns sa inlocuiasca elemente de fond, extreme de importante pentru pregatirea absolvenţilor. Pe de alta parte, au intervenit la scara generalizata, noile tehnnologii de informare şi comunicare, acestea, pe langa o serie de avantaje indiscutabile, au adus şi multe dezavantaje, mai ales in planul creativitaţii şi originalitaţii. Foarte mulai studenţi vad in present internetul ca pe o unica sursa de informare şi de inspiraţie atunci cand işi pregatesc proiectele şi alte cerinţe ale muncii individuale.
Activitate profesionala
Prof. univ. dr. Gheorghe Epuran
Absolvent al Facultaţii de Ştiinţe Economice, Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi, promotia 1986, doctor in Stiinte economice, specializarea Marketing, titlu obtinut la ASE Bucuresti in anul 1997, conducator de doctorat in domeniul Marketing din anul 2009 la Universitatea „Transilvania” din Brasov.
Autor a peste 100 de lucrari ştiinţifice, participant la mai multe conferinţe naţionale şi internaţionale, profesor invitat la universitaţi şi manifestari ştiinţifice din Europa şi America, vicepreşedinte al Societaţii Ştiinţifice de Management din Romania, membru in peste 40 de comisii de evaluare a tezelor de doctorat.
(a consemnat Olimpia FILIP)
Comentarii recente