De două zile reprezentanții FMI și ai guvernului se bat în declarații contradictorii. Cei ai FMI susțin că nu au cerut tăierea pensiilor și a salariilor în timp ce reprezentanții puterii zic că nu este așa. Drept urmare este clar că între FMI și guvernanți a fost o lipsă de comunicare. Iar acest fapt se datorează reprezentanților puterii, care se pare că nu știau prea bine limba engleză.
Primul care a dat tonul a fost Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar. Acesta a declarat joi seara pe canalul France 2 că FMI s-a opus scăderii salariului bugetarilor cu 25%, propunând în schimb impozite mai mari pentru cei bogaţi, însă Guvernul României a refuzat.
Imediat Sebastian Vlădescu, ministrul Finanțelor a contrazis FMI. „În niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar cu minimum 20%, precizând că îi este greu să înţeleagă în ce măsură creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogaţi”, a spus Vlădescu, ca reacţie la declaraţiile făcute de directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.
În ajutorul lui Vlădescu a sărit și consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care a afirmat la postul public de televiziune că au existat nişte inexactităţi în declaraţiile directorului FMI, arătând că soluţia cu care Fondul a venit la Bucureşti viza creşterea TVA-ului şi a cotei unice, dar şi reducerea cu 20% a sectorului bugetar.
Aflat de cealată parte a baricadei şeful misiunii de evaluare Fondului în România, Jeffrey Franks spune că „am discutat diferite opţiuni referitoare la mixul adecvat de măsuri care ar fi necesar. FMI a sugerat o opţiune care ar fi pus accentul pe venituri. Între măsurile discutate s-au numărat majorarea TVA şi a taxei unice, dar şi o trecere la impozitarea progresivă”.
Tot de partea declarațiilor șefului FMI se situează și Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI care a declarat la The Money Channel că FMI a propus, în mod constant, în negocierile cu autorităţile române majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%.”Fondul Monetar şi Comisia au venit cu o propunere alternativă, în sensul de majorare a taxei pe valoarea adăugată la 24% şi a cotei unice la 20%. Adiţional acestor măsuri de creştere a taxării, ei au mai propus o măsură de reducere a anvelopei salariiale cu aproximativ 20%”, a spus Tănăsescu. Declarația lui Tănăsescu este puțin interpretabilă deoarece o reducere a anvelopei salariale cu 20% nu înseamnă neapărat reducerea salariilor cu 20%. Ci poate o restructurare a aparatului bugetar, dar nu cu același procent. Și asta datorită faptului că prin mărirea cotei unice de la 16 la 20% avea loc deja o reducere a anvelopei salariale cu 4%.
Potrivit preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, din declaraţiile lui Strauss-Kahn reiese că măsurile propuse de Guvern sunt greşite. „Delegaţia Fondului ne-a spus că varianta aleasă de Guvern a fost varianta Guvernului. Este o critică brutală care desfiinţează ceea ce a propus domnul Băsescu şi Guvernul României. Nicăieri în Europa nu s-a ales o astfel de variantă atât de brutală”, a mai spus Geoană.
D-l Vladescu este un neica nimeni in domeniul sau.El nu intelege cum sa cresti bugetul facandu-i pe cei ce se infrupta cu nerusinare din el sa plateasca. Ii dau pe gratis o solutie: toate birourile parlamentare sa fie desfiintate ;toti parlamentarii dintr-un judet sa aiba doar o sala unica in care sa primeasca petentii si care sa functioneze dupa un anumit program ,asta deoarece si asa nu prea ne intalnim cu EI ; nu este nevoie de atatia angajati la primariile din toata tara; ce cautam noi in Afganistan si in Irak ?retragem trupele si-i transformam pe mercenari in oameni care sa-si castige painea muncind; de ce sa platim o armata intreaga da functionari inutili in ministere,sau asta este o sarcina politica,;de ce avem atatea servicii secrete care consuma inutil banul public —- as putea continua destul de mult dar ma gandesc ca tot mai buna este solutia de exterminare aguvernului deoarece foarte repede vom ajunge la o populatie de circa 10 milioane si asa vom iesi din criza.