Votul asupra moţiunii de cenzură a opoziţiei este evenimentul central al scenei politice în săptămâna aceasta. Pentru cei care nu s-au hotărât nici acum cum să voteze, întâlnirile din week-end cu alegătorii au fost probabil hotărâtoare. Întâlnirea de luni dintre preşedintele Senatului şi parlamentarii puterii va fi un alt moment important, deşi termenul sugerat de preşedinte de 12 iunie pentru dezbaterea şi adoptarea moţiunii, a trecut.
Pentru ziua de marţi, dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură este primul punct al ordinii de zi pe agenda şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit site-ului oficial al Camerei. La finalul votului vom afla dacă actuala echipă guvernamentală s-a bucurat sau nu de încrederea parlamentarilor. Mai multe proteste sunt anunţate de sindicate în jurul Palatului Parlamentului pentru această zi.
Moţiunea de cenzură iniţiată de Alianţa PSD+PC şi susţinută de PNL, intitulată „Opriţi genocidul social!” a fost prezentată miercuri în plenul Parlamentului, urmând ca dezbaterea şi votul final să aibă loc marţi. Decizia asupra datei dezbaterii a fost luată cu unanimitate de Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.
Dacă Guvernul supravieţuieşte moţiunii de cenzură, data limită până la care mai poate fi atacată la CCR Legea de tăiere a salariilor şi pensiilor este 23 iunie.
Între timp mai multe voci din PDL au vorbit de necesitatea unei remanieri făcută imediat după trecerea moţiunii. „Sunt absolut sigur că gestionarea treburilor României de miercuri încolo trebuie făcută de o echipă serios împrospătată”, a susţinut deputatul PDL Sever Voinescu, un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, dar a refuzat să pronunţe vreun nume de ministru.
Sebastian Vlădescu, Mihai Şeitan, Daniel Funeriu şi Mihai Dumitru ar trebui să plece din Guvern, a opinat deputatul PDL de Mureş, Doru Oprişcan. Şi nu a fost singurul care s-a gândit la deţinătorii acestor portofolii. Întrebat despre remaniere, premierul Emil Boc a spus că aceasta se face, nu se discută.
Totuşi, preşedintele Traian Băsescu solicitase printr-o scrisoare devansarea datei dezbaterii şi votăţii moţiunii. În sprijinul cererii sale Băsescu a invocat o decizie a CCR din 10 ianuarie 2010. Scrisoarea Şefului statului a declanşat un val de discuţii contradictorii între parlamentarii puterii şi ai opoziţiei şi un sir de scrisori între pedelista Anca Boagiu, vicepreşedinte al Senatului, şi pesedistul Mircea Geoană, preşedintele Senatului . Acesta a declarat din start că solicitarea preşedintelui este o imixtiune în treburile Parlamentului şi că decizia a fost deja luată.
PDL a trimis o solicitare oficială pentru convocarea Birourilor Permanente şi chiar l-au aşteptat pe Mircea Geoană la o discuţie vineri dimineaţă să le explice refuzul său. În cele din urmă, după îndelungi insistenţe, şeful Senatului s-a îndurat să convoace BP al Senatului luni, la ora 13.00.
Între timp, premierul a anunţat că Legea prin care sunt tăiate pensiile de lux a trecut prin asumarea răspunderii, nefiind depusă nicio moţiune de cenzură. Totuşi, PSD a atacat Legea la CCR.