Motiunea pe capul lui Boc

Cea mai importanta motiune a ultimilor 20 de ani, intitulata sugestiv “Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara”, depusa de social-democrati, liberali si conservatori impotriva cabinetului Boc V a fost citita miercuri, in plenul Parlamentului. Peste mai putin de o saptamana, documentul va fi supus votului.

Timpul se scurge implacabil si nu mai este mult pana miercurea viitoare, cand se va sti daca Guvernul Boc V isi face bagajele si lasa fraiele tarii altora, care vor incerca sa indrepte greselile facute de „tehnocratii” lui “maestrului de ceremonii” Traian Basescu. Parlamentarii opozitiei s-au tinut de cuvant si, luni, la biroul presedintelui Senatului, motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc. Documentul a fost semnat de 209 parlamentari, iar textul a fost aprobat in prealabil de Birourile permanente ale PSD, PNL si PC.  Motiunea a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului miercuri, urmand ca dezbaterea textului si votul asupra motiunii sa aiba loc peste o saptamana. In urma deciziei birourilor permanente ale celor doua Camere, motiunea de cenzura va fi dezbatuta si votata in sedinta comuna a Camerelor Parlamentului din 27 octombrie, ora 11.00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea motiunii de cenzura sunt necesare 236 de voturi favorabile.

Textul motiunii de cenzura, intitulata „Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara”  a fost citit de viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu. La sedinta au fost prezenti 283 de parlamentari din 470, marele absent fiind premierul, cel cel caruia ii este dedicata aceasta initiativa parlamentara. Nicolaescu a declarat ca ar fi dorit sa il salute si pe premierul Emil Boc, dar acesta nu este prezent, ceea ce inseamna ca nu trateaza cu respect Parlamentul. Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat ca premierul Emil Boc avea “datoria morala” de a fi prezent la citirea motiunii de cenzura in Parlament. Semnatarii motiunii de cenzura sustin ca, in cazul trecerii acesteia, doresc sa realizeze un guvern de criza, sa organizeze alegeri anticipate in maximum sase luni si sa renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. In opinia semnatarilor, Romania se afla in fata unei optiuni majore: fie este aruncata intr-o criza sociala si economica si mai profunda “sub guvernarea incompetenta a unui Guvern expirat politic”, fie Cabinetul Emil Boc este demis, deschizandu-se calea pentru gasirea altor solutii politice, economice si sociale.

Pana atunci, speculatiile si calculele care se fac pe marginea trecerii sau nu a motiunii se succed cu rapiditate. Adevarul se afla la distanta de cateva voturi, tinand cont ca, la motiunea precedenta, Boc a scapat de demitere la numai opt voturi, atat cat le-ar mai fi trebuit celor din Opozitie pentru a trece motiunea. De data aceasta, social democratii, liberalii si conservatorii par a fi mai increzatori ca niciodata si spun ca demersul lor va reusi.

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, dupa intalnirea cu liderii PNL si PC, ca PDL va incerca sa „fure” si voturile propriilor parlamentari, pe care nu ii va lasa sa voteze la motiunea de cenzura.

„Dupa ce au furat toata Romania (…) mai planuiesc ceva, sa ii pacaleasca pe oameni, sa nu vina la Parlament, sa chiuleasca la motiunea de cenzura sau sa nu aiba curaj sa voteze.Fac apel la oameni sa le ceara celor de la PDL sa nu isi bata joc de ei, sa vina sa voteze. Daca au curaj, sa voteze pentru (motiune – n.r.), daca sunt cumparati si santajati in continuare, sa voteze impotriva”, a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax. Presedintele PC, Daniel Constantin, sustine ca motiunea contine zece motive pentru care actualul Guvern trebuie inlaturat, precum si masurile care trebuie luate de un guvern de criza.”Cred ca ar trebui sa demonstram prin primele masuri ca fondurile europene reprezinta alternativa la un imprumut cu FMI. Nu avem nevoie, din punctul nostru de vedere sa facem un nou imprumut, ci trebuie sa ne concentram pe absorbtia de fonduri europene, ca sa oferim garantia ca Romania poate iesi din criza”, a spus presedintele PC. La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca parlamentarii liberali vor fi cu totii prezenti la dezbaterea si votul motiunii si ca vor vota in favoarea acesteia. „Avem sperante mari. Garantii nu putem avea pentru ca, daca ar fi voturi pe garantii, atunci nu ar mai fi un proces democratic”, a precizat Antonescu. Unul dintre reprezentantii Opozitiei, deputatul PNL Mihai Voicu, spune ca „strategia” parlamentarilor puterii pare a fi neparticiparea la vot. „Crin Antonescu spunea ca fiecare parlamentar al puterii va avea la votul asupra motiunii doua bile si o constiinta. De acest lucru vad ca le este frica si sefilor portocalii. Pentru ca nu pot fura constiinta celor care ar putea gandi ca dezastrul nu mai poate fi tolerat, aud ca s-ar putea sa le ia bilele”, sustine Voicu.  De partea cealalta, liderii partidelor de la Putere spun insa ca motiunea de cenzura initiata de PSD nu va crea nicio problema coalitiei de guvernare. Totusi, vicepresedintele PDL Cezar Preda spune, speriat, ca daca motiunea de cenzura trece, vor fi anticipate, nu exista cale de mijloc, ceea ce pentru partidul sau nu e tocmai OK, tinand cont de sondaje.

Viorel Hrebenciuc, deputat: “Partidul Social Democrat cere in mod oficial conducerii PDL sa lase parlamentarii democrat-liberali sa isi exercite votul la motiunea de cenzura. PSD considera ca intentiile PDL de a nu lasa propriii parlamentari sa voteze exprima frica fata de varianta tot mai certa ca motiunea de cenzura ar putea trece de votul Parlamentului. De asemenea, PSD considera ca o astfel de interzicere a votului reprezinta o tentativa la limita Constitutiei de mentinere la Putere a PDL si a clientelei liderilor acestui partid. De altfel, degringolada ce a cuprins parlamentarii coalitiei de la putere şi membrii guvernului nu poate fi explicata decat prin teama ca urmeaza inevitabila inlaturare a acestora de la conducerea Romaniei.

Gabriel Vlase, deputat: “PSD işi asuma oferirea de sprijin tuturor mişcarilor de protest ce vor avea loc in ziua votului pe moţiunea de cenzura. Am facut-o public, la Congres, prin conducerea partidului. Este o decizie pe care o susţine tot partidul. Este important ca un numar cat mai mare de romani sa işi exprime public nemulţumirea, fiindca doar astfel ii presam pe parlamentari sa voteze moţiunea. 9 din 10 romani considera ca ţara se indreapta intr-o direcţie greşita. Parlamentarii, inclusiv cei de la PDL, trebuie sa ţina cont de acest lucru. Mai puţin de 10% dintre romani au incredere in guvernul Boc. Romanii nu se simt reprezentaţi de actuala putere. Nu este normal ca intr-o democraţie sa existe o prapastie atat de mare intre popor şi cei aflaţi la conducerea ţarii.

Catalin Mardare, senator: “Majoritatea romanilor de tem de creşterea preţurilor şi de scaderea pensiilor şi a salariilor, cu care guvernul Boc ameninţa in continuare. Oamenii nu mai au cu ce trai. Guvernul Boc a demonstrat ca nu ştie şi nu este capabil sa scoata ţara din criza. Populaţia a saracit şi nu exista siguranţa pentru locul de munca şi pentru ziua de maine.Parlamentarii opoziţiei vor vota moţiunea, dar nu va fi suficient. Şi parlamentarii puterii trebuie sa fie sensibili la vocea poporului. Noi i-am trimis in Parlament; pe noi trebuie sa ne reprezinte. Ei trebuie sa ţina cu poporul.

Adauga un comentariu

*