Copiii fara amigdale, predispusi la ingrasare

Cercetatorii au revizuit noua studii desfasurate pe o perioada de 40 de ani. In total, au monitorizat greutatea a 795 de copii cu varste cuprinse intre 0-18 ani, inainte si dupa operatia de scoatere a amigdalelor.  O prima analiza care a cuprins 127 de copii a relevat o crestere cu 7% a indexului de masa corporala dupa operatia de scoatere a amigdalelor.  O alta analiza a relevat faptul ca din 249 de copii, 75% au luat in greutate dupa operatie.

Mai mult, cercetatorii americani au ajuns sa se intrebe daca operatia in sine, foarte comuna in SUA (500.000 de astfel de operatii anual la copiii sub 15 ani) a contribuit la „epidemia nationala de obezitate” din America.

Amigdalale au rolul de a lupta cu infectiile, insa, atunci cand se inflameaza, pot provoca infectii in gat sau infec?ii ale urechii. Marite excesiv, pot bloca respiratia copiilor in timpul noptii. Exista mai multe teorii care justifica cresterea in greutate la copii dupa operatia de scoatere a amigdalelor. Potrivit primei teorii, copiii care au amigdalele inflamate consuma mai multa energie si, implicit, mai multe calorii. Odata scoase si eliberata respiratia, copiii consuma mai putine calorii. O alta teorie spune ca amigdalele inflamate inseamna o cantitate mai mica de alimente ingerate sau chiar un apetit mai sczaut. Dupa operatie, lucrurile se  schimba: copiii isi recupereaza apetitul si mananca mai mult. Desi cercetatorii au confirmat aceasta tendinta de ingrasare dupa operatie, nu este clar daca ea este valabila pentru fiecare copil si in ce masura se ingrasa fiecare.

Adauga un comentariu

*