BILLA, profit pe nervii bacauanilor

Scandalul creat de infiintarea unui supermarket BILLA la parterul unui bloc din municipiul Bacau continua. Din toti nemultumitii care s-au opus acestui lucru, au mai ramas doar patru. Iar reclamatiile si sesizarile curg. Au ajuns la Primarie, la Prefectura si la Guvern. Din pacate, autoritatile, fie ele nationale, fie locale, joaca ping –  pong cu sesizarile acestor cetateni.

In ciuda protestelor locuitorilor blocului 76, de pe strada Republicii, din Bacau, supermarket-ul BILLA a luat fiinta, incepand sa functioneze. Iar ceea ce se presupunea, s-a adeverit. Mult zgomot, produs de instalatiile frigorifice, de cele de aerisire, de masinile care dis de dimiuneata aprovizioneaza supermarket-ul. Masinile ajung chiar sub balconul celor care locuiesc la etajul intai. “Mi-au distrus si balconul, una dintre masini, fiind mai inalta, a lovit balconul garsonierei in care locuiesc”, se plange Adela Barbarasa, una dintre cele mai inversunate adversare ale supermarket-ului BILLA.  “Desi diferenta dintre un simplu exercitiu comercial desfasurat de magazinele anterioare si acest supermarket ce apartine BILLA este foarte mare, atat Primaria cat si celelalte autoritati locale, Directia de Sanatate Publica si Agentia de Protectie a Mediului, au refuzat sa reanalizeze situatia si au eliberat neconditionat toate avizele necesare constructiei, cat si functionarii”, spune Adela Barbarasa.

Magazin sau supermarket?

Exista discutii si in ceea ce priveste categoria din care face parte BILLA de pe strada Republicii, magazin sau supermarket? Cei de la BILLA spun ca nu e vorba despre un supermarket, dar sunt contrazisi de toate adresele sosite pe numele lor, in care sunt considerati drept supermarket!  Iar locatarii contesta faptul ca locatia n-a fost bine aleasa, (la parterul unui bloc de locuinte), conesta dotarile specifice unui supermarket (echipamente si utilaje specifice proselor tehnologice pe care le desfasoara), volumul marfurilor comercializate corelat cu numarul mare al masinilor care fac aprovizionarea cu marfa, lipsa unui spatiu propriu destinat operatiunilor de aprovizionare cu marfa, suprafata de 532,01 mp, sub limita minima de 1.000 mp impusa de HG 1454 din 9.09/2004. “Aceste caracteristici incadreaza magazinul BILLA in categoria supermarket-urilor gen PLUS, KAUFLAND, CARREFOUR, SELLGROS, PENNY care functioneaza pe locatie proprie in afara zonelor de locuit. Asadar, decizia in baza careia Primaria a avizat amplasarea supermarket-ului BILLA intr-un bloc de locuinte, respectiv HCL 175/2006, incalca prevederile HG 1454 din 9.09/2004”,  spune Adela Barbarasa.

Disconfort la cote inalte

La parterul blocului 76 de pe strada Republicii a existat dintotdeauna un spatiu comercial unde au functionat de-a lungul anilor magazine, precum cele de articole de menaj, articole sportive, articole bebelusi, iar apoi un magazin de mobila, dar niciunul n-a deranjat locatarii prin activitatea pe care o desfasurau. “Spatiul a fost modificat, fiind amplasate o centrala frigorifica, precum si alte instalatii direct sub balcoanele noastre si care sunt surse de zgomot permanent. Acestea au fost interpretate de reprezentantii Primariei si Inspectiei de Stat ca drepturi ale proprietarului de a-si aduce imbunatatiri spatiului, fara a se lua in calcul ca, prin amplasarea surselor de zgomot in zona de locuit, se aduc prejudicii vecinilor”, declara Adela Barbarasa. Aprovizionarea supermarket-ului este ampla, zilnic sosind masini cu marfa, iar, din cauza faptului ca nu are spatii proprii destinate aprovizionarii, aceasta activitate se desfasoara in curtea interioara a blocului, la o distanta de1, 5 – 2 metri de peretele blocului si foarte aproape de ferestrele si balcoanelor apartamentelor de la etajul intai. La zgomotele produse de motoarele masinilor de pana la 3,5 tone, se mai adauga si cele rezultate din manevrele de descarcare a marfurilor, apoi celee produse de transportul acestora  cu carucioare de mana si paleti actionati manual. Aceasta suprafata de aprovizionare se intinde pe o distanta de doua scari de bloc. Un  alt factor de stress il reprezinta centrala de producere frig mare, instalatiile de racire amplaste sub balcoane, precum si cele cinci camere frigorifice amplasate sub apartamentele 2 si 3. Aceste instalatii genereaza disconfort fonic, vibratii si disconfort termic. Iar oamenii au reclamat aceste lucruri. Daca s-a luat vreo masura sau s-a facut ceva in folosul locatarilor, aflati in numarul viitor al saptamanalului nostru. Veti vedea cum isi bat joc autoritatile nationale si locale de cei care locuiesc in blocul 76, de pe strada Republicii.

Adauga un comentariu

*