Europarlamentarii PSD: „România riscă procedura de infringement, din cauza Codului Muncii”

La întâlnirea delegatiei PSD din Parlamentul European cu Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea fortei de muncă, Afaceri Sociale si Incluziune socială, acesta din urmă a afirmat ca Uniunea Europeană este îngrijorată de modificarea Codului Muncii de catre executivul de la Bucuresti.

 

În acest context a avut loc întâlnirea dintre europarlamentarii PSD si comisarul european.

Europarlamentarii social-democrati au prezentat poziția PSD față de neregulile formei Codului Muncii pe care Guvernul îsi angajează răspunderea.La această întâlnire, comisarul a transmis 3 informatii importante:

Comisia Europeană face deja ancheta cu privire la continutul Codului Muncii propus de Guvern, pentru a verifica ce este si ce nu este conform cu legislatia europeană. Comisarul Andor s-a declarat profund îngrijorat cu privire la problemele dialogului social din România (dialogul foarte dificil cu sindicatele si cu patronatele). În fine, comisarul a informat delegatia PSD că se ia in calcul initierea procedurii de infringement pentru Romania, pornindu-se de la această problemă a absentei dialogului social. László Andor si-a exprimat, de curând, îngrijorarea fată de cresterea ratei somajului în Europa, cu atât mai mult cu cât 1,3 milioane de someri sunt tineri care nu au avut niciodată sansa să acumuleze experienta de muncă.

România nu are o piată a fortei de muncă rigidă, care să presupună o flexibilizare masurată în pierderea protectiei sociale si în cresterea somajului. Europarlamentarii PSD consideră, dimpotrivă, ca în loc să modifice Codul Muncii cu riscul declansării unor proceduri periculoase pentru România, Guvernul ar fi trebuit sa reducă impozitarea muncii si să îi stimuleze pe cei care angajează tineri. Deblocarea posturilor pentru tinerii absolventi, reducerea graduală a CAS, cu 10%, încă din 2011, scutiri de taxe pentru noii angajati, plata datoriilor statului către firmele private, transformarea vârstei de pensionare din obligatie în drept sau deblocarea absorbtiei de fonduri europene sunt solutiile de care este nevoie în prezent. Cu toata aceasta amenintare de initiere a procedurii de infrigimnent, Guverul Boc a reusit sa treaca noul Cod al Muncii prin asumarea raspunderii, intrucat motiunea de cenzura introdusa de opozitie a cazut.

 

 

 

Adauga un comentariu

*