“Mami, te vreau acasa!”

Sambata 16 aprilie 2011, femeile social-democrate din judetul Bacau s-au intalnit la Buhusi pentru a analiza gravitatea situatiei in care se afla copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Fara sa fie nevoie de studii elaborate sau date statistice complexe, simple discutii cu cadrele didactice sau referentii sociali din judet scot la iveala faptul ca aproape jumatate dintre copii nu sunt in grija parintilor deoarece acestia au fost alungati de saracie in tari straine. Dezbaterea a fost organizata de catre Elena Mitrea, senator, iar calitate de invitat au avut Irina Florea, secretar general al PSD Bacau, Ana Marchis, presedinte al Organizatiei de Femei Sociale Democrate Bacauane (OFSD), cadre didactice, referenti sociali, psihologi, copii ai caror parinti sunt plecati in strainatate si bunici in grija carora se afla acesti copii. Tema discutiei, foarte trista, a nascut si raze de speranta. Sigur, alaturi de concluzia generala ca este esential ca statul, prin politicile sale, sa previna stuatiile de saracie lucie ce determina plecarea la munca in strainatate a romanilor, s-au nascut si raze de speranta prin propunerea facuta de senatorul Elena Mitrea, respectiv aceea ca prin programul Biblionet, copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate sa poata deschide punti de comunicare cu acestia prin intermediul bibliotecilor on line.Acest lucru se intampla deja,dar putini stiu si cu atat mai mult in mediu rural trebuie extins si constientizat.

“Acest fenomen este atat de grav incat mi-e si teama sa ma gandesc cat de putini oameni constientizeaza ce inseamna pentru un copil sa creasca departe de parintii sai. Nu este unul, sunt mii de copii in aceasta situatie, iar rolul parintilor este foarte important si, cu greu, bunicii sau rudele il pot suplini. Noi, ca femei, nu ar trebui sa tinem cont de culoare politica atunci cand este vorba despre copii, despre persoane aflate in dificultate. Ar trebui sa ne unim fortele, sa ne impunem pentru a reusi sa ne protejam copiii, viitorul acestei tari. Multi dintre ei, desi mici, se gandesc deja sa plece in strainatate, cresc cu ideea ca in tara nu se pot dezvolta, nu vor putea trai decent niciodata”, Elena Mitrea, senator.

 

De ce copii?

Pentru ca cea mai importantă resursă pentru viitorul oricărei naţiuni o constituie copiii. Politicile publice dedicate creşterii calităţii vieţii copiilor sunt considerate, în toată lumea civilizată, drept investiţii şi sunt sistematic  susţinute şi monitorizate în aplicare. Chiar şi în aceste vremuri de criză, majoritatea guvernelor au evitat să reducă finanţările programelor destinate bunăstarii copiilor, iar unele guverne au consolidat dispozitivele de sprijin pentru familiile cu copii şi venituri reduse. Face o notabilă excepţie de la această conduită doar guvernul român. Sub pretextul unei necesare austerităţi bugetare, mai întâi, apoi sub acela al “reformării şi modernizării” statului roman şi al pretinsei necesităţi a renunţării la caracteristicile de stat social – garantate în primul articol al Constituţiei României! – guvernul Boc a procedat la reducerea resurselor şi dimensiunii unor beneficii destinate copiilor României. Ca femei avem obligatia si nu putem privi pasiv catre măsurile de austeritate, care sunt departe de a-şi propune să protejeze cel puţin copiii si care lovesc direct în bunăstarea acestora. Unele dintre programele destinare protejării şi creşterii bunăstării copiilor au fost eliminate. Altele au fost reduse succesiv sau au fost restructurate pentru a se reduce necesarul de finanţare. Cert este că fondurile destinate global protecţiei sociale în anul 2011 sunt nominal mai mici cu 15% în raport cu cele prevăzute pentru anul 2010. În condiţiile în care, chiar prin derulărea programelor sociale scapate de la reducere sau anulare,rata sărăciei copiilor rămâne impresionant de ridicată în ţara noastră. Reducerea programelor sociale destinate copiilor se va dovedi cea mai proastă soluţie de austeritate bugetară luată de guvern. Posibilitatea de a comunica mai mult cu parintii prin intermediul bibliotecilor on line a bucurat atat copiii cat si peroanele in grija carora se afla. Din pacate, este doar un pansament pentru o rana ce devine din ce in ce mai adanca. “Apreciez acest proiect si cred ca este binevenit, este de ajutor copiilor si, in egala masura parintilor acestora. Nu pot insa sa nu ma intreb care este rolul statului, cum se implica in diminuarea acestui fenomen care este din ce in ce mai puternic! Ne dorim sa existe propuneri concrete pentru rezolvrea acestor probleme, pentru stoparea acestor forme de abuz”, Irina Florea, secretar general PSD Bacau. Ana Marchis, presedinte OFSD Bacau, a completat: “La nivelul tarii sunt probleme. Se neglijeaza educatia, iar neglijarea educatiei inseamna uciderea spiritului uman. Ar trebui ca, pentru rezolvarea acestor probleme, sa existe parteneriate fara culoare politica, politica sa fie aceea a comunicarii pe scara larga, a identificarii nevoilor societatii si rezolvarii acestora”.

 

 

 

 

Adauga un comentariu

*