Plombele „argintii”, din amalgam, nu mai sunt la fel de nocive ca in trecut, avand o cantitate mult mai mica de mercur. Ele raman cea mai buna optiune pentru plombarea maselelor.Din ce in ce mai multi pacienti fug de plombele „argintii” si vor sa scape cat mai repede de vechile plombe banuite de efecte dezastruoase asupra sanatatii.In ciuda controverselor, plombele „argintii” (din amalgam) raman cea mai buna optiune pentru masele, iar plombele „albe” (din compozit), pentru dintii mai vizibili, spun medicii stomatologi. Concentratia de mercur din plombele de amalgam e foarte mica si nu pune sanatatea in pericol, iar materialul din care sunt facute e foarte rezistent in timp. Plombele „albe”, din compozit, mascheaza cu succes defectele dintilor vizibili, insa, sunt mai putin rezistente.
Mercur sub limita toxica
Plombele de amalgam, numite si „plombe argintii” sunt un amestec de mercur lichid, cupru, staniu si zinc. Dupa ce foarte multe persoane au dat in judecata cabinetele stomatologice pentru daune aduse de aceste plombe, siguranta lor a fost pusa in discutie. Potentialele efecte ale absorbtiei mercurului includ sindromul Alzheimer, scleroza multipla, dementa si artrita, iar anumite studii au atras atentia ca mercurul din „gura” gravidei afecteaza direct sistemul nervos al fatului. Pe de alta parte, in ciuda zvonurilor care afirma ca plombele de amalgam sunt toxice, Serviciul de Sanatate Publica din Statele Unite arata ca nu exista motive de ingrijorare, intrucat si la pacientii cu foarte multe obturatii de amalgam doza zilnica de mercur eliberata reprezinta doar un procent infim din doza potential toxica de mercur. „Problematica plombelor din amalgam si a mercurului pe care il contin e discutata si azi de oamenii de stiinta, de asociatiile medicilor dentisti si de oficiile de protectie a consumatorilor. In trecut, se folosea 50% amalgam, 50% mercur. Avand in vedere toxicitatea mare a mercurului si indeosebi a vaporilor de mercur care pot fi inhalati de pacienti, procentul de mercur a fost redus constant, ajungandu-se la 2%”, explica stomatologul Bogdan Bader, de la Clinica „BB Clinic” din Bucuresti.
Interzise la gravide si la copii
Studii efectuate in Germania au aratat ca plombele care au o concentratie mai mica de 3% de mercur nu sunt periculoase. „Plombele de amalgam au un continut redus de mercur, care nu afecteaza starea generala a organismului. In categoria dezavantajelor intra aspectul inestetic, si, de aceea, sunt recomandate cu predilectie in zona laterala”, subliniaza medicul Norina Forna, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Orala. Doar la copii si la gravide nu se aplica plombe de amalgam fiindca vaporii de mercur se pot depune mai usor in glanda hipofiza. Medicul Norina Forna atrage atentia ca „plombele de amalgam deja existente nu trebuie scoase si inlocuite cu plombe de compozit, fiindca in momentul extragerii, prin pilire, se poate imprastia mercurul in organism. Pot fi schimbate, dar prin procedee care presupun o izolatie foarte buna si multa apa, doar atunci cand nu mai sunt bine adaptate marginal.”