Exodul medicilor

Peste 250 de medici parasesc lunar Romania

Ne pleaca medicii rand pe rand. Peste 5.000 au parasit Romania din 2007 si pana in prezent, adica mai mult de 10 la suta.Din 2007, peste 5.000 de medici au parasit sistemul sanitar romanesc. Cifrele sunt alarmante, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii, mai ales ca alti 10.000 de medici, dentisti si farmacisti sunt gata sa plece in orice moment.

De parca nu ar fi de ajuns, strainii nu se lasa si vin cu tehnici noi de a-i atrage pe doctorii romani. Medicii romani primesc prin posta oferte de munca in strainatate. In anul 2007, au plecat 2.000 de medici, 1.200 in 2008 si 1.400 in anul 2009. In primele luni ale acestui an, 800 de medici au ales sa plece din tara. Salariul mediu al unui medic este in Romania de 350 de euro, in timp ce in UE, el ajunge la 3.000 de euro. Anul trecut, au plecat in strainatate 1.700-1.800 de medici, fata de 2.100, cati au fost in 2008. In anul 2007, circa 1.500 au optat pentru un loc de munca in strainatate, asta datorita faptului ca a fost si primul an de integrare a Romaniei in UE, potrivit datelor detinute de Colegiul Medicilor. „Nu vom putea opri aceasta tendinta, dar trebuie sa incercam sa o reducem”, a declarat Ministrul Sanatatii, Attila Cseke. „Avem in programul de guvernare si lucram la un material pe care noi l-am intitulat ‘Plan national de resurse umane in domeniul sanitar si prin care va trebui sa oferim o oarecare perspectiva pentru medici, mai ales pentru cei tineri, pentru ca ei sunt categoria cea mai afectata”, a mai declarat Cseke. In acest moment, singurul lucru care se poate face este sa se incerce redresarea acestei tendinte, spune ministrul. „Este important ca statul sa ofere o perspectiva pentru aceasta categorie de medici. Macar sa putem sa reusim sa reducem aceasta tendinta, care va continua sa existe pentru ca este clar ca diferentele de salariu exista. In rural putem oferi facilitati. Din acest an va fi organizat concurs de rezidentiat si pe post”, a mai declarat Cseke Attila.

Atractia Germania

Absolventii de medicina din Romania pot incepe rezidentiatul in Germania fara examen si sa primeasca in plus un salariu lunar brut de 3.300-3.700 de euro, la care se adauga sume consistente din orele de garda. Medicii specialisti castiga in Germania cel putin 4.500 euro brut pe luna, dar pot sa ajunga si la 5.000 euro, la care se mai adauga si sumele din orele de garda. Medicii primari pot sa ajunga chiar la venituri de 7.000 euro, plus plata orelor de garda.

Salarii de 4.500 de euro lunar in Franta

In Franta, medicii specialisti au venituri de peste 4.500 euro brut pe luna, la care se adauga si sume consistente din orele de garda. Pentru Franta, se cauta specialisti in Anestezie, Radiologie, Cardiologie si Urologie. Cunoasterea limbii franceze este obligatorie, la fel cum pentru posturile din Germania este obligatorie limba germana. Pentru Germania, sunt acceptati si cei cu cunostinte reduse de limba germana daca sunt dispusi sa se perfectioneze.
4 luni de cursuri intensive de limba in Suedia si Norvegia

Medicii romani care vor sa profeseze in Suedia sau Norvegia primesc cursuri intensive de limba suedeza sau norvegiana in primele 4 luni de rezidenta acolo. Clinicile din Tarile Scandinave platesc toate cheltuielile de deplasare si cazare si acopera costurile cursurilor. Candidatii primesc pe perioada invatarii limbii un salariu de 700 de euro pe luna. In primele saptamani de la angajare, acestia continua cursurile de limba 2 zile pe saptamana si lucreaza doar 3 zile, fara a avea proprii pacienti, pentru a se putea acomoda.Contractele pentru Suedia si Norvegia se semneaza inaintea cursului de limba si sunt pe perioada nedeterminata, cu o perioada de proba de 6 luni. Medicii romani trebuie sa se oblige ca vor ramane cel putin 3 ani la locul de munca respectiv.
Posturile disponibile in momentul de fata pentru tarile scandinave sunt in Radiologie, Psihiatrie, Geriatrie, Oftalmologie (cu experienta in chirurgia cataractei), Anatomie patologica, Nefrologie si Reumatologie. Firma de recrutare ii insoteste pe candidati la interviul de angajare, le plateste cazarea pe perioada interviurilor si se ocupa si de obtinerea dreptului de libera practica. EGV Recruitingnu percepe comisioane de la candidati, ci doar de la clinicile din strainatate. Salariile mici si nemultumirile legate de conditiile precare de munca din spitalele romanesti sunt principalele motive pentru care ne pleaca medicii in clinicile din strainatate. Ce gasesc acestia in afara granitelor? Tot confortul din punct de vedere al desfasurarii muncii si, poate cel mai important, remuneratii de mii de euro anual.Avand in vedere dorinta cadrelor medicale din Romania de a merge la clinicile din strainatate, agentiile de recrutari abunda acum in oferte atat pentru medici, cat si pentru asistenti medicali.De exemplu, o companie de recrutari cauta medici in Germania, Franta, Suedia si Norvegia. Pentru Germania se cauta medic de medicina umana, fie ca este vorba de proaspat absolvent, rezident, specialist sau primar. Candidatii trebuie sa stie limba germana la nivel bun. In schimb, pentru Franta se cauta medic specialist in Anestezie, Radiologie, Cardiologie, Geriatrie si Medicina muncii. Cei care spera sa munceasca in Hexagon trebuie sa stie, insa, limba franceza la nivel avansat.

In ceea ce priveste tari precum Suedia si Norvegia, aici se recruteaza medici specialisti in Psihiatrie, Psihiatrie pediatrica, Gastroenterologie, Radiologie, Neurologie, Anestezie si Chirurgie generala. Este necesara cunoasterea unei limbi de circulatie internationala (engleza, franceza, germana) si se ofera gratuit cursuri de limba suedeza si novegiana pentru medici si familiile acestora.Tot in Germania se mai cauta si dentisti, responsabilitatile medicului fiind identice cu cele din Romania. Cei interesati trebuie sa stie ca este necesara cunoasterea limbii germane cel putin la un nivel mediu. Venitul brut anual incepe de la 350.000 euro.O alta firma de recrutare si selectie personal cauta medici rezidenti si specialisti pentru Marea Britanie si Irlanda. Pachetul salarial este extrem de atractiv, incepand cu 45.000 lire pe an. Cei care vor sa aplice trebuie sa stie ca sunt necesare cunostinte de limba engleza la nivel mediu. Oferta consta in contracte de munca pe durata nelimitata si ajutor la obtinerea actelor necesare desfasurarii activitatii de medic, obtinerea dreptului de munca, obtinerea dreptului de libera practica.

Se cauta si asistenti medicali

La mare cautare sunt si asistenti medicali pentru toate tipurile de structuri sanitare situate in regiunile din nordul si centrul Italiei. Oferta este valabila si pentru absolventii promotiei 2010. Legat de beneficii, este bine de stiut ca se ofera salariu de 1.300-1.700 euro si sporuri si ore suplimentare platite in plus. De asemenea, al 13-lea salariu este asigurat. Se mai acorda spor de fidelitate, un salariu brut pentru fiecare an lucrat (TFR), asigurari de sanatate, boli profesionale, accidente de munca si masa la pret redus la cantina unora dintre structurile sanitare.De asemenea, o alta agentie cauta 250 de asistenti medicali generalisti pentru Marea Britanie. Cei care vor sa aplice trebuie sa stie ca este necesara Diploma Scolii Post Liceale Sanitare de 3 ani cu calificarea „Asistent Medical Generalist” si 3 ani lucrati consecutiv in ultimii 5, daca Scoala Post Liceala a fost absolvita inainte de 2007. In ceea ce priveste nivelul de salarizare, aceasta este intre 10,62 si 12 lire sterline pe ora, brut, adica 20.000-24.000 lire sterline brut, pe an. Durata contractului este de minim un an. De asemenea, se asigura cazare, la un cost de aproximativ 200 lire sterline/luna, incluzand si utilitati.
Medicii pleaca pentru ca nu le este platita munca

Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, este de parere ca cel mai mare pericol pentru sistemul sanitar actual este depopularea acestuia de cadre calificate. Vasile Astarastoae este de parere ca medicii pleaca in strainatate si pentru ca munca lor nu este apreciata. “E nevoie de o campanie de constientizare a opiniei publice. Daca societatea se va comporta asa cu medicii, ii va determina sa plece si atunci societatea va avea de pierdut si nu medicii”, a declarat Astarastoae. “In toate tarile, medicii sunt respectati. Cei care blameaza acum medicii vor ajunge sa mearga la mama Omida si la samani. Sa nu credeti ca in toate tarile sunt medici exceptionali, au medici cu o pregatire medie, unii mai performanti, altii mai putin performanti, dar societatea ii respecta”, potrivit medicului. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania sustine ca medicii nu raman in tara in primul rand din pricina lipsei de dotari in spitale si universitati, dar si din pricina veniturilor scazute. O alta problema este atitudinea cetatenilor, care au impresia ca medicii de familie care au pe lista un anumit numar de pacienti “dorm”. “Medicul nu doar trateaza, are si activitati de preventie. Aceasta activitate nu e mediatizata, nu apare pe sticla, dar este cu mult mai importanta pentru starea de sanatate decat acte curative directe”.

Adauga un comentariu

*