Fibrele trebuie să facă parte din alimentaţia zilnică deoarece, nu îngraşă, reglează tranzitul intestinal şi previn o serie de boli grave. Pentru a fi mereu în formă este importantă respectarea unei conduite alimentare corecte, din care să nu lipsească produse aparţinând principalelor grupe alimentare. Fibrele alimentare se găsesc din abundenţă în fructe (mere, pere, gutui, struguri), legume verzi, cereale şi produse cerealiere, cartofi. Cea mai bună cale de a asigura organismului aportul de fibre se realizează prin consumarea fructelor şi/sau legumelor proaspete şi uscate la fiecare masă. Studii recente evidenţiază faptul că, în ţările occidentale, consumul de fibre este insuficient (15 până la 20 grame pe zi, în loc de 30-40 grame care sunt necesare). Beneficiile fibrelor: reduc nivelul colesterolului din sânge, previn apariţia cancerului de colon şi a sindromului de colon iritabil, reduc riscul de a face ulcer peptic şi duodenal.