O viata sanatoasa inseamna bucuria de a trai

s560x316_O_viata_sanatoasa_inseamna_bucuria_de_a_traiToate obiceiurilor noastre se reflecta in starea sanatatii pe care o avem. Starea de spirit este tot rezultatul propriului stil de viata.  Atat sanatatea fizaca, cat si cea psihica depinde, in mare masura, de obiceiurile zilnice pe care le avem si de modul in care traim. Conteaza ce mancam, daca facem miscare, daca consumam alcool sau daca fumam.  Si calitatea relatiilor noastre sociale contribuie la starea de bine.

Pentru a adopta un stil de viata sanatos trebuie sa tinem cont de cateva aspecte.

somn-1337294111Respecta orele de somn

Majoritatea oamenilor au nevoie de mai putin de opt ore de somn pe noapte. De fapt, aceste opt ore pot fi reduse la 5 – 7 ore, rezultatul fiind acelasi. O singura noapte de nesomn, insa, isi pune amprenta asupra creierului. Cortexul, care controleaza procesul gandirii, al vorbirii, al memoriei si senzatiilor, are nevoie de o pauza, iar aceasta survine, de obicei, noaptea. Cercetatorii au descoperit ca cel mai bun interval de somn pentru refacerea trupului si sufletului este intre 22.30 si 06.30. Pe termen lung, lipsa odihnei poate duce la aparitia unor boli foarte grave.

alimentatie-sanatoasaAdopta o alimentatie corespunzatoare si cat mai sanatoasa

Alimentatia este alt indicator al unui stil de viata sanatos. Daca vrei sa ai o nutritie sanatoasa, include in dieta ta zilnica alimente care sa nu fie procesate, sa asigure un aport necesar de vitamine si minerale. Deasemenea alimentatia noastra zilnica trebuie sa fie una cat mai sanatoasa si echilibrata, pentru a nu ne confrunta cu diverese dereglari digestive.

Legumele si fructele, cerealele integrale, uleiurile sanatoase nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic deoarece sunt sursa importanta de energie. Trebuie sa consumam oua, peste, carne de pasare, nuci, seminte. Lactate consumate zilnic vor aduce aportul necesar de calciu in organism. Cercetatorii au pus in varful piramidei alimentele care trebuie consumate mai rar: carne rosie, unt, cereale, paine si paste din faina alba, cartofi, bauturi si dulciuri pe baza de zahar.

alearga-sute-de-kilometrii-1Fara miscare, nici sanatate nu este!

Miscarea nu trebuie sa lipseasca. Exercitiile fizice regulate sunt vitale pentru sanatate. Acestea ajuta la controlul greutatii. Alergati in parc, mergeti la sala de fitness, urcati scarile, mergeti pe jos cat mai mult, plimbati cainele sau alegeti orice alta activitate pe plac care sa va puna in miscare. Sunt nenumarate moduri in care puteti evita sedentarismul. Activitatea fizica este benefica pentru orice persoana care vrea sa fie activa si sa aiba mai multa energie. Deci fara miscare nu exista sanatate.

vizita-la-medic1Regulat viziteaza-ti medicul!

Dute la medic inainte sa fie nevoie sa va viziteze el. Mergeti la control regulat, este mai usor sa previi decat sa combati. In plus un control general la cateva luni este obligatoriu. Nu uitati ca la 6 luni sa mergeti la medicul stomatolog si la ginecolog.

dezhidratareaHidratarea, sanatate curata!

Apa este un component important al corpului uman. Buna functionare a organismului, mentinerea sanatatii si starea de bine depind in mare masura de cantitatea si calitatea lichidelor consumate. 6-10 pahare de apa pe zi, de preferat minim 2 litri de apa pe zi (apa si NU: cafea, bauturi dulci sau acidulate, sucurile de pe piata, de preferat apa plata sau chair de la robinet – cine are cum poate pune un filtru pe baza de carbune).

Alcoolul-ingrasa-dar-un-pahar-de-vin-e-recomandatModeratie atunci cand vine vorba de alcool

Pentru un stil de viata sanatos consumati alcool moderat. Nutritionistii spun ca un singur mililitru de alcool are 7 kilocalorii. Tot ei spun ca barbatii nu ar trebui sa consume zilnic mai mult de 3-4 unitati de alcool, iar femeile 2-3 (o unitate de alcool reprezentand 10 ml de alcool pur). Consumat in exces, alcoolul incetineste functionalitatea sistemului nervos central, blocheaza o parte din mesajele care ar trebui sa ajunga la creier alterand astfel perceptiile, emotiile, miscare, vederea si auzul persoanei.

 

Adauga un comentariu

*