Mugur Isărescu a fost avizat favorabil pentru un nou mandat de guvernator al BNR, de către comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind votat de toţi deputaţii şi senatorii prezenţi la audieri. Postul de prim-viceguvernator al BNR va rămâne ocupat de Florin Georgescu, fiind votat în unanimitate, iar cele două poziţii de viceguvernatori vor fi ocupate de Bogdan Olteanu, propunerea PNL, şi Liviu Voinea, ministrul Bugetului, susţinut de PSD. Mandatul noii conduceri începe în octombrie.
Mugur Isărescu a fost avizat în unanimitate de comisiile de specialitate din Parlament pentru un nou mandat la BNR, acesta fiind al cincilea mandat în calitate de guvernator al Băncii Centrale.
„La sfârşitul acestui mandat pot spune că, cu o oarecare întârziere, în Romania avem o situaţie bună din punct de vedere al stabilităţii preţurilor. Nu suntem în pericol de deflaţie, media anuală este undeva la 2%. Vom monitoriza modul cum evoluează preţurile”, a declarat luni Mugur Isărescu la audierile din comisiile de specialitate din Parlament.
Isărescu a spus că stabilitatea de piaţă a cursului este un lucru dovedit în practică, iar din punct de vedere al stabilităţii financiare, criza nu a însemnat niciun ban public care să fie injectat în sistemul bancar.
În ce priveşte aderarea la euro, Isărescu a salutat consensul politic în ce priveşte aderarea la zona euro în anul 2019, fiind de părere că „este o ţintă ambiţioasă, dar încă fezabilă”, iar „drumul este însă lung şi anevoios”.
Postul de prim-viceguvernator al BNR va rămâne ocupat tot de Florin Georgescu, fiind votat în unanimitate, iar cele două poziţii de viceguvernatori vor fi ocupate de Bogdan Olteanu, propunerea PNL, şi Liviu Voinea, ministrul Bugetului. Candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă de către parlamentari.
În Consiliul de Administraţie al BNR, alcătuit din nouă membri, au fost avizaţi favorabil de comisiile reunite, ca membri neexecutivi, şi Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu, Daniel Dăianu, fost prim-vicepreşedinte ASF, Agnes Nagy, din partea UDMR, şi Marin Dinu, PSD.
Mandatul actual al Consiliului de Administraţie al BNR expiră în octombrie 2014.
După ce a fost în cadrul Ministerului de Finanţe din 1987, ocupându-se de bugetul României din 1990, Gheorghe Gherghina se declară ”bucuros” de numirea la BNR. Mai mult, acesta a mai lucrat în cadrul Băncii Naţionale şi în perioada 2005-2009, pe poziţia de consilier.
”Îmi doream să trec în BNR, mai ales pe perioada aceasta. Pentru mine e o bucurie extraordinară. Sunt convins că se va face bugetul aşa cum trebuie şi în continuare. Directorii generali şi directorii din minister sunt foarte bine pregătiţi, şi eu m-am bazat tot pe ei”, a declarat el, la finalul audierilor.
Sursa: www.gandul.info