Hipertensiunea arteriala nu este doar o boala a persoanelor în vârstă. În prezent, stidiile arata ca peste o treime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16-34 de ani suferă de o formă de hipertensiune arterială.
Hipertensiunea arterială este doar unul dintre factorii ce pot duce la apariţia infarctului miocardic, a anevrismelor sau a accidentelor vasculare cerebrale. Iată câteva alternative naturale prin care îţi poţi reduce valoarea tensiunii arteriale, fără efecte adverse!
Între simptomele hipertensiunii se numără și amețelile, vertijul (lipsa de echilibru), durerile de cap, durerile în piept, transpirația fără motiv aparent (fără să vă fie prea cald, sau să aveți febră), tulburările de vedere (vedere neclară, în ceață, uneori „steluțe verzi”), țiuituri în urechi, confuzie, dispnee (conștientizarea respirației), palpitații (conștientizarea bătăilor inimii).
Deși tensiunea ridicată nu poate fi vindecată prin alimentație, aceasta poate scădea datorită regimului alimentar. Cel mai bine este să crești cantitatea de legume și fructe și să consumi cât mai puține grăsimi și colesterol, acest lucru fiind benefic și in procesul de slabire.
Consumă pește și alimente cât mai puțin procesate, usturoi, ceapă, cereale integrale, soia, fasole, nuci, ulei de măsline și pește ce trăieste în ape reci (somon, ton, sardine, halibut și macrou).
Cartofii albi sunt bogați atât în potasiu, cât și în magneziu, doi nutrienți vitali sănătății inimii. Când nivelul de potasiu din organism este scăzut, acesta reține sodiu în exces, iar prea mult sodiu crește tensiunea. Pe de altă parte, când ai o dieta bogată în potasiu, organismul devine foarte eficient în a scăpa de sodiul în exces.
Ca si potasiul, magneziul este esențial pentru o bună presiune arterială. De aceea, menținerea unui echilibru a acestor două minerale poate face ca și tensiunea să fie ținută sub control.
Banana conține potasiu, așa că e alegerea perfectă pe post de gustare, mai ales când ești pe drumuri. O singură banană asigură necesarul zilnic de potasiu al organismului.
Printre alimentele bogate în potasiu se mai numără:, iaurtul, scorţişoara, peştele, spanacul, fasolea, soia, sfecla.
Migdalele crude sunt bogate în grăsimi mononesaturate, care contribuie la scăderea valorilor tensiunii arteriale ridicate. Se consumă câte un pumn pe zi. În combinație cu nucile, acestea ajută la protejarea sănătății inimii.
Ciocolata neagră , care conține minim 70% cacao, scade tensiunea arterială, ajută la reducerea arterosclerozei, imbunătățește fluxul sangvin, previne atacurile de cord și îmbunătățește nivelurile de colesterol.
Există și suplimente care ingerate în mod zilnic te vor ajuta să-ți ții tensiunea sub control.
– Calciu: 800-1500mg zilnic
– Vitamina C:1000 mg zilnic
– Coenzima Q10: 50 mg zilnic
– Semințe de in: 2-4 linguri pe zi.
Totodată, exercițiile fizice moderate, plimbările în aer liber sunt recomandate.