Razele ultraviolete sunt importante pentru dezvoltarea osoasă a copiilor şi pentru stabilizarea vitaminelor A și D, pentru tratarea unor boli precum unele eczeme și psoriazis.
Pielea ta are nevoie de protecţie împotriva radiaţiilor solare, deoarece acestea se numără printre factorii de risc principali care favorizează dezvoltarea cancerului de piele.
Pe lângă efectul oferit de cremele cu factor de protecţie solară, există anumite alimente pe care atunci când le consumăm oferă corpului substanţe care-l feresc de efectele nocive ale soarelui.
Ceaiul verde
Un studiu recent arată că prin consumul a două ceşti de ceai verde pe zi se reduce semnificativ riscul de a suferi arsuri solare în urma expunerii prelungite la soare.
Un alt ceai care are un conţinut şi mai ridicat de antioxidanţi este cel alb . Consumă-l şi pe acesta pentru a beneficia de efectele lui protectoare.
Peştele
Macroul, somonul, heringul, anşoa şi sardinele sunt bogate în acizi graşi omega-3 care au un puternic efect antiiflamator. Odată ce sunt ingerate în corp, grăsimile bune protejează pielea de arsurile solare. Alte surse de omega-3 sunt: uleiul de măsline presat la rece, avocado, nucile şi seminţele de in.
Include în meniul tău aceste ingrediente pentru a beneficia de efectul lor protector! Este recomandat să consumi săptămânal 2-3 porţii de peşte preparat la cuptor sau pe grătar.
Ciocolata neagră
Trebuie să alegi ciocolata cu peste 70% cacao, deoarece aceasta are un conţinut mai mare de flavonoizi cu efect protector împotriva radiaţiilor solare. De asemenea, pielea este mai bine hidratată şi circulaţia sanguină de la nivelul pielii este mai intensă.
Este important să alegi o ciocolată neagră de calitate şi să o consumi cu moderaţie.
Pasta de tomate
Licopenul este substanţa care protejează pielea de radiaţiilor solare. El se regăseşte din plin în roşii şi pepenele roşu.
Varza creaţă sau kale
Luteina este cea care-i conferă culoarea verde închis acestei legume din familia cruciferelor. Tocmai această substanţă se regăseşte în retină, protejând ochii de efectul nociv al radiaţiilor solare. Potrivit specialistului, dieta bogată în luteină a fost asociată cu un risc scăzut de degenerescenţă maculară, o boală care în timp conduce la pierderea vederii.
Alte surse bune de luteină se regăsesc în gălbenuşul de ou şi toate celelalte verdeţuri închise la culoare.