Expunerea la soare ajută pielea să capete o nuanţă arămie de invidiat. Însă după ce te bronzezi, pielea are nevoie de îngrijiri speciale, care să reducă efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Există patru tipuri principale de piele:
– Bronzul nu se așterne deloc pe piele, iar după o îndelungată aflare la soare obțineți arsuri, iar în acest caz nu merită să vă expuneți la soare.
– După expunerea la soare pielea se înroșește, iar la respectarea tuturor regulilor, după plajă vă veți putea bucura de o piele frumos bronzată.
– Pielea devine mai întunecată, deși dacă vă expuneți prea mult la soare puteți face arsuri ușoare.
– Nu vă ardeți deloc, iar după plajă pielea devine măslinie.
În funcție de tipul de piele trebuie selectate și produsele cosmetice. Dacă aveți piele de tip 1 sau 2, atunci este necesar să folosiți creme cu grad înalt de protecție. Iar cei care au pielea tip 3 sau 4 pot recurge la creme cu un grad de protecție minimal.
O condiție obligatorie de îngrijire a pielii după plajă constă în faptul ca înainte de a merge la plajă sau solariu trebuie să aplicați corect crema potrivită, cu treizeci de minute înainte de expunerea la soare.
După bronzare pielea trebuie hidratată și calmată. Dacă ați depistat că pielea este roșie, aceasta vorbește despre arsuri solare, ceea ce înseamnă că trebuie să răcoriți cât mai repede zonele cu pricina folosind bandaje reci, după care veți folosi o cremă antibacteriană și de regenerare.
Cele mai potrivite uleiuri sunt cele de migdale dulci, de jojoba, susan, argan şi de nuci de macadamia. Dacă ai exagerat cu statul la plajă, poţi reduce daunele produse asupra pielii printr-o baie călduţă în care ai adăugat o cană cu făină de ovăz, care ajută la calmarea pielii.
Efect calmant asupra pielii bronzate îl are şi iaurtul natural. Aplică pe pielea bronzată iaurt rece, de la frigider, şi lasă să acţioneze timp de un sfert de oră. Îndepărtează iaurtul cu apă la temperatura camerei.
Uleiul de gălbenele este hrănitor
Substanţele conţinute de uleiul de gălbenele stimulează funcţiile naturale ale pielii, fiind ideal pentru îngrijirea post-bronzare. Astfel, carotenoizii şi vitamina A din acest ulei ajută la refacerea pielii, la cicatrizarea ei, având în plus şi acţiune antiinflamatoare. Uleiul de gălbenele se aplică printr-un masaj blând pe pielea bronzată, evitându-se conturul ochilor.
Din gălbenele se poate face şi o infuzie, pentru care este nevoie de 20 g de plantă la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, iar după ce ajunge la temperatura camerei, amestecul se toarnă în apa de baie sau se pun comprese locale.
Castravetele în combinație cu apă de trandafiri=efect răcoritor
Bogat în săruri minerale (potasiu, magneziu), în vitamine şi în enzime, castravetele este un alt remediu indicat pentru îngrijirea pielii bronzate.
Pentru a prepara o mască este nevoie de 1 castravete, 2 linguri de glicerină şi de 2 linguri de apă de trandafiri. Castravetele se dă prin strorcător, iar sucul obţinut se amestecă cu glicerina şi cu apa de trandafiri. Soluţia obţinută se păstrează într-un pulverizator şi se aplică pe faţă.
Ceaiul negru restabileşte pH-ul cutanat
Pentru refacerea echilibrului pielii şi pentru a reduce din roşeaţă, poate fi de ajutor ceaiul negru. Într-un litru de apă fierbinte se adaugă 4 pliculeţe cu ceai negru şi se lasă la infuzat câteva minute. După ce infuzia ajunge la temperatura camerei se pune în frigider. Ceaiul se aplică pe piele cu ajutorul unor dischete demachiante.
Levănţica, balsam pentru piele
O plantă cu virtuţi dermatologice recunoscute este levănţica. Aceasta are proprietăţi regeneratoare asupra ţesutului cutanat, fiind recomandată pentru toate tipurile de ten, în probleme precum acneea, cicatricile şi urticaria.
Levănţica ajută la refacerea filmului hidrolipidic al pielii, de aceea remediile din această plantă sunt potrivite pentru pielea care a fost expusă razelor ultraviolete. Un astfel de remediu este maceratul de levănţică (la 1 litru de apă se pune un pumn de flori de levănţică şi se lasă 14 zile la temperatura camerei). Se aplică pe pielea bronzată comprese cu acest macerat.
Şi din seminţe de in se face un astfel de macerat. Se adaugă într-o sticlă curată cantităţi egale de seminţe şi apă. Se lasă la macerat 8 ore, după care se agită recipientul, iar mucilagiul obţinut se aplică pe piele.