Beneficiile zmeurei asupra sănătății

studiu-zmeura-un-aliment-cheie-in-cresterea-fertilitatii-1377586795-660x375Are o aromă deosebită, un gust dulce-acrișor care o face extreme de gustoasă, dar și nenumărate beneficii asupra sănătății. Zmeura este ideală pentru o cură ușoară, de vară. Acest fruct de pădure are un conţinut bogat de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Utilă în curele de slăbire

Zmeura este unul dintre cele mai eficiente fructe care luptă cu kilogramele în plus. Consumă 200 de grame zilnic, timp de o lună, dimineaţa, pe stomacul gol. Ajută la scăderea poftei de mâncare. Totodată, o astfel de cură este recomandată şi pentru menţinerea sănătăţii pielii. Antioxidanţii care se găsesc în zmeură îţi oferă protecţie împotriva radicalilor liberi, responsabili pentru îmbătrânirea prematură a ţesuturilor.

Eficientă în anemii

O cură cu zmeură îi “pune pe picioare” pe cei care suferă din cauza anemiei. Este un fruct bogat în potasiu, fosfor, calciu şi magneziu, dar şi în vitaminele C, A, E şi B. Astfel, este indicată în tratarea anemiilor, cât şi în boli ale ficatului.

Previne apariţia cancerului

Potrivit cercetătorilor aceste fructe de pădure au proprietăţi anticancer, în special a celui de esofag şi de colon. Acest fapt se datoreaza antocianinelor, nişte antioxidanţi care împiedică dezvoltarea de celule canceroase în organism.

Creşte fertilitatea

Studiile recente arată că un consum regulat de zmeură creşte şansele de a concepe bebluşi atât la femei cât şi la bărbaţi. Nivelul crescut de vitamina C şi magneziu este esenţial pentru fertilitatea femeilor şi bărbaţilor. Antioxidanţii din zmeură protejează sperma, ajută procesul de concepţie şi reduce riscul avortului spontan.

zmeuraÎncetineşte îmbătrânirea tenului

Antioxidanţii din zmeură încetinesc procesul de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi din corp. Antocianinele, coloranţii care dau culoarea zmeurei, pot, de asemenea, să confere strălucire pielii. În plus, ei stimulează producerea colagenului, menţinând tenul impecabil, împiedicând astfel apariţia ridurilor de expresie. Mai mult decât atât, antocianinele ajută la eliminarea bacteriilor şi a ciupercilor care se pot dezvolta pe suprafaţa pielii, prevenind infecţiile şi apariţia coşurilor.

Luptă împotriva depresiei

Zmeura este bogată în vitamina B şi acid folic. O mână plină de zmeură te poate scoate din starea de disconfort  emoţional instant. De asemenea, datorită conţinutului de potasiu, zmeura previne riscul atacului miocardic şi menţine tensiunea sângelui, iar mineralele precum fierul, cuprul şi magneziul ajută la producerea globulelor roşii, ţin la distanţă anemia şi previn oboseala în exces..

Protejează ochii

Unul dintre cele mai importante beneficii rămâne însă protecţia împotriva degenerescenţei maculare, o afecţiune oculară care, în timp, poate duce chiar la orbire.

Cercetătorii americani au descoperit că persoanele care au consumat cel puţin 150 g de zmeură pe zi au prezentat un risc cu 36% mai mic de a contracta această boală (datorită vitaminelor A şi E, cât şi a antioxidanţilor).

Nu în ultimul rând, vitamina C conţinută de zmeură te ajută să-ţi întăreşti imunitatea. Totodată, te apără şi împotriva bolilor cardiovasculare. Astfel, o cură de două săptămâni, în care să consumi 300-400 de grame de astfel de fructe pe zi îţi va fi de mare ajutor.

 

Adauga un comentariu

*