Astenia de toamna – simptome si remedii

astenie_de_toamna_11761200Starea de apasare sufleteasca din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare, in anumite situatii semnaleaza prezenta bolii numite astenie. Pe masura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar isi pierde din rezistenta, fapt care se aplica si asupra psihicului. In spatele simptomelor precum: insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuatiilor de apetit resimtite toamna se ascunde defapt astenia.

Astenia reprezinta o stare de tristete, caracterizata prin instalarea unei oboseli fizice si intelectuale, prin hipersensibilitate emotionala si iritabilitate, prin scaderea apetitului si prin modificari ale ciclului de somn. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca toate acestea sunt cauzate de modificarile de sezon, cea mai importanta in acest sens fiind scaderea cantitatii de lumina naturala. Din acest motiv, apar schimbari la nivel hormonal, iar cantitatea de melatonina, care este implicata in reglarea ciclului de somn, creste. Astfel, te simti in permanenta obosita, fapt care poate duce la instalarea depresiei.

Simptomele asociate asteniei de toamna sunt:

  • depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vina, nefericire;
  • anxietate: neputinta de a face fata stresului;
  • schimbari ale starii de spirit: treceri bruste de la o stare de spirit la alta;
  • tulburari de somn: dorinta de a dormi foarte mult si dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei;
  • letargie: senzatia de oboseala si neputinta de a face fata activitatilor zilnice;
  • supraalimentarea: pofta excesiva de mancare si in special dulciuri sau junk food;
  • probleme de ordin social: iritabilitate si dorinta de a evita socializarea.

Pentru a combate aceaste stari sau pentru a nu intra in aceste stari ar trebui sa stam cat mai mult la lumina naturala, sa avem o dieta cat mai bogata in vitamine si minerale, faceti exercitii fizice si incercati sa va mentineti o stare de spirit cat mai pozitiva.

In final va prezint cel mai neobisnuit truc pe care il rec­omanda psihologii in cazurile de astenii si de depresii: plangeti. Daca starea psihica va cere sa pe­treceti timp singuri si sa plangeti, atunci eliberati-va si dati frau lacrimilor; va veti simti mult mai bine!

 

Adauga un comentariu

*