Daca mancarurile bune, vinurile de colectie si ingredientele unice sunt principalele criterii dupa care iti stabilesti vacanta, alegerea unei destinatii perfecte nu e treaba usoara. Cu atatea bucatarii locale si traditii culinare in jurul lumii o singura vacanta pare imposibil de programat. Sunt cateva locuri in lume care ies in evidenta, apreciate si de expertii culinari, dar si de turistii obisnuiti.
Revista Saveur alcatuieste in fiecare an topul destinatiilor culinare excelente pe baza voturilor unui juriu format din experti, dar si a parerilor cititorilor. Pentru anul viitor ar trebui sa iti faci rezervari in cinci orase din jurul lumii pentru a trai experiente culinare memorabile.
Alegerea expertilor (un juriu format din jurnalisti, scriitori, fotografi si bloggeri de calatorie renumiti) a fost orasul Hong Kong pentru ca celebreaza inovatia si frumusetea si are o cultura culinara unica. Cu cele peste 11.000 de restaurante, in Hong Kong cu greu poti spune ca nu gasesti ceva pe gustul tau. Cea mai cunoscuta bucatarie locala este bucataria cantoneza pe care o gasesti inclusiv in singurul restaurant cu trei stele Michelin din oras Lung King Heen, unde felul cel mai apreciat este gasca la cuptor cu sos de prune.
Daca ajungi in Hong Kong, gusta galuste cu creveti, homar cu sos hollandaise in stil Sichuan sau painici dulci cu sos de stridii. In Hong Kong vei gasi mereu fructe de mare si peste proaspat, mai ales in Lei Yue Mun un fel de “sat pescaresc” aflat la periferie, unde toate magazinele vand peste proaspat abia scos din navod, iar restaurantele numeroase il gatesc pe loc.
Iar pentru cei care adora “mancarea de strada” Hong Kong este ca o cutie cu surprize care se deschide la sutele de standuri in aer liber aflate pe strazi, unde troneza boluri cu taietei, pachetele de primavara si supe consistente servite fierbinti.
Alegerea cititorilor revistei Saveur este una mult mai clasica. Acestia spun ca Paris trebuie sa fie destinatia culinara a anului. Orasul Luminilor este de secole un simbol al bucatariei de calitate si unii dintre cei mai buni bucatari ai lumii (Alain Ducasse, Joël Robuchon, Alain Passard) continua aceasta traditie a bucatariei franceze in restaurante de lux.
Dar ceea ce face Parisul un loc unic in placerile culinare ale calatorilor este deschiderea lui spre inovarea unor feluri clasice si imbratisarea unor preparate noi. Asa se face ca in restaurante precum Holybelly, veti gasi un mic dejun departe de croissantul clasic. Aici prima masa a zilei are clatite americane si granola (un amestec de cereale specific american) iar la Kitchen Galerie Bis, veti gasi printre felurile principale peste unditar cu sos de prune si lemongrass, si un desert cu sorbet de cocos.
Pe langa felurile clasice frantuzesti au fost aduse din toate colturile lumii pentru a celebra spiritul multicultural al Parisului preparate surprinzatoare. Asa ca nu va fi greu sa gasiti langa o “Bulangerie” un restaurant marocan care vinde tajina de pui.
Pe lista destinatiilor demne de luat in seama anul viitor expertii cred ca merita sa fie trecute si Melbourne, Sao Paulo si Barcelona.
Sursa: www.foodstory.ro