Ziua Recunostintei sau Thanksgiving Day este o sarbatoare anuala de o zi in care se multumeste, traditional lui Dumnezeu, pentru bogatia recoltei din acel an. Thanksgiving Day a fost sarbatorita pentru prima data in 1621, de catre colonistii din Plymouth. Colonistii plecati din Anglia deoarece li s-a refuzat dreptul de a se separa de biserica traditionala pentru a se ruga in felul lor, au fugit mai intai in Olanda, iar in 1620 au navigat spre America la bordul navei „Mayflower”, insa dupa doua saptamani agitate de voiaj, intr-o zi rece de noiembrie, au debarcat in locul care este astazi Plymouth, Massachusets. In prima iarna petrecuta aici, mai mult de jumatate dintre colonisti au murit. In timp ce cercetau zona in cautare de apa proaspata, au dezgropat o banita cu boabe de porumb, iar in aprilie au inceput sa le semene, luptandu-se cu solul stancos si cu o clima aspra. Cand, in final, campurile au produs o recolta peste asteptari, guvernatorul William Bradfort a proclamat „o zi a recunostintei catre Domnul, asa incat sa ne putem bucura intr-o maniera speciala, dupa ce am adunat fructele trudei noastre”. Se sarbatoreste in cea mai mare parte a Americii de Nord – Statele Unite si Canada – si este o sarbatoare de familie. In decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezolutie prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sarbatoare nationala a SUA. In Canada, ziua de Thanksgiving se sarbatoreste in a doua zi de luni din octombrie, ca multumire pentru o recolta bogata. Radacinile sarbatorii din Canada difera de ale celei din SUA: exploratorul britanic Martin Frobisher (en) incerca sa gaseasca o cale spre Orient. Nu a reusit, dar s-a stabilit in Canada. In anul 1578 a tinut o ceremonie, in regiunea care astazi poarta numele de provincia Newfoundland si Labrador spre a aduce multumiri pentru faptul ca a supravietuit unei calatorii atat de lungi. In Regatul Unit, Thanksgiving este o alta denumire pentru Ziua Recoltei si se sarbatoreste in biserici si in sate intr-o duminica dupa strangerea recoltei in acea localitate, fara a fi o sarbatoare deosebit de importanta.
In 1895 Alfred Nobel creaza Premiile Nobel, iar primele recompense sunt decernate in anul 1901, la 10 decembrie, si de atunci in fiecare an, data decesului lui Alfred Nobel.
In 1940 este asasinat de legionari istoricul Nicolae Iorga, la Strejnic, in judetul Prahova .
In 1983 se prabuseste in apropierea aeroportului Barajas, Madrid, un Boeing 747, omorand 183 de persoane.
In 1989, in timpul Revolutiri de Catifea, are loc o greva generala de doua ore in toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul Cehoslovaciei.
In 1998 are loc premiera filmului “Terminus Paradis”, in regia lui Lucian Pintilie, la Bucuresti, film distins cu Marele Premiu Special al Juriului la Festivalul de la Venetia.
In 1818 se naste Aron Pumnul, lingvist si istoric literar roman, fruntas al Revolutiei de la 1848 in Transilvania, profesor al lui Mihai Eminescu; in 1857, Charles Scott Sherrington – fiziolog britanic, distins cu Premiul Nobel pentru Medicina in 1932; in 1867, Grigore Antipa – biolog, ihtiolog, zoolog si oceanolog roman, membru al Academiei Romane; in 1884, Vasile Voiculescu – poet roman; in 1885, Liviu Rebreanu – academician, prozator si dramaturg roman; in 1939, Nicolae Manolescu – critic literar roman; in 1940, Bruce Lee, actor, maestru in arte martiale, fondator al stilului Jeet Kune Do; in 1942, James Marshall „Jimi” Hendrix – chitarist american, iar in 1956, Mariana Simionescu – jucatoare romana de tennis.
In 1895 moare Alexandre Dumas fiul, scriitor francez; in 1940, Nicolae Iorga – istoric, scriitor, publicist si om politic roman; in 1953, Eugene Gladstone O’Neill – dramaturg american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1936, iar in 1972, Victor Eftimiu – poet, prozator si dramaturg, membru al Academiei Romane.