Astazi sarbatorim Ziua Nationala a României! Aceasta data a fost aleasa in 1990, dupa revolutia anticomunista din 1989.
La 1 decembrie 1918 s-a desavarsit România Mare prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei si Maramureşului cu România, pastrandu-se autonomia locala, pe baze democratice, egalitatea nationalitatilor si a religiilor. Asadar, acesta este evenimentul principal al istoriei României si, totodata, infaptuirea unui deziderat al locuitorilor granitelor vechii Dacii – unirea Transilvaniei cu România.
La nivel global, astazi se serbeaza Ziua Mondiala de Combatere a SIDA. Aceasta zi este dedicata cresterii gradului de constientizare a pandemiei de SIDA cauzata de raspandirea infectiei cu HIV. SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni si peste 33 de milioane traiesc cu HIV in intreaga lume, fiind una dintre cele mai distructive epidemii din istorie. Ziua Mondiala de Combatere a SIDA a fost initiata in 1987 de catre James W. Bunn si Thomas Netter, doi ofiteri de informare publica pentru Programul Global pentru SIDA de la Organizatia Mondiala a Sanatatii de la Geneva. Programul Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA a devenit operational in 1996 iar in 1997 a fost creata Campania Mondiala SIDA si intregul an s-a concentrat pe comunicare, prevenire si educatie. Fiecare an are tematici si grup tinta distincte. Temele au atras atentia asupra epidemiei HIV/SIDA, au ajutat la atenuarea unora dintre stigmatizarile legate de boala si la stimularea recunoasterii problemei ca o boala de familie. In 2004, Campania Mondiala SIDA a devenit o organizatie independenta.
In 1800 Washington, oras fondat in 1791, devene capitala Statelor Unite ale Americii.
In 1864 de infiinteaza “Casa de Depuneri si Consemnatiuni”, viitorul CEC.
In 1906 se inaugureaza, la Paris, prima cladire destinata cinematografului, “Cinema Omnia Pathe”.
In 1917 se infiinteaza “Agentia Telegrafica din Petrograd”, TASS, actualul ITAR–TASS.
In 1936 se inaugureaza Arcul de Triumf, in prezenta regelui Carol al II–lea si a reginei Maria.
In 1995 emite pentru prima data postul de televiziune Pro TV.
In 1761 se naste Marie Tussaud, fondatoarea „Muzeului figurilor de ceara” din Londra; in 1892, Cezar Petrescu – scriitor român; in 1931, Johnny Raducanu – muzician de jazz supranumit Mr. Jazz of România, iar in 1935, Woody Allen – regizor si actor american.
In 1968 moare Nicolae Bretan, compozitor si bariton român; in 1866, George Everest – geograf britanic; in 1977, Petre Constantinescu–Iasi – istoric si om politic, membru al Academiei Române; in 2006, Claude Jade – actrita franceza, iar in 2011, Andrei Blaier – regizor si scenarist român.