Semnificatiile zilei de 20 iunie

Astazi este Ziua Mondiala a Refugiatilor, adoptata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite prin Rezolutia din 4 decembrie 2000. In complexitatea fenomenului migratiei exista o distinctie clara intre migrant si refugiat; migrantul alege sa plece din tara de origine, iar refugiatul este fortat sa-si paraseasca tara natala, de cele mai multe ori, din cauza unor stari conflictuale.refugiati-sirieni--un-org_33156200

In cazul refugiatilor statele au obligatia sa le ofere protectie impotriva returnarii in tara de origine, acces efectiv si neingradit la procedura de azil, precum si o serie de forme de asistenta – materiala, medicala, sociala. Garantarea acestor drepturi deriva din Conventia de la Geneva din 1951 si din Protocolul de la New York din 1967, instrumente internationale pe care România le-a ratificat in 1991. Conform statisticilor, din 1991 pana in prezent, in România au depus cereri pentru acordarea unei forme de protectie peste 25.000 persoane, cei mai multi fiind din state precum Irak, Somalia, Afganistan, Bangladesh, Pakistan si Siria.

In 1928 are loc, la Bucuresti, primul concurs national de decatlon.

In 1940 se inaugureaza, la Bucuresti, Institutul de Antropologie, intemeiat prin stradaniile doctorului Francisc Iosif Rainer, denumit astazi Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Române. In 1996 Berlinul devene oficial unul din sediile ONU, gazduind 2 institutii ale organizatiei: Voluntarii ONU si Secretariatul Conventiei-Cadru asupra schimbarilor climatice.

In 2001 se deschid lucrarile la autostrada Bucuresti – Constanta.

In 1819 se naste Jacques Offenbach, compozitor francez de origine germana considerat intemeietorul operetei clasice franceze; in 1909, Errol Flynn – actor american; in 1913, Aurel Baranga – dramaturg si publicist român; in 1950, Lionel Richie – cantaret american, iar in 1967, Nicole Kidman – actrita australiana.

In 1870 moare Jules de Goncourt, scriitor francez; in 1933, Clara Zetkin – printre intemeietorii Ligii „Spartacus” si ai Partidului Comunist din Germania, initiatoarea sarbatoririi zilei de 8 martie ca „Ziua Internationala a Femeii”; in 1966, Georges Henri Lemaître – fizician Belgian, intemeietorul teoriei Big Bang; in 1995, Emil Cioran – eseist si filosof român, iar in 2015, Angelo Niculescu – fotbalist, antrenor român.

Adauga un comentariu

*