Oasele puternice susțin musculatura, te ajută să ai o postură corectă și înseamnă o predispoziție scăzută către osteoporoză sau ale afecțiuni osoase. Ca să le menții sănătatea, ai grijă să incluzi în alimentația zilnică produse bogate în calciu și vitamina D.
Laptele
Fără niciun fel de dubiu, laptele este unul dintre produsele esențiale pentru sănătatea oasoasa. Este una dintre cele mai bune surse de calciu. De asemenea, facilitează și absorbția calciului pe care-l luăm de la alte produse.
Laptele mai conține cantități importante de fosfor, magneziu, potasiu, vitaminele A si B12. La fel de sănătoase sunt iaurturile și brânza proaspătă, care asigură o cantitate importantă de calciu.
Sardinele
Tot pentru menținerea sănătății osoase este important să mănânci două 2-3 porții de sardine pe săptămână. Sunt bogate în acizi grași Omega-3, calciu și vitamina D. Acestea sunt importante și în alimentația copiilor, căci ajută la dezvoltarea sănătoasă a oaselor.
Un alt sortiment de pește care aduce beneficii oaselor este somonul, datorită calciului și vitaminelor pe care le conține. O porție de somon asigură o cantitate importantă din necesarul zilnic de vitamina D al unui adult.
Legumele verzi
Legumele cu frunze verzi sunt o alegere esențială pentru a menține sănătatea osoasă, fiind o sursă importantă de calciu. Optează pentru broccoli și spanac. Acestea previn pierderea de calciu, ceea ce înseamnă că nu-ți vei pierde din densitatea osoasă.
Semințele și nucile
În afară de faptul că sunt bogate în calciu, alunele, nucile, semințele crude de floarea-soarelui au și un conținut important de minerale și grăsimi sănătoase. Potasiul care se găsește în aceste alimente previne pierderea de calciu.
Portocalele
Portocalele n-ar trebui să lipsească din dietă, pentru că sunt un cocktail de vitamine, minerale și calciu, ceea ce înseamnă că sunt excelente pentru menținerea sănătății oaselor. Sunt indicate mai ales persoanelor care au intoleranță la lactoză și nu pot lua calciu din lactate.
Sursa: www.clicksanatate.ro