Astazi este Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace, initiata de ONU in 2013, la propunerea Comitetului International Olimpic, in calitate de observator permanent pe langa ONU. Aceasta zi promoveaza sportul si activitatea fizica in calitate de limbaj universal si catalizator al schimbarii sociale pentru dezvoltare.
Sarbatoarea este o platforma de lupta impotriva stigmatizarii si discriminarii sociale, contribuie la paritatea intre barbati si femei, la adoptarea unui comportament sanatos si la edificarea pacii.
Sportul uneste oamenii, este un catalizator pentru incluziunea sociala si construieste deprinderi de viata si valori personale.
In 1749 Constantin Mavrocordat aboleste serbia in Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci tarani fara pamant, urmand modelul adoptat in Muntenia, in 1746.
In 1795 apare prima carte romaneasca de matematica, Aritmetica, tiparita in Moldova.
In 1896 se deschid, la Atena, primele Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani dupa ce ele au fost interzise de imparatul Teodosiu I.
In 1913 se infiinteaza, la Bucuresti, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale (Academia de Studii Economice), prima instituție de invatamant superior economic din România.
In 1994 presedintii statelor Rwanda si Burundi isi pierd viata intr-un accident aviatic.
In 1671 se naste Jean-Baptiste Rousseau, poet francez; in 1826, Gustave Moreau – pictor simbolist francez; in 1883, Charlie Roberts – fotbalist englez; in 1898, Jeanne Hébuterne – pictor francez, sotia lui Amedeo Modigliani; in 1941, Gheorghe Zamfir – naist român, membru al Societatii Compozitorilor din Franta; in 1979, Ombladon – cantaret român de hip-hop, iar in 1988, Peyton List – actrita americana.
In 1490 moare Matei Corvin, rege al Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara; in 1520, Rafael (Raffaello Sanzio) – pictor italian; in 1992, Isaac Asimov – autor de origine rusa; in 2002, Petru Dumitriu – prozator român, iar in 2014, Mickey Rooney – actor american.