Conopida are numeroase beneficii pentru organism

Conopida se înrudeşte cu varza, cu broccolii sau napii, are origini în partea mediteraneeană a Europei, este des folosită de gospodine în bucătărie, fie în stare crudă, fie fiartă, semipreparată sau conservată.

Legumele din familia cruciferelor conţin izotiocianaţi şi sulforafan, substanţe care, alături de tratamentul de specialitate, pot împiedica dezvoltarea sau progresia afecţiunilor tumorale.

Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică explică pentru CSID de ce e necesar să o includem în regimul nostru de viaţă.

Legătura dintre conopidă şi cancer

Conopida este una dintre legumele care nu ar trebui să lipsească din regimul alimentar al femeilor, iar asta pentru că nutrienţii din compoziţie au importante proprietăţi anticancerigene şi pot participa la prevenţia cancerului de sân sau ovarian.

Bogată în fibre, poate juca un rol important în prevenţia cancerului de colon, iar în cazul bărbaţilor, datorită  sulforafanului, în cel de prostată. Glucosinolaţi şi tiocianaţi din compoziţie au proprietăţi neutralizante asupra toxinelor care se acumulează în organism şi care ar putea favoriza apariţia celulelor canceroase.

Totodată, conopida este bogată în importante substanţe antioxidante, precum glutation transferază, glucuronil transferază şi quinon reductază, care anulează efectul nociv al radicalilor liberi şi reduc stresul oxidativ.

E indicat să consumăm conopidă, deoarece este o legumă bogată în minerale, precum potasiu, magneziu, calciu, fier, vitamine, C şi K, din complexul B, dar şi beta-caroten, acid folic, enzime şi fibre. Această legumă este o sursă bună de carbohidraţi, proteine şi acizi graşi omega 3, cu rol important în funcţionarea neurocognitivă, cardiovasculară, dar nu numai. Datorită conţinutului sărac în calorii, ea poate fi consumată atât de pacienţii normoponderali, cât şi de cei supraponderali.

Cum poate fi servită

Conopida este o legumă care poate fi gătită în nenumărate moduri, simple sau complicate, în funcţie de preferinţele şi talentul culinar al fiecăruia. Ea poate să fie inclusă în tocăniţe de legume, în combinaţii diverse, alături de preparate din carne, fie fiartă, fie gătită la aburi, cu sare şi piper după gust.

O minune poate fi şi salata din conopidă fiartă, cu maioneză din sos de muştar, ulei, sare piper, galbenuş de ou, aşezonată cu patrunjel şi servită la micul dejun sau la o gustare pe o felie de pâine prăjită. De asemenea, şi conopida cu broccoli, ciuperci şi brânză la cuptor. O mulţime de variante şi combinaţii, doar să ne dăm frâu imaginaţiei.

Putem include conopida oricând în regimul nostru alimentar, este săracă în calorii şi poate fi consumată atât de persoanele normoponderale, cât şi de cele supraponderale. Este o legumă bogată în minerale şi vitamine, care aduc un aport de substanţe cu proprietăţi anticancergiene, motiv pentru care o recomand pacienţilor cu patologie tumorală.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*