Relația cu sine: fericirea noastră nu depinde de ceilalți

Cu toții căutăm fericirea și îi atribuim definiții diferite. Deși ea depinde de relația cu sine, deseori o atribuim altora. Iată de ce nu ar trebui să o căutăm atât de des în exterior.

 

Dorința de a fi fericit

Fiecare om tânjește în adâncul lui la fericire mai mult decât la o carieră de succes sau celebritate. De fapt, toate aceste realizări au scopul de a duce un trai mai bun și deci de a deveni fericit.

Dar este un fapt eronat. Studiile arată că atunci când privești doar lucrurile pe care nu le ai, vei fi veșnic nefericit.

Mereu dorind altceva, cele pe care le ai acum îți vor părea de prisos, „depășite”. Recunoștința este un pas cheie către fericire.

Există nefericire la un om bogat așa cum există fericire la un om sărac și încercat de viată. În general, cu cât dorințele sunt mai multe, recunoștința este mai puțină.

Persoanele simple care se bucură de micile binecuvântări ale vieții, cum ar fi de o zi senină, de o cafea bună, de o ieșire distractivă cu prietenii, vor fi mai împlinite.

De ce greșim bazându-ne fericirea pe alții

Oamenii în general au tendința de a și găsi diverși responsabili pentru fericirea lor. Cei vizați sunt în special partenerii de viată. Avem așteptarea ca altcineva să ne facă fericiți pentru că noi singuri nu reușim asta.

Nu suntem mulțumiți cu viața noastră și căutăm o completare de la altcineva. Fiecare om trebuie să știe că el însuși este actorul principal al vieții sale și în primul rând trebuie să fii fericit tu cu propria persoană.

Însă acesta nu este un rezultat la care se ajunge ușor. Să îți propui „De astăzi mă voi iubi și voi fi fericit”, de multe ori, nu este suficient. Este un proces care ține atât de munca ta cu tine.

De exemplu, complexele ne pot aduce frustrare. În unele cazuri le putem îmbunătăți iar în altele trebuie să le acceptăm, să fim conștienți de ele, dar să ne concentrăm asupra părților pozitive, care cu siguranță sunt din abundență.

În multe momente ale vieții vom fi pe cont propriu. Aceasta este viața, iar interdependența este bună până într-un anumit punct.

Singuri fiind, trebuie să avem determinarea de a ne descurca, fără să depindem de o altă persoană.

Este greu să fii fericit de unul singur deoarece omul este o fiintă socială, dar trebuie să fii mulțumit de persoana care ești pentru a fi mulțumit și de relațiile pe care le vei lega.

Cum putem fi mai fericiți cu propria persoană

Este necesar să te descoperi ca om. Întreabă-te „Este ceva ce mi-am dorit demult să fac și nu am reușit până în prezent?” sau „M-am folosit de calitățile mele și mi-am acceptat defectele?”, „Dacă aș pierde totul, am încrederea necesară în mine că m-aș putea readuce pe un curs normal?”.

Când ne simțim siguri pe noi, o persoană care va apărea în viața noastră va fi un plus și nu o necesitate.

Se spune că prin fiecare persoană pe care o cunoști te descoperi pe tine. Relațiile de orice tip sunt importante, dar nu îți asigură fericirea mai ales atunci când aștepți un lucru pe care ți-l poți oferi doar tu.

Sursa: www.psychologies.ro

Adauga un comentariu

*