Nereguli in ceea ce priveste etichetarea produselor alimentare

Una din deficientele cele mai frecvente intalnite in timpul verificarilor si controalelor se refera la nereguli privind etichetarea produselor alimentare, nereguli care privesc lipsa datelor de informare la comercializarea alimentelor in vrac, lipsa datelor de identificare a producatorului ( societate, adresa unitatii, marca de identificare), etichete cu stersaturi si modificari si etichete partial rupte, deteriorate. Numarul de sanctiuni aplicate de DSVSA Bacau pentru deficiente de etichetare sunt in medie intre 5-6 sanctiuni pe  luna. Conform legislatie in vigoare deficientele de etichetare se sabctioneaza la normele sanitare veterinare la HG 984/2005 , lit a, al 6 cu amenda de la 600 lei la 1.200 lei, în cazul faptelor savârsite de persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, în cazul faptelor savârsite de persoanele juridice. Pe aceasta cale atentionam consumatorii, ca in momentul cumpararii de produse alimentare sa verifice foarte atent eticheta produsului si in special data expirarii, temperatura de depozitare a produsului, componentele produsului. Iata cateva prevederi privind etichetarea corecta a produselor alimentare. Eticheta produsului trebuie sa includa obligatoriu urmatoarele informatii: denumirea sortimentului, se poate utiliza denumirea traditionala pentru produsele din carne numai daca nu au fost adaugate ingrediente neutilizate la produsele traditionale. Daca in denumirea sortimentului este mentionata carnea de porc sau cea de vita, atunci, proportia acesteia trebuie sa fie mai mare de 50%; numele si adresa completa a fabricantului sau, dupa caz, a importatorului sau distribuitorului inregistrat;  termenul de valabilitate: cel putin ziua si luna la preparatele proaspete. Se va mentiona: „Expira la data de…„; cantitatea neta, daca este cazul; conditiile de pastrare; lista ingredientelor folosite, inclusiv aditivii alimentari trebuie specificati (cu mentionarea si a grupei din care fac parte). Trebuie specificate si speciile de animale de la care provine carnea (cu exceptia preparatelor traditionale in care nu este necesara indicarea speciei), tipul de membrana (naturala, artificiala comestibila, artificiala necomestibila); cantitatea ingredientelor accentuate la etichetare prin cuvinte sau desene sau inlcuse in denumirea sortimentului, daca nu sunt considerate arome. De exemplu: sortimentul „Parizer cu ciupreci” in care cuvantul „ciuperci” este inclus in denumirea sortimentului, trebuie sa declare si cantitatea de ciuperci, exprimata in procente; procedeul de fabricatie sau natura tratamenului utilizat (crud, sarat, afumat, fiert, fript, prajit, pasteurizat, refrigerat, congelat etc); caracterul dietetic al produsului;  marca de sanatate aplicata direct pe carne si/sau organe.  In cazul produselor de carne congelate trebuie menitonat obligatoriu: „Produs congelat” si „A nu se recongela dupa congelare„. Termenul de valabilitate, cantitatea neta si denumirea sortimentului trebuie mentionate pe acelasti camp vizual. Eticheta produsului nu trebuie sa induca in eroare consumatorul. De asemenea, nu trebuie sa atribuie produsului proprietati medicale. Toate mentiunile trebuie sa fie scrise in limba romana, usor de citit, inteligibil si asezate in mod vizibil. Mentiunile nu trebuie acoperite sau separate prin cuvinte sau desene. Inscrisul nu trebuie sa prezinte modificari (stersaturi, adaugiri, inlocuiri). Este interzisa reetichetarea.  In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –  DSVSA Bacau.

 

 

 

Adauga un comentariu

*