Dupa ce Rafo si-a platit toate datoriile catre bugetul central si catre bugetele locale, asa dupa cum reiese si dintr-un raport de expertiza contabila extrajudiciara, Petrochemical Holding GmbH detine acum controlul total asupra rafinariei (96,2 % din actiuni), direct sau prin firmele din cadrul grupului (Calder, Raglam si BKP).
Creantele au fost convertite in actiuni la Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) din 20 noiembrie, dupa care actionarii principali de la Rafo au devenit Petrochemical Holding (cu 31,7 % din actiuni), Calder International BV (36 %), Balkan Petroleum (21 %) si Raglam Overseas LTD (7,5 %). Ceilalti actionari sunt Prospectiuni SA (2,3 %), Tender SA (0,7 %) si Atlas Gip SA (0,5 %), precum si alti investitori (care detin un total de 0,4 % din actiuni). Petrochemical Holding a preluat creantele catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, Directia Regionala a Vamilor (DRV) Iasi, Primariile Onesti, Brasov si Fratesti, pe care le-a platit in doua mari transe.
Pe 27 septembrie s-au achitat datorii de peste 320 milioane RON (peste trei mii de miliarde de lei vechi, echivalentul a 134,6 milioane de dolari), platile fiind confirmate oficial. Pe 15 noiembrie, s-au inaintat ordine de plata pentru restul datoriilor, de 308,8 milioane de RON (aproape 130 milioane de dolari).
Ultimele plati urmau sa fie confirmate oficial, iar DGFP Bacau (Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF) urma sa elibereze un Certificat fiscal din care sa reiasa ca “valoarea datoriilor este zeroâ€, dupa cum se precizeaza in ultimul raport de expertiza contabila. Certificatul urma sa fie prezentat judecatorului sindic, in sedinta din 22 noiembrie din cadrul procesului aflat pe rolul Tribunalului Brasov, iar pe baza acestuia instantele de judecata ar trebui sa ia o decizie finala pe 8 decembrie, privind incetarea procedurii de reorganizare judiciara, sub care Rafo se afla de 3 ani de zile.
Incertitudini pâna in ultima clipa
Toate datoriile stabilite de Tribunalul Brasov, prin tabelul definitiv al creditorilor, au fost achitate de Petrochemical Holding, insa surse neoficiale din cadrul Rafo ne-au dezvaluit faptul ca ANAF a venit cu o noua pretentie, la o zi dupa ultimele ordine de plata, adica pe 16 noiembrie, sustin=nd ca mai exista inca o datorie, de 138 milioane de RON (peste o mie de miliarde de lei vechi). Cum aceasta suma nu figura in tabelul definitiv al creantelor, reprezentantii Rafo, inclusiv liderul sindical Ion Marian, s-a adresat Guvernului si au purtat discutii cu ministrul Varujan Vosganian.
Acesta a promis ca ANAF va elibera totusi certificatul fiscal care sa dovedeasca faptul ca datoriile sunt zero, dupa cum a precizat liderul sindical Ion Marian si viceliderul George Plaisanu. Promisiunile urmau sa se adevereasca sau nu la sedinta din 22 noiembrie a Tribunalului Brasov, insa starea de incordare a fost maxima pe ultima suta de metri, dat fiind faptul ca ANAF-ul si Guvernul Tariceanu au pus ani de zile bete in roata rafinariei onestene.
Gheorghe LEU
Vrajeala!Nu guvernul a pus bete in roate ci Marian Ioan
Sindicatul sa sustina cauza muncitorilor nu a administratiei
ma mira faptul ca inca Ion Marian mai este inca liderul rafinorilor! Ce faceti fratilor? De ce-l tot alegeti atata ca el tot interesul patronilor si celor din Pavilionul I o sa aibe grija sa indeplineasca. Rusine, domnule lider de sindicat? Numai prin amenintari ai ajuns din nou „capul”.