NASA, agenţia spaţială americană, a prezentat marţi o nouă hartă a Antarcticii făcută pe baza a circa 1.100 de imagini din satelit care este de zece ori mai precisă decât hărţile precedente şi care ar trebui să revoluţioneze cercetarea pe acest continent îngheţat, relatează AFP.
Această hartă, numită ‘Landsat Image Mosaic of Antarctica’, este rezultatul imaginilor captate de satelitul Landsat 7 al NASA, ale cărui obiective au capacitatea de a observa foarte detaliat suprafeÅ£e de mărimea a jumătate a unui teren de baschet.
‘Această hartă deschide o nouă fereastră spre Antarctica (…) ÅŸi noi orizonturi de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică permiţând totodată publicului să se familiarizeze cu această regiune’, a explicat într-un comunicat Robert Bindschadler, responsabil ÅŸtiinÅ£ific al laboratorului hidrosferic ÅŸi biosferic al ‘Goddard Space Flight Center’ al NASA din Greenbelt (Maryland, est).
‘Este ca ÅŸi cum am privi imagini color pe un televizor de înaltă definiÅ£ie comparativ cu imagini alb-negru pe un televizor vechi’, a adăugat el.
Potrivit lui, această hartă le va permite oamenilor de ştiinţă să supravegheze mai bine şi să urmărească schimbările Antarcticii. Efectele încălzirii climatice sunt din ce în ce mai vizibile în regiunile polare.
ÃŽn afară de NASA, Institutul geologic american (U.S. Geological Survey) ÅŸi ‘British Antarctic Survey’ au participat, de asemenea, la acest proiect pentru care imaginile au fost luate de Lansdsat 7 între 1999 ÅŸi 2001.
Primele imagini din satelit ale Antarcticii au fost disponibile în 1972, după lansarea primului satelit Landsat. NASA numără în prezent 14 sateliţi de observare a Terrei.
‘Landsat Image Mosaic of Antarctica’ este accesibilă pe internet la adresa www. nasa.gov /vision/ earth/lookingatearth/ lima_feature.html.ROMPRES