În atmosfera planetei Venus sunt foarte frecvente fulgerele, conform datelor transmise de o nouă sondă spaţială europeană, informează Associated Press recepţionată joi de Rompres.
Timp de aproape treizeci de ani astronomii au susţinut ipoteza că în atmosfera planetei Venus se produc fulgere. Totul a început în 1978 când o sondă aparţinând NASA a transmis spre Pământ date care indicau existenţa unei activităţi electrice în atmosfera lui Venus, însă oamenii de ştiinţă nu au putut fi siguri din cauza unor interferenţe în semnalul transmis de sonda americană.
Noile date care au confirmat existenţa fulgerelor în atmosfera lui Venus au fost obţinute prin intermediul antenei magnetice a sondei Venus Express a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).
‘Aceasta este prima dovadă concludentă a existenÅ£ei fulgerelor în atmosfera lui Venus’, a comentat David Grinspoon de la Muzeul de ÅžtiinÅ£e ale Naturii din Denver.
Descoperirea dovezii că pe Venus se produc fulgere este foarte semnificativă pentru astrofizicieni pentru că aceste descărcări electrice modifică chimia atmosferei planetei. Fulgerele sunt considerate de altfel de către oamenii de ştiinţă drept scânteia ce a declanşat procesul de apariţie a primelor organisme vii în supa organică primordială. Însă nu şi pe Venus.
‘Dacă se poate vorbi vreodată la modul serios despre existenÅ£a vieÅ£ii pe planeta Venus ar fi la începuturile istoriei acestei planete ÅŸi cu siguranţă că nu în prezentul său’, a comentat ÅŸi Sean Solomon de la Carnegie Institution din Washington.
Ideea existenţei unor fulgere în atmosfera lui Venus este fascinantă pentru cercetători. De la suprafaţa planetei Venus însă aceste fulgere nu sunt vizibile, ele producându-se între diferite straturi de nori de acid sulfuric. Atmosfera lui Venus este de 100 de ori mai densă decât cea de pe Terra şi este cu aproximativ 900 de grade Celsius mai fierbinte.ROMPRES