Asigurările de sănătate constituie unul din capitolele importante ale noii legi a sănătăţii, care este acum în dezbatere publică şi care se va finaliza la începutul lunii octombrie. Prin această lege se modifică fundamental asis-tenţa medicală din România.
Proiectul noii legi a sănătăţii prevede la capitolul legat de sistemul asigurărilor de sănătate o modificare radicală a sistemului. Potrivit Hotnews, vor apărea cinci posibilităţi de asigurare medicală, cele mai importante fiind primele trei.Pachetul minimal – se acordă tuturor cetăţenilor (chiar şi neasiguraţi) şi cuprinde urgenţele medicale şi serviciile medicale finanţate de la bugetul Ministerului Sănătăţii.Pachetul de bază – se acordă doar persoanelor asigurate şi cuprinde toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale la care au dreptul asiguraţii şi sunt suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate la care contribuim toţi. Serviciile medicale din pachetul de bază nu au fost definite în amănunt, dar vor cuprinde în linii mari: servicii de consultaţie şi diagnostic, servicii curative, recuperare medicală, îngrijire la domiciliu, servicii paliative, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale.Pachetul social – se acordă asiguraţilor cu venituri mici şi asistaţilor social, împreună cu pachetul de bază, pentru servicii de sănătate esenţiale, decontate de la bugetul de stat. În proiect nu se precizează care sunt „serviciile esenţiale”. Pachetul special – se acordă asiguraţilor pentru acoperirea bolilor cu frecvenţă scăzută, dar costuri ridicate. Se formează prin constituirea unor fonduri dedicate, din care o parte va fi susţinută de către stat şi cealaltă parte printr-o contribuţie suplimentară. Pachetul facultativ – se acordă asiguraţilor care încheie o asigurare facultativă pentru servicii medicale complementare şi suplimentare pachetului de bază şi poate acoperi şi coplata. Participarea la o asigurare facultativă e condiţionată de existenţa prealabilă a asigurării obligatorii. Cele două categorii de asigurări cuprinse în pachetul facultativ sunt:1. Asigurarea facultativă complementară – acoperă total sau parţial coplăţile şi serviciile medicale care nu sunt complet acoperite prin pachetul de bază.Coplata este plata unei contribuţii a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile din pachetul de bază, primită suplimentar de furnizor faţă de suma decontată din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate.2. Asigurarea facultativă suplimentară – acoperă total sau parţial coplăţile, orice servicii medicale neincluse în pachetul de bază, accesul la un anumit personal medical, condiţii de spitalizare superioare, solicitarea unei a doua opinii medicale.În proiect apar şi o serie de restricţii aplicabile asiguraţilor.Astfel, asiguraţii au dreptul să aleagă asiguratorul pentru pachetul de bază, dar spitalele se pot alege doar dintre acelea cu care asiguratorul are încheiat contract.
Contribuţiile la asigurările de sănătate obligatorii vor avea următoarea structură: 5,5% pentru asigurat, 5,2% pentru angajator, valoarea contribuţiei neputând fi mai mică de 5,2% din salariul mediu brut lunar pe ţară, 5,5% pentru asiguraţii cu plata contribuţiei din alte surse; valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică de 5,5% dintr-un salariu de bază minim brut lunar pe ţară. Sunt scutiţi de plata contribuţiei copiii până la 18 ani şi studenţii până la 26 de ani.
Coplata redusă
Ministerul Sănătăţii a modificat tarifele pentru coplată, reducându-le la jumătate. Astfel, în cele mai multe cazuri, taxele pe care ar urma să le plătească pacienţii, cel mai probabil, de la începutul anului viitor, vor fi mai mici cu până la 50%. Astfel, asistenţa medicală primară ajunge de la 4-5 lei la 2-3 lei, analize de laborator: de la 5-20 lei la 2-10 lei, RMN de la 150-250 lei la 50-75 de lei, tomograf de la 100-150 lei la 30-50 lei. La spitalizare, costurile scad la spitalul categoria I de la 60 lei/zi la 30 lei/zi, în timp ce la spitalele de categoria a II-a, preţurile scad de la 20 lei/zi la 10 lei/zi.