Ambasadorul actual al României în Belgia, Ion Jinga, pentru care preşedintele a semnat, miercuri, decretul de rechemare de la post, este nominalizat pentru ocuparea funcţiei de ambasador la Londra, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ilie Bănică.
Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, s-au înţeles încă din luna septembrie pentru ca Ion Jinga să fie nominalizat pentru postul de la Londra, potrivit unor surse oficiale, în condiţiile în care iniţial pentru această funcţie Cioroianu îl propusese pe Adrian Vieriţa, cel pentru care şeful statului a semnat decretul de numire ca ambasador la Washington.
Ilie Bănică a precizat că Ion Jinga urmează a fi audiat de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, însă data acestei audieri depinde de încheierea mandatului acestuia la Bruxelles, potrivit legii, după semnarea decretului de rechemare, şeful unei misiuni având un termen de 90 de zile în vederea încheierii misiunii sale.
Totodată, purtătorul de cuvânt al MAE a anunţat oficial şi propunerea lui Constantin Grigorie, pentru care preşedintele a semnat tot miercuri decretul de rechemare de la postul de ambasador în Turcia, ca ambasador al României în Federaţia Rusă, în locul lui Ioan Donca.
Ilie Bănică a mai confirmat că Adrian Vieriţa şi Răzvan Rusu, ambasadorul României în Italia, pentru care preşedintele Traian Băsescu a semnat, de asemenea, miercuri, decretul de trimitere la post, vor ajunge până la sfârşitul anului în capitalele ţărilor de destinaţie, în timp ce ambasadorul în Bosnia -Herţegovina, Daniel Banu, va ajunge la post la începutul anului 2008.
Purtătorul de cuvânt al MAE a mai adăugat că pentru Emil Rapcea, ambasadorul nominalizat pentru Kazahstan şi care a fost deja audiat cu aviz favorabil de către comisiile parlamentare, sunt încă în derulare etapele finale de definitivare a acreditării, decretul prezidenţial de trimitere la post urmând a fi semnat după încheierea acestor proceduri.
Posturile de ambasador al României în SUA şi Marea Britanie au fost vacante de mai mult de un an, când ambasadorului Sorin Ducaru i-a expirat mandatul şi a fost numit la conducerea misiunii permanente a României pe lânga NATO, iar de la Londra a fost rechemat Dan Ghibernea, în vara lui 2006.
Potrivit speculaţiilor presei, bazate pe informaţii furnizate pe surse, numirea unui alt ambasador în cele două capitale a fost blocată de atunci din cauza neînţelegerilor dintre preşedintele Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi ministrul Afacerilor Externe cu privire la persoanele care să fie propuse pentru aceste posturi.
Potrivit Constituţiei, preşedintele ţării este cel care, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. ROMPRES